Γαλανάκης (Elvictor): Η καινοτομία στην υπηρεσία της ναυτιλιακής βιομηχανίας

Μηνάς Τσαμόπουλος

Η ναυτιλία κάνει κύκλους. Εχει τα πάνω και τα κάτω της. Ομως αυτή τη φορά η κρίση που κλήθηκε να ξεπεράσει δεν ήταν ενδοναυτιλιακή αλλά παγκόσμια. Και τα προβλήματα δεν σταματάνε εδώ γιατί, σύμφωνα με τον νόμο του Μέρφι, «αν κάτι μπορεί να πάει χειρότερα, τότε... θα πάει».

Σ τη γενική εικόνα ήρθαν να προστεθούν νέοι κανονισμοί και κατευθυντήριες γραμμές που επιβαρύνουν ακόμη περισσότερο το κόστος λειτουργίας ενός πλοίου την ώρα που οι ναύλοι είναι τόσο χαμηλοί που πολλές φορές δεν καλύπτουν ούτε τα έξοδά του.

Το μέλλον της ναυτιλίας φαντάζει πιο δυσοίωνο,

γεμάτο κανονισμούς και διαρκείς υποχρεώσεις στους ναυλωτές, στα νηολόγια-σημαίες, στα P&I Clubs - ασφαλιστικές εταιρείες και στους νηογνώμονες.

Οι εφοπλιστές βρίσκονται σε συνεχή αναζήτηση για να βρουν τρόπους μείωσης των λειτουργικών εξόδων των πλοίων τους. Η ναυτική τεχνολογία αναβαθμίζεται συνεχώς με απρόβλεπτους ρυθμούς, το έλλειμμα ναυτικών αποτελεί τεράστιο πρόβλημα, ενώ γίνεται συζήτηση για την ύπαρξη αυτοματοποιημένων μη επανδρωμένων πλοίων την επόμενη δεκαετία.

Μέσα σε αυτόν τον κυκεώνα, ένας Ελληνας, εκπρόσωπος της νέας γενιάς στη ναυτιλία, υποστηρικτής της εξέλιξης και της καινοτομίας, ο 40χρονος Κωνσταντίνος Γαλανάκης ήρθε μέσω της δικής του start up να κάνει πράξη το σύνθημά του «να προστατεύεις τον εργαζόμενο και όχι την εργασία» και να αλλάξει τον τρόπο αντιμετώπισης των ναυτικών.

Ιδρυσε την εταιρεία προγραμματισμού Seatrix, που βρίσκεται υπό την ομπρέλα του ομίλου Elvictor, με κύριο στόχο τη δημιουργία και εξέλιξη προγραμμάτων για την εύρεση λύσεων σε όλους τους τομείς της ναυτιλίας, από τα πληρώματα και τις παράλληλες ναυτιλιακές δραστηριότητες ως τη διαχείριση πλοίων. Και όλα αυτά μέσω της μείωσης της τεχνολογικής γραφειοκρατίας, που αποτελεί τον σύγχρονο πονοκέφαλο των επιχειρήσεων.

«Η αχίλλειος πτέρνα της ναυτιλιακής βιομηχανίας είναι το τεράστιο μέγεθος της γραφειοκρατίας ακόμη και με τη σύγχρονη μορφής της, την τεχνολογική. Η δυσκολία που προκαλεί η σταθερή παραγωγή καινούριων νομοθεσιών και νομικών πλαισίων, η οποία κινείται ανεξάρτητα της κατάστασης της ναυτιλίας, δημιουργεί περισσότερη γραφειοκρατία και λειτουργικά προβλήματα σε όλες τις πτυχές της. Ο όμιλος Elvictor είναι η μοναδική ελληνική εταιρεία που έχει κάνει με επιτυχία τα πρώτα της βήματα στην πορεία προς την ψηφιοποίηση. Το "New Crew Order" -η νέα τάξη πραγμάτων στα πληρώματα- είναι εδώ», επεσήμανε ο κ. Γαλανάκης στο «business stories».

«Αποφάσισα να εκμεταλλευτώ τη σύγχρονη τεχνολογία. Η πολυπλοκότητα της λογιστικής διαχείρισης των πληρωμάτων, όπως για παράδειγμα η ειδικότητα του ναυτικού που αναζητά μπάρκο, νηολόγιο και τύπο πλοίου, απαιτεί πιο διαδραστικές και σύγχρονες λύσεις. Η εισαγωγή όλων των πληροφοριών σε ειδικά προγράμματα, σε συνδυασμό με πρωτοποριακές έννοιες, όπως Internet of Things, Machine Learning και Big Data Analysis, οδηγούν στη δημιουργία ενός φαινομενικά ζωντανού οργανισμού.

Μέσω των παραπάνω καινοτομιών υπάρχει αμφίδρομη σύνδεση όλων των προσώπων που αποτελούν μέρος της οποιαδήποτε διαδικασίας, διευκολύνοντας την επικοινωνία μεταξύ τους και, κατ' επέκταση, τον συντονισμό τους. Αλλο ένα προτέρημα είναι η διαχείριση των πληροφοριών και η ενημέρωση σε περίπτωση αλλαγής της πληροφορίας. Αυτό βοηθάει την επιμόρφωση των ναυτικών πάνω σε θέματα νομοθεσιών, μετεκπαίδευσης αλλά και αλλαγής των απαιτήσεων των πλοιοκτητών-διαχειριστών. Καταλήγουμε, λοιπόν, σε μια πληροφορία που είναι συγκεκριμένη και διαθέσιμη σε όλους, στον νέο αυτό τρόπο εύρεσης και διαχείρισης πληρωμάτων με διαφάνεια», συνέχισε.

Ομολογεί πως την ιδέα για την ίδρυση της εταιρείας αυτού του τύπου την πήρε από προτάσεις πελατών της Elvictor οι οποίοι ήταν ευχαριστημένοι από τις καινοτομίες και τις υπηρεσίες που τους προσφέρονταν.

Το μέλλον της ναυτιλίας

Οσο για το πώς φαντάζεται το μέλλον στη ναυτιλία, τονίζει: «Είμαι οπαδός της τεχνολογίας των μη επανδρωμένων πλοίων, καθώς δεν το θεωρώ απειλή για τη διαχείριση πληρωμάτων. Οντας θερμός υποστηρικτής της εξέλιξης και της καινοτομίας, στηρίζω το σύνθημα "να προστατεύεις τον εργαζόμενο και όχι την εργασία". Για να το συνειδητοποιήσουμε αυτό θα πρέπει να στηρίξουμε και να επεκτείνουμε τις δυνατότητες κατάρτισης και επανεκπαίδευσης του τομέα. Αν μείνουμε πίσω στον ρυθμό της τεχνολογικής προόδου, είναι σίγουρο ότι θα αντιμετωπίσουμε μεγαλύτερη κρίση που θα κάνει την προηγούμενη να μοιάζει με ούριο άνεμο. Eτσι, θα χρειαστεί να αναπτυχθεί σχέση αλληλεπίδρασης μεταξύ κατάρτισης και τεχνολογίας, καθώς οι ναυτικοί τού σήμερα μπορεί να είναι οι χειριστές πλοίων τού αύριο.

Πιο συγκεκριμένα, θα δούμε ελαχιστοποίηση της σύνθεσης, που θα ακολουθηθεί από μια πιο απαιτητική ικανότητα κατάρτισης για περισσότερους εξοικειωμένους με την τεχνολογία ναυτικούς. Μπορεί στην αρχή τα μη επανδρωμένα πλοία να προορίζονται για καθορισμένες περιοχές, αλλά σε αυτή την εξέλιξη θα επιβιώσουν οι διαχειριστές πληρωμάτων με ποιότητα και δεν θα μπει τέλος στη ναυτοσύνη, αλλά αυτή θα τροποποιηθεί. Εχουμε ήδη ένα σχέδιο Β όταν θα λειτουργήσουν τα πλήρως μη επανδρωμένα πλοία».

Ο κ. Γαλανάκης είναι διευθύνων σύμβουλος της Elvictor Group που δημιούργησε ο πατέρας του Σταύρος. Αποφοίτησε από το American International University of Richmond του Λονδίνου, με bachelor στο Finance, Mergers & Acquisitions, το 2000. Στη συνέχεια έκανε πρακτική για 6 μήνες στη Morgan Stanley, όπου εμπνεύστηκε από τον τρόπο οργάνωσης και διαχείρισης προβλημάτων με κύριο εργαλείο την τεχνολογία. Το 2001 άρχισε την καριέρα του στην οικογενειακή επιχείρηση, την Elvictor, η οποία ασχολείται κυρίως με τη διαχείριση πληρωμάτων. Από την αρχή έψαχνε τρόπους να ενσωματώσει την τεχνολογία στη λειτουργία της εταιρείας. Ετσι, άρχισε μια σταδιοδρομία συνεχούς αλλαγής και εξέλιξης των μέσων με τα οποία θα άλλαζε δραστικά τον τρόπο με τον οποίο γίνεται η διαχείριση πληρωμάτων.

Η Elvictor έγινε η πρώτη εταιρεία διαχείρισης πληρωμάτων παγκοσμίως που φέρει τον τίτλο «Paperless Organization». Ως αποτέλεσμα αυτού, δημιουργήθηκε ένα δυναμικό δίκτυο μεταξύ ναυτικού, πλοιοκτήτη-διαχειριστή και Elvictor.

Keywords
Τυχαία Θέματα