Γ. Κατρούγκαλος: «Να πάρουν θέση και τα κόμματα στη συμφωνία των Κοινωνικών Εταίρων»

Mετά το κείμενο συμφωνίας των κοινωνικών εταίρων στα εργασιακά που θα λειτουργήσεις ως ενισχυτικό χαρτί στις σκληρές διαπραγματεύσεις του Σεπτεμβρίου, ο υπουργός εργασίας κ. Γιώργος Κατρούγκαλος καλεί και την αντιπολίτευση, κυρίως τον κ. Μητσοτάκη, να πάρει θέση.

Ο υπουργός εργασίας υπερασπίστηκε το κείμενο των κοινωνικών εταίρων δηλώνοντας (στην εφ. Ναυτεμπορική) ότι το διαφορετικό ύφος των δηλώσεων των εταίρων δεν μειώνει τη αξία του κειμένου.

Συγκεκριμένα επεσήμανε «Η κοινή δήλωση των κοινωνικών εταίρων

την προηγούμενη εβδομάδα ήταν πολύ σημαντική, διότι διαμορφώνει τη βάση ενός εθνικού κοινωνικού και πολιτικού μετώπου για τη διαπραγμάτευση επί των εργασιακών. Στη δήλωσή τους, μεταξύ άλλων, αποδέχονται ως ‘‘καλές πρακτικές’’ που πρέπει να υιοθετηθούν μόνο αυτές που συνάδουν με το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο, ζητούν την επιστροφή των συλλογικών διαπραγματεύσεων για τον ελάχιστο μισθό, δηλώνουν καθαρά ότι δεν τίθεται καν θέμα περαιτέρω μείωσης των κατώτατων μισθών ή κατάργησης του 13ου και 14ου μισθού.

Επίσης, παραπέμποντας σε παλαιότερες κοινές δηλώσεις τους, επαναλαμβάνουν ότι δεν υφίσταται ανάγκη εισαγωγής λοκ άουτ ή αλλαγής του νόμου για τις ομαδικές απολύσεις, ενώ θέτουν εκ νέου επί τάπητος την ανάγκη επεκτασιμότητας των κλαδικών συμβάσεων. Είναι ιδιαίτερα θετική η συνυπογραφή της δήλωσης αυτής και από τον ΣΕΒ. Το γεγονός ότι μετά την υπογραφή ακολούθησαν ανακοινώσεις του σε διαφορετικό ύφος προσωπικά δεν με αιφνιδίασε. Είναι προφανές ότι τα ταξικά συμφέροντα των βιομηχάνων δεν είναι ίδια με αυτά των εργαζομένων.

Αυτό που έχει σημασία είναι ότι, παρόλα αυτά, ο ΣΕΒ, με τελική του δήλωση, εμμένει στα από κοινού συμφωνηθέντα και δεν διασπά την εθνική διαπραγματευτική θέση. Με τον τρόπο αυτό ενισχύεται η προσπάθεια της κυβέρνησής μας να επιστρέψει η Ελλάδα στην κανονικότητα της κοινωνικής Ευρώπης, με την απομόνωση των ακραίων παικτών που επιδιώκουν τα αντίθετα. Ήρθε η ώρα να πάρουν θέση επί του ζητήματος και τα κόμματα, ιδίως η Νέα Δημοκρατία, της οποίας ο πρόεδρος έχει αρκετές φορές δηλώσει ότι υιοθετεί τις 'διαρθρωτικές αλλαγές' που προτείνει το ΔΝΤ».

Στη χθεσινή δήλωση ο ΣΕΒ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο μικρής διαφοροποίησης κατά την εξειδίκευση των θεμάτων. «Στο πεδίο των εργασιακών το ζητούμενο για τον ΣΕΒ είναι να οικοδομήσουμε ένα σύστημα - αναφέρει ο ΣΕΒ-που θα είναι απαλλαγμένο από τις ατέλειες και τα σφάλματα του παρελθόντος, που θα ευθυγραμμίζεται με τις δυναμικές ευρωπαϊκές οικονομίες ως προς τους στόχους, τις προοπτικές και τα εργαλεία πολιτικής. Υπ´ αυτή την έννοια προσυπογράφουμε το κείμενο γενικών αρχών και κατευθύνσεων των Κοινωνικών Εταίρων και ταυτόχρονα εξειδικεύουμε στις παρεμβάσεις μας ως οφείλουμε με υπευθυνότητα, διαφάνεια και εποικοδομητικό πνεύμα τις πάγιες θέσεις μας σε όλα τα κρίσιμα εργασιακά ζητήματα που επηρεάζουν άμεσα την προσέλκυση επενδύσεων και την αύξηση της απασχόλησης».

Η «μίνιμουμ» συμφωνία των εργοδοτικών οργανώσεων ΣΕΒ, ΕΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ, ΣΕΤΕ και της ΓΣΕΕ προβλέπει τη διατήρηση του κοινωνικού διαλόγου ώστε, μεταξύ άλλων, «να συμφωνείται στο πλαίσιο της ΕΓΣΣΕ μεταξύ των κοινωνικών εταίρων ο ελάχιστος νόμιμος μισθός, με γενική και καθολική ισχύ για όλους τους εργαζομένους», να επανέλθει η επεκτασιμότητα των κλαδικών συμβάσεων, να μην ισχύει το «λοκ άουτ» και να υπάρχει έλεγχος μέσω του ΑΣΕ για τις ομαδικές απολύσεις. Στα «θολά» σημεία, για τα οποία δεν υπάρχει συμφωνία, περιλαμβάνονται η υπερίσχυση των επιχειρησιακών συμβάσεων, η λειτουργία ή μη των ενώσεων προσώπων και η διαιτησία.

Το πόρισμα για τις αλλαγές στα εργασιακά παραδίδει στις 12 Σεπτεμβρίου στον υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γ. Κατρούγκαλο η Επιτροπή των ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων που έχει οριστεί από την κυβέρνηση και τους Θεσμούς.

Έως το τέλος του μηνός ενδεχομένως οι εμπειρογνώμονοες να δημοσιοποιήσουν πρόσχέδιο με τις απόψεις τους οι οποίες έχουν κοινά σημεία αλλά και διαφοροποιήσεις.

Keywords
Τυχαία Θέματα