Για παγκόσμια οικονομική κάμψη προειδοποιεί ο ΟΗΕ λόγω δασμών

Αν οι ΗΠΑ προχωρήσουν τον επόμενο μήνα με το σχέδιο αύξησης των δασμών στην Κίνα τον επόμενο μήνα, ενδέχεται να πυροδοτήσουν παγκόσμια οικονομική κάμψη, προειδοποιεί σε έκθεση της η Διάσκεψη του ΟΗΕ για το Εμπόριο και την Ανάπτυξη (UNCTAD).

Την περασμένη χρονιά οι ΗΠΑ επέβαλλαν επιπλέον δασμούς 10% ως 25% σε εισαγωγές κινεζικών αγαθών αξίας 250 δισ. δολαρίων ως τιμωρία για τις άδικες εμπορικές

πρακτικές. Αν η Κίνα και οι ΗΠΑ δεν καταλήξουν σε μια εμπορική συμφωνία ως τις 1 Μαρτίου, όλοι οι δασμοί θα αυξηθούν στο επίπεδο του 25%.

«Οι επιπτώσεις θα είναι τεράστιες» δήλωσε σε συνέντευξη τύπου η Πάμελα Κόουκ-Χάμιλοτν, επικεφαλής διεθνούς εμπορίου στην UNCTAD. «Οι επιπτώσεις για το σύνολο του συστήματος εμπορικών συναλλαγών θα είναι εξαιρετικά αρνητικές» σημείωσε σύμφωνα με το Reuters.

«Θα υπάρξουν νομισματικοί πόλεμοι και υποτιμήσεις, στασιμοπληθωρισμός που θα οδηγήσει σε απώλεια θέσεων εργασίας και υψηλότερη ανεργία και το κυριότερο, υπάρχει η πιθανότητα μετάστασης» πρόσθεσε.

Οι μικρότερες και πιο φτωχές χώρες θα δυσκολευτούν να αντεπεξέλθουν σε αυτά τα εξωτερικά σοκ, προειδοποίησε.

Σύμφωνα με την έκθεση, το υψηλότερο κόστος του εμπορίου ΗΠΑ-Κίνας θα παρακινήσει τις εταιρίες να απομακρυνθούν από τις τρέχουσες εφοδιαστικές αλυσίδες στην ανατολική Ασία, αλλά ο αντίκτυπος των δασμών δεν θα ευνοήσει κατά κύριο λόγο τις αμερικανικές επιχειρήσεις.

Οι αμερικανικές εταιρίες θα κερδίσουν μόνο το 6% από τα 250 δισ. των κινεζικών εξαγωγών που θα επηρεαστούν από τους δασμούς, ενώ οι κινεζικές εταιρείες θα διατηρήσουν το 12%.

Keywords
Τυχαία Θέματα