Γερμανία: Απροσδόκητη μείωση στις παραγγελίες εργοστασίων τον Απρίλιο

Κατώτερες των προβλέψεων ήταν οι γερμανικές παραγγελίες των εργοστασίων τον Απρίλιο για τέταρτο συνεχόμενο μήνα, επιδεινώνοντας περαιτέρω την επιβράδυνση που σημειώνει η γερμανική οικονομία από την αρχή του έτους.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών της χώρας, οι παραγγελίες, προσαρμοσμένες στις εποχιακές διακυμάνσεις και τον πληθωρισμό, υποχώρησαν κατά 2,5%, έναντι προβλέψεων για αύξηση 0,8%. Σε σχέση με έναν χρόνο νωρίτερα, οι παραγγελίες υποχώρησαν κατά 0,1% - Πρόκειται για την πρώτη ετήσια πτώση από το 2016.

Όπως σημειώνει το Bloomberg,

η συνεχιζόμενη αδυναμία που καταγράφεται στη μεγαλύτερη οικονομία της ζώνης του ευρώ αναμένεται να σκιάσει τη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας την επόμενη εβδομάδα, όπου θα τεθεί στο τραπέζι το μέλλον του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης. Ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ, Πέτερ Πράετ, σημείωσε χθες ότι την άλλη Πέμπτη θα γίνουν οι πρώτες επίσημες συνομιλίες για το πότε θα σταματήσουν οι αγορές ομολόγων.

Τα γερμανικά στοιχεία, τα οποία η ING χαρακτήρισε ως «ψυχρολουσία» για την οικονομία, έδειξαν ότι οι παραγγελίες από τη ζώνη του ευρώ μειώθηκαν σχεδόν κατά 10%. Τα κεφαλαιουχικά αγαθά υποχώρησαν κατά 16%.

«Η συνολική ανάπτυξη αναμένεται να έχει ανακάμψει το δεύτερο τρίμηνο, αλλά μπορεί να χρειαστεί να επανεξετάσουμε αυτές τις προβλέψεις», δήλωσε ο Jens Kramer, οικονομολόγος στο NordLB στο Ανόβερο.

Το υπουργείο Οικονομίας προσπάθησε να υποβαθμίσει τα κακά νέα, λέγοντας ότι η ανεκτέλεστες παραγγελίες στα εργοστάσια παραμένει «πολύ υψηλή». Επίσης, ανέφερε πως δεν είναι σαφές το κατά πόσον η παγκόσμια αβεβαιότητα επηρεάζει τις παραγγελίες.

Keywords
Τυχαία Θέματα