Γ. Καββάδας: Προσπαθούμε να επαναφέρουμε τις μεταφορτώσεις αυτοκινήτων στον Πειραιά

Του Μηνά Τσαμόπουλου

Συντονισμένη προσπάθεια για την επαναφορά των μεταφορτώσεων οχημάτων στο λιμάνι του Πειραιά βρίσκεται σε εξέλιξη, με επικεφαλής την Cosco. Οι επενδύσεις στο car terminal σηματοδοτούν την αντεπίθεση για την προσέλκυση φορτίων τα οποία χάθηκαν τα τελευταία χρόνια, πλήττοντας οικονομικά ένα από τα τρία μεγαλύτερα λιμάνια της Μεσογείου.

Στο πλαίσιο αυτό σημαντικό ρόλο διαδραματίζουν ελληνικές ναυτιλιακές εταιρείες του κλάδου.

Ο ανταγωνισμός από τους ναυτιλιακούς κολοσσούς του εξωτερικού είναι σκληρός.

Ο Γιώργος Καββάδας, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Mediterranean Car-Carriers Line, της εταιρείας που στο στόλο της έχει το μεγαλύτερο ελληνικών συμφερόντων «αυτοκινητάδικο» το PCC «SEA HELLINIS» χωρητικότητας περίπου 5.000 αυτοκίνητων, αναλύει στο «business stories» τον χάρτη του ανταγωνισμού παγκοσμίως και στην Ελλάδα, τα προβλήματα αλλά και τα προοπτικές ανάπτυξης.

«Οι συνθήκες που κυριαρχούν στην ελληνική ναυτιλιακή αγορά προκαλούν καταρχήν προβληματισμό:

- Διεθνής ανταγωνισμός.

- Πλοία χαμηλού κόστους που είναι σε θέση να προσφέρουν πολύ χαμηλούς ναύλους.

- Αυξημένη παρουσία πλοίων μεταφοράς αυτοκινήτων.

- Ανύπαρκτο περιβάλλον ανάπτυξης στην Ελλάδα.

- Έλλειψη προσωπικού στα πλοία.

- Έλλειψη στελεχών στα γραφεία.

Πώς λοιπόν να αναπτυχθεί στην Ελλάδα μία υγιής ναυτιλιακή και όχι μόνο, επιχείρηση ώστε να ανταγωνιστεί τη γερμανική, τη σκανδιναβική, την ιαπωνική και άλλες ναυτιλιακές εταιρείες» είναι το φιλολογικό ερώτημα του Έλληνα πλοιοκτήτη» και συνεχίζει:

«Η ναυτιλιακή αγορά είναι σαν τα…καράβια της. Έχει «προπέλα» και κινείται. Αλλάζει συνεχώς και είναι απόλυτα αναγκαίο να την αφουγκράζεσαι και να προσαρμόζεσαι άμεσα.

Η Μεσόγειος ήταν μία καλή αγορά για τις μεταφορτώσεις. Δυστυχώς, η μεταφόρτωση χάθηκε μετά από τα τεράστια προβλήματα που δημιούργησε η μεγάλη σε διάρκεια απεργία των λιμενεργατών».

Όσο αφορά στα νέα δεδομένα του λιμανιού του Πειραιά με την αναδιοργάνωση από COSCO «προσπαθούμε να επαναφέρουμε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μεταφορικό έργο μεταφορτώσεων πίσω στον Πειραιά» τονίζει ο Γιώργος Καββάδας:

«Αυτός είναι και ο λόγος που η MCCL διατηρεί δύο Feeder Vessels στον στόλο της. Πλοία μεγάλης μεταφορικής ικανότητας».

Μιλώντας για τα ναυλοσύμφωνα για τη μεταφορά εργοστασιακών αυτοκινήτων, εξηγεί ότι «οι ποσότητες είναι ικανοποιητικές αλλά οι ναύλοι μεταφοράς κυμαίνονται σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Αυτός είναι και ο λόγος που οι ναυτιλιακές εταιρείες μεταφοράς αυτοκινήτων προχωρούν σε αγορές πλοίων μεγάλης χωρητικότητας.»

Σύμφωνα με τον ίδιο «ένα επίσης τεράστιο πρόβλημα στον κλάδο, είναι η αδυναμία των Τραπεζών να χρηματοδοτήσουν τη Ναυτιλία.

Τα κεφάλαια που χρειάζονται για επενδύσεις σε τέτοιου είδους πλοία είναι τεράστια.

Για τον λόγο αυτό, η αδυναμία των τραπεζών να χρηματοδοτήσουν τέτοιες επενδύσεις, φρενάρει τις αγορές νέων πλοίων που θα εκσυγχρονίσουν τους στόλους.

Επίσης, μικρότερες σε μέγεθος στόλου εταιρείες του κλάδου και ειδικότερα εταιρείες που επενδύουν για να αναπτυχθούν, η κρίση και τα capital controls επηρέασαν σε μεγάλο βαθμό τη ρευστότητά τους την ώρα που η αγορά, λόγω της έλλειψης εμπιστοσύνης απαιτούσε μετρητά για να λειτουργήσει».

Προοπτικές

Το λιμάνι του Πειραιά, ένας από τους μεγαλύτερους σταθμούς διακίνησης αυτοκίνητων σε ολόκληρη τη Μεσόγειο, κινείται σε εντατικούς ρυθμούς αναδιάρθρωσης και παρουσίασε σημαντική αύξηση στην διακίνηση αυτοκίνητων στο Car Terminal. Το 2017, διακινήθηκαν συνολικά 431.157 αυτοκίνητα έναντι 361.912 το 2016 σημειώνοντας αύξηση 19,13%.

Από αυτά, τα 331.832 ήταν διερχόμενα (transhipment) αυτοκίνητα, αυξημένα κατά 22,07% έναντι του 2016, τα οποία στη συνέχεια μεταφορτώθηκαν σε άλλα λιμάνια της Μεσογείου,

«Στόχος της Διοίκησης του ΟΛΠ είναι η περαιτέρω αύξηση της διακίνησης στο Car Terminal μέσα από την επέκταση των υφιστάμενων υποδομών και την αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Αν και μέχρι πρότινος το λιμάνι απασχολούσε μόνο μεταφορτώσεις τώρα με το σιδηροδρομικό δίκτυο η διαχείριση των αυτοκίνητων μπορεί να γίνει, εκτός των φορτηγών και με τα τραίνα που φτάνουν μέσα στο λιμάνι» λέει ο Γιώργος Καββάδας:

«Με το νέο σχεδιασμό της COSCO οι αλλαγές που θα επέλθουν στο Car Τerminal θα είναι μεγάλες.

Προφανώς η νέα όψη του λιμανιού απαιτεί και επαγγελματίες που θα ασχοληθούν με τη νέα τεχνολογία που υιοθετείται καθώς και με τις νέες και σύγχρονες διαδικασίες που θα εφαρμόζονται.

Όλα αυτά με στόχο την προετοιμασία του λιμανιού ώστε να γίνει πιο ανταγωνιστικό και να εδραιωθεί όχι μόνο ως λιμάνι μεταφόρτωσης αλλά και ως hub –κεντρικό λιμάνι- για τις μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες στην Ανατολική Ευρώπη» και συμπλήρωσε:

«Ο κλάδος του αυτοκίνητου είχε επηρεαστεί από την οικονομική κρίση. Τώρα η κατάσταση εξομαλύνεται και αυτό φαίνεται από αύξηση στην κίνηση αυτοκίνητων στο λιμάνι του Πειραιά.

Αρχικά η δραστηριοποίηση τη εταιρείας μας σε λιμάνια που ήταν σε ασταθή πολιτική κατάσταση λειτούργησε ως ανασταλτικός παράγοντας στην ανάπτυξή της. Βεβαίως η απόφαση για απευθείας συνεργασία με τα εργοστάσια κατασκευής αυτοκινήτων ώστε να μεταφέρουμε καινούργια αυτοκίνητα σε συγκεκριμένα λιμάνια της Μεσογείου με συμβόλαια μακρόχρονα, έδωσε νέα πνοή στην εταιρεία και άνοιξε νέους ορίζοντες στην ανάπτυξή της».

Για τον διεθνή ανταγωνισμό μέσα στον οποίο καλούνται να σταθούν οι ελληνικών συμφερόντων ναυτιλιακές εταιρείες του κλάδου ο Γιώργος Καββάδας υπογραμμίζει:

«Ο ανταγωνισμός στον τομέα της μεταφοράς αυτοκίνητων είναι πλέον αδυσώπητος. Εις βάρος της ποιότητας τα ναύλα παίρνουν την κατιούσα με αποτέλεσμα να επηρεάζουν εταιρείες που λειτουργούν με συγκεκριμένες διαδικασίες και προσφέρουν ποιοτικές υπηρεσίες σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα.

Παρόλο που οι απαιτήσεις των μεγάλων πελατών μας αυξάνουν, στο πλαίσιο των διεθνών κοινωνικών ευθυνών που γίνονται όλο πιο απαιτητικοί, οι προσπάθειες της MCCL να υιοθετήσει όλα τα νέα market trends γίνεται πολλές φορές πριν από την απαίτηση του πελάτη» και συνεχίζει:

« Η εταιρεία έχει περιβαλλοντική ευαισθησία. Στο πλαίσιο αυτό αναλαμβάνει εθελοντικά πρωτοβουλίες σε θέματα διαχείρισης ανακυκλώσιμων υλικών, απορριμμάτων και ενέργειας που αφορούν περισσότερο την κοινωνία και την ίδια την ποιότητα της ζωής παρά το εμπορικό κομμάτι.

Το πλοίο SEA HELLINIS, είναι φιλικό προς το περιβάλλον και γνωστό τόσο για τις καινοτομίες που διαθέτει αλλά προπάντων για τα Solar panels που του εξασφαλίζουν μέρος της αναγκαίας ηλεκτρικής ενέργειας από τον ήλιο.»

Οι στόχοι της MCCL σύμφωνα με τον Γιώργο Καββάδα είναι οι εξής:

«α) Ποιότητα στις προσφερόμενες υπηρεσίες,

β) Ασφάλεια για τα μεταφερόμενα αυτοκίνητα,

γ) Υψηλή εκπαίδευση των πληρωμάτων για προστασία πλοίου/φορτίου/περιβάλλοντος,

δ) Υψηλή ποιότητα και κατάλληλος σχεδιασμός των πλοίων,

ε) Συνέπεια στην τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων των πλοίων»

Η εταιρεία

Για την πορεία της MCCL, ο Γιώργος Καββάδας δηλώνει:

«Η άνοδος της εταιρείας και η ανάδειξή της ως αξιότιμη ανάμεσα στις υπόλοιπες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στη μεταφορά αυτοκίνητων επιβεβαιώθηκε με μια σειρά βραβείων.

Τα τελευταία χρόνια έχει πάρει μέρος σε διεθνείς διαγωνισμούς στο τομέα των κορυφαίων του automotive logistics και επανειλημμένως έχει βραβευθεί.

Τα βραβεία αυτά είναι διεθνώς γνωστά και η υποψηφιότητα γίνεται με βάση την πορεία της κάθε εταιρείας, τα επιτεύγματα και τα οράματά της».

Το 2017 ο Γιώργος Καββάδας βραβεύτηκε ως LEADER OF THE YEAR για την επιχειρηματική του δραστηριότητα που στόχο είχε την ίδρυση και εδραίωση της MCCL ανάμεσα στους μεγάλους του κλάδου «έχοντας πετύχει αυτό που δεν ήταν εφικτό να επιτευχθεί» όπως είπε ο CEO της THREE6ZERO που είναι και ο διοργανωτής των βραβείων αναφερόμενος σε όλους τους βραβευθέντες.

Keywords
Τυχαία Θέματα