Γ. Μουζάλας: Χωρίς ουσία το συμβούλιο των Ευρωπαίων ΥΠΕΣ

του Ιωάννη Αντύπα

«Συμβούλιο εργασίας χωρίς συμπεράσματα» χαρακτήρισε ο Γιάννης Μουζάλας το συμβούλιο υπουργών Εσωτερικών στις Βρυξέλλες, όπου κύριος στόχος ήταν να δοθεί μεγάλο βάρος στην εφαρμογή του κοινού σχεδίου δράσης με την Τουρκία, ειδικά στα ζητήματα επανέκδοσής των προσφύγων και της επανεγκατάστασή από την Ελλάδα.

Με την ολοκλήρωση του συμβουλίου υπουργών Εσωτερικών, ο Γιάννης Μουζάλας

δήλωσε πως Ελλάδα, Γερμανία, Γαλλία και Ιταλία τοποθετήθηκαν υπέρ του να μπουν άμεσα ζητήματα στην προετοιμασία της Συνόδου Κορυφής έτσι ώστε να βρεθεί συμφωνία στο κοινό σχέδιο δράσης της ΕΕ με την Τουρκία.

Από τη πλευρά της Ελλάδας κύριο ζήτημα ήταν να αυξηθεί η μετεγκατάσταση από την Ελλάδα στις άλλες χώρες τις ΕΕ και ο Γιάννης Μουζάλας υπενθύμισε τον υποχρεωτικό χαρακτήρα των αποφάσεων αυτών.

Για το θέμα της Τουρκίας ως ασφαλούς χώρας, ο Γιάννης Μουζάλας έθεσε το θέμα στους εταίρους και χαρακτήρισε «υποκρισία» το γεγονός πως υπάρχουν χώρες που παραβιάζουν τα δικαιώματα των προσφύγων εισάγοντας ελέγχους και ποσοστώσεις στα σύνορα τους, ή βάζοντας τους να χτίσουν τείχη και έπειτα να μην υποστηρίζουν τη συμφωνία με ανθρωπιστικά προσχήματα.

Για την ανθρωπιστική κρίση, από τη πλευρά της προεδρία ανέλαβε τα προχωρήσει περαιτέρω το ζήτημα της μετεγκατάστασης, όμως τα κράτη της ανατολικής Ευρώπης συνεχίζουν να μην δέχονται τη λύση αυτή. Επίσης κάποια κράτη μέλη όπως η Γερμανία τόνισαν πως πρέπει να περάσουν το ζήτημα αρχικά από τα κοινοβούλια τους.

Όσον αφορά τη πρόοδο της Ελλάδας στη διαχείριση του μεταναστευτικού, ο Γιάννης Μουζάλας τόνισε πως χθες μπήκαν την Ελλάδα 2.000 επιπλέον πρόσφυγες και μέσα στην εβδομάδα θα έχουν χτιστεί άλλα 10.000 καταλύματα.

Επιθυμία της ελληνικής πλευράς είναι η χρηματική βοήθεια που δίδεται στις μη κυβερνητικές οργανώσεις και τους διεθνείς οργανισμούς είναι να υπάρχει μια συνεργασία έτσι ώστε τα έργα των ΜΚΟ να συμβαδίζουν με τον κρατικό σχεδιασμό.

Keywords
Τυχαία Θέματα