Για προδοσία κατηγορούν οι Παλαιστίνιοι την ελληνική κυβέρνηση

Μπορεί μέχρι πρότινος η ισραηλινή κυβέρνηση να ανησυχούσε για τη στάση του Αλέξη Τσίπρα απέναντι στο Ισραήλ, λόγω της φιλοπαλαιστινιακής θέσης των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, όμως, πλέον αυτοί που εκφράζουν τον προβληματισμό τους είναι οι Παλαιστίνιοι έπειτα από τη μεταστροφή του Έλληνα πρωθυπουργού και την οικοδόμηση των σχέσεων Ελλάδας-Ισραήλ.

Η δεύτερη επίσκεψη του

Αλέξη Τσίπρα, στο Ισραήλ μέσα σε μόλις δύο μήνες, έχει προκαλέσει ερωτήματα στην Παλαιστίνη με υψηλόβαθμο στέλεχος της Φατάχ να διερωτάται αν τελικά η Ελλάδα θα προδώσει τους Παλαιστινίους.

Σε άρθρο του, λοιπόν, στην ισραηλινή εφημερίδα Haaretz ο πρώην πρωθυπουργός και πρώην υπουργός Εξωτερικών της Παλαιστινιακής Αρχής, Ναμπίλ Σαάθ, εξαπολύει δριμεία κριτική στον Έλληνα πρωθυπουργό επισημαίνοντας πως παρά τα 70 χρόνια στενής φιλίας ανάμεσα σε Παλαιστίνη και Ελλάδα «τα οικονομικά συμφέροντα» μεταξύ Αθήνας και Τελ Αβίβ ενδέχεται να οδηγήσουν τη χώρα να εγκαταλείψει τους Παλαιστινίους.

Ο Σαάθ κάνοντας μία αναδρομή στο παρελθόν και τους ιστορικούς δεσμούς Ελλάδας - Παλαιστίνης, αναφέρεται στις σχέσεις του Ανδρέα και Γιώργου Παπανδρέου με τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής και ηγέτη της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, Γιάσερ Αραφάτ.

«Ως υπουργός Εξωτερικών, εργάστηκα πολύ σκληρά για να στηρίξω την Ελλάδα στον αραβικό και μουσουλμανικό κόσμο, οικονομικά και πολιτικά. Οι στενές σχέσεις μεταξύ Παπανδρέου και Αραφάτ και ανάμεσα σε εμένα και τον γιο του, Γιώργο, αντικατοπτρίζουν την μακρά φιλία Παλαιστίνης και Ελλάδας», γράφει ο Σαάθ, ο οποίος συνεχίζοντας επισημαίνει πως η χώρα του στάθηκε στο πλευρό της Ελλάδας σχετικά με το κυπριακό ζήτημα.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον Παλαιστίνιο αξιωματούχο, τελευταία οι διμερείς σχέσεις έχουν αρχίσει να αλλάζουν.

Βέβαια, εξηγεί πως είναι κατανοητό τα οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα να οδηγούν σε νέες συμμαχίες, εντούτοις, «οι βραχυπρόθεσμες αλλαγές στα οικονομικά συμφέροντα και τις πολιτικές θέσεις δεν αλλάζουν σημαντικά γεγονότα, όπως το γεγονός ότι το Ισραήλ έχει καταλάβει την Παλαιστίνη […] Οι αλλαγές σε οικονομικά συμφέροντα δεν αλλάζουν τη διεθνή νομοθεσία, τη δικαιοσύνη και τα ανθρώπινα δικαιώματα».

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Παλαιστίνης, καταγγέλλει, μάλιστα, πως παρά τις διαβεβαιώσεις της ελληνικής κυβέρνησης για αναγνώριση του κράτους της Παλαιστίνης και παρότι η ελληνική Βουλή ψήφισα σχετικό ψήφισμα, «η κυβέρνηση αρνείται να το εφαρμόσει».

Στη συνέχεια, ο Παλαιστίνιος αξιωματούχος, ο οποίος το 2005 διετέλεσε πρωθυπουργός για σύντομο χρονικό διάστημα, αναφερόμενος στην πρώτη επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στο Ισραήλ, γράφει: «Μια δήλωση από τον κ Τσίπρα που υποστηρίζει τον ισραηλινό ισχυρισμό ότι όλη η Ιερουσαλήμ ήταν η ιστορική πρωτεύουσα του κράτους του Ισραήλ, αγνοώντας τα δικαιώματα των Παλαιστινίων στην Ιερουσαλήμ, ήταν ακόμη πιο σοκαριστική».

Ο Σαάθ συμπληρώνει πως η εξήγηση που έδωσε η Ελλάδα ήταν πως η σχετική αναφορά ήταν ιστορική και όχι πολιτική, αλλά προσθέτει ότι παρότι «Έλληνας εκπρόσωπος επανέλαβε τη δέσμευσή του για ένα ανεξάρτητο κράτος της Παλαιστίνης με την Ανατολική Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσά του, η αρχική δήλωση δεν αποσύρθηκε. Είμαστε ακόμα σε αναμονή για μια εξήγηση».

Όσο για τις πληροφορίες για περαιτέρω στρατιωτική συνεργασία Ελλάδας - Ισραήλ, ο Σαάθ αναφέρεται σε αυτές ως «ανησυχητικές για τους Παλαιστινίους».

Καταλήγοντας, ο αξιωματούχος τονίζει πως δεν επιθυμεί η Παλαιστίνη να εγκαταλείψει τη φιλία της με την Ελλάδα, ούτε να δει μία μετατόπιση στις στρατηγικές σχέσεις που συνδέουν την Ελλάδα με τον αραβικό και μουσουλμανικό κόσμο, ιδιαίτερα με την Αίγυπτο και τις χώρες του Κόλπου.

«Είμαι βέβαιος ότι η πλειονότητα του ελληνικού λαού μοιράζεται τα συναισθήματά μου για αυτή τη σχέση. Εμείς δεν αλλάξουμε τις ηθικές δεσμεύσεις και τις αρχές μας για μια προσωρινή μετατόπιση των οικονομικών συμφερόντων. Αναμένουμε από την Ελλάδα να διατηρήσει τις δεσμεύσεις της στις κοινές αυτές αρχές», ολοκληρώνει το άρθρο του ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Παλαιστίνης.

Πηγή: protothema.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα