Γ. Βερνίκος (ΟΚΕ): Συνολικό σχέδιο ανάταξης στα εργασιακά κι όχι βίαιο «άνοιγμα» των απολύσεων

Συνέντευξη στον Δημήτρη Μαρκόπουλο

Την άποψη ότι η λεγόμενη διαμόρφωση εθνικού μετώπου κοινωνικών εταίρων και κυβέρνησης δεν μπορεί να υποκαταστήσει την πολυμερή προσπάθεια διαλόγου στην οποία οφείλει να συμμετάσχει και η κοινωνία, καθώς και το ότι περισσότερο ανάγκη έχει η χώρα ένα συνολικό σχέδιο ανάταξης και όχι το βίαιο άνοιγμα των απολύσεων, εκφράζει ο πρόεδρος της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής της Ελλάδος (ΟΚΕ) Γιώργος Βερνίκος. Ο κ. Βερνίκος παρεμβαίνει

επίσης και για το θέμα του συνδικαλιστικού νόμου αναφέροντας ότι κάποια από τα υπερβολικά συνδικαλιστικά προνόμια πρέπει να αποτελέσουν παρελθόν, αλλά χωρίς να διακυβεύεται ή να υπονομεύεται η προάσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

- Πώς πιστεύετε ότι το κοινό μέτωπο των κοινωνικών εταίρων θα στηρίξει τη διαπραγμάτευση της κυβέρνησης τον Σεπτέμβριο;

Εκείνο που πραγματικά θα μπορούσε να στηρίξει τη δύσκολη διαπραγμάτευση του Σεπτεμβρίου, αλλά και κάθε μας διαπραγμάτευση, είναι η ευρεία κοινωνική συναίνεση επί όλων των μειζόνων ζητημάτων και ένα σωστά μελετημένο σχέδιο οικονομικής ανάκαμψης. Δυστυχώς μέχρι σήμερα ο εθνικός κοινωνικός διάλογος σε ελάχιστες περιπτώσεις κατέστη ουσιαστικός, παρά τις προσπάθειες που έχουν γίνει. Αλλά και η λεγόμενη διαμόρφωση εθνικού μετώπου κοινωνικών εταίρων και κυβέρνησης δεν μπορεί να υποκαταστήσει τον πολυμερή, θεσμοθετημένο και αναγκαίο διάλογο. Δεν παύει να είναι μια προεργασία, τελικά όμως φαντάζει περισσότερο ως μια αναγκαστική επιλογή για την τιμή των όπλων. Οι παραγωγικοί φορείς και οι κοινωνικοί εταίροι της χώρας, δίχως άλλη καθυστέρηση, χρειάζεται να αποφασίσουμε αν θα παραμείνει η οικονομία μας σε μια κατάσταση αμυντικής ακινησίας ή θα αποτελέσει δυναμικό τμήμα ενός κόσμου που μετασχηματίζεται διαρκώς. Να συνάψουμε μια συμφωνία και να προτείνουμε το δικό μας σχέδιο εξόδου από την κρίση, το οποίο να απαντά πειστικά όχι μόνο στη συγκεκριμένη φάση της παγκοσμιοποίησης και στην ανάγκη για ανάπτυξη και επενδύσεις, αλλά και στην ανάγκη για προστασία των εργαζομένων και των αδυνάτων, για αίσθηση ασφάλειας και σωστής διακυβέρνησης. Μόνο τότε μπορούμε να λέμε ότι έχουμε ένα πραγματικά ισχυρό μέτωπο και όχι να δίνουμε απλά μάχες οπισθοφυλακής.

- Θεωρείτε ότι οι ομαδικές απολύσεις είναι χαμένη υπόθεση;

Μίλησα προηγουμένως για την ανάγκη συνολικής προσέγγισης και όχι αποσπασματικών προτάσεων που γίνονται συνήθως για επικοινωνιακούς λόγους. Το ίδιο ισχύει και στο θέμα των ομαδικών απολύσεων. Στην Ελλάδα έχουμε εδώ και χρόνια ένα περιβάλλον που δεν ευνοεί την υγιή επιχειρηματικότητα. Φυσικά κανείς δεν θέτει ζήτημα ομαδικών απολύσεων, γιατί ούτως ή άλλως δεν υπάρχουν και πολλές επιχειρήσεις που τους ενδιαφέρει. Οι περισσότερες επιχειρήσεις ή έχουν κλείσει ή θα κλείσουν ή έχουν ακόμα κάποια εργαλεία στη διάθεσή τους.

Το ερώτημα εδώ είναι πώς θα προσελκύσουμε επενδύσεις χωρίς αυτό να γίνεται εις βάρος των εργαζομένων σε ένα ήδη αποδιοργανωμένο εργασιακό περιβάλλον. Μια τέτοια απάντηση όμως δεν είναι εύκολη αν δεν λαμβάνει οπωσδήποτε υπόψη τις ραγδαίες τεχνολογικές εξελίξεις, την αναδιάρθρωση των παραγωγικών δομών και την κινητικότητα στην αγορά εργασίας. Είμαστε, λοιπόν, έτοιμοι ως κοινωνία και παραγωγικές δυνάμεις να κάνουμε τον σχετικό διάλογο; Αυτός είναι άλλωστε ο πραγματικός λόγος ύπαρξης της οικονομικής και κοινωνικής επιτροπής, αρκεί να το πιστεύουν οι ίδιοι οι φορείς της και να το απαιτεί η κοινωνία.

- Κατά την άποψή σας χρειάζεται βελτιώσεις ο συνδικαλιστικός νόμος;

Δεν έχει σημασία η προσωπική μου άποψη, αλλά η υπεύθυνη κατάθεση και σύνθεση όλων των απόψεων. Αυτό υπηρετούμε εμείς στην ΟΚΕ. Επειδή όμως έχω και προσωπική άποψη, θεωρώ ότι κάποια από τα υπερβολικά συνδικαλιστικά προνόμια πρέπει να αποτελέσουν παρελθόν, αλλά χωρίς να διακυβεύεται ή να υπονομεύεται η προάσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Θα ήταν χρήσιμο ενδεχομένως να δούμε σχετικές πρακτικές και εμπειρίες από το ευρωπαϊκό πλαίσιο, ώστε να μελετήσουμε πώς μπορούμε να διατηρήσουμε την ουσία του νόμου, καθιστώντας τον παράλληλα πιο σύγχρονο, δημοκρατικό και αποδοτικό για όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές. Εμείς σε κάθε περίπτωση, πάντως, θα περιμένουμε την κατάθεση του σχετικού νομοσχεδίου και τις προτάσεις της επιτροπής εμπειρογνωμόνων για να εκφέρουμε τη γνώμη μας, ως οφείλουμε σύμφωνα και με το Σύνταγμα.

Keywords
Τυχαία Θέματα