Γ. Δραγασάκης: Η ρύθμιση του χρέους μπορεί να δώσει «ανάσα» και στη μείωση της φορολογίας



Της Στεφανίας Σούκη

«Η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι περνά από το χέρι της για την τήρηση της συμφωνίας και στόχος μας είναι να απελευθερώσουμε δυνάμεις ώστε να μειωθούν οι φορολογικοί συντελεστές στα επόμενα δύο χρόνια».

Αυτό επεσήμανε πρίν από λίγο ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Γ. Δραγασάκης, από το βήμα του συνεδρίου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, αναφερόμενος και στους ''επιταχυντές'' για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. «Η οικονομία, από

τη μακροχρόνια ύφεση, βρίσκεται σε φάση σταθεροποίησης και ανάκαμψης, σύμφωνα και με τις επίσημες προβλέψεις της Τράπεζας της Ελλάδος. Είναι απαραίτητη η ρύθμιση του χρέους, γιατί αυτό είναι προϋπόθεση ώστε να δανειστούμε με ανεκτά επιτόκια εντός του 2017 και να διεκδικήσουμε μείωση πλεονασμάτων από το 2018 και μετά. Όταν αιωρείται μία αβεβαιότητα για τη χώρα είναι δύσκολο αυτή να μπορέσει να προσελκύσει επενδυτές. Επιπλέον, μέσω της ρύθμισης του χρέους θα καταστεί εφικτό να εξασφαλίσουμε το ''χώρο'' για μείωση των φορολογικών συντελεστών και αύξηση του ρόλου των κοινωνικού κράτους».

Η τοποθέτηση του κ. Δραγασάκη έρχεται λίγη ώρα μετά το καμπανάκι κινδύνου που έκρουσε ο πρόεδρος του ομίλου Μυτιληναίος, Ευ. Μυτιληναίος υπογραμμίζοντας την ανάγκη τα ελληνικά ομόλογα να ενταχθούν σύντομα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ (QE) για να ανάκαμψει η οικονομία και το ελληνικό επιχειρειν.

Ενας άλλος ''επιταχυντής'', κατά τον κ. Δραγασάκη, είναι η ταχεία ρύθμιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων: «Πρόκειται για μία θηλιά που εμποδίζει και την εύρυθμη λειτουργία των τραπεζών αλλά και της ίδιας της οικονομίας. Στόχος της κυβέρνησης είναι να επιλυθεί αυτό το πρόβλημα ώστε να απελευθερωθούν δυνάμεις. Στο πλαίσιο αυτό, έχει διαμορφωθεί ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο για τη ρύθμιση των δανείων, όπου πολύ σημαντικός, είναι, μεταξύ άλλων, ο εξωδικαστικός διακανονισμός των δανείων που συνδυάζει τη ρύθμιση με τις οφειλές προς το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία κι επιπλέον, θα δίνει ευελιξία για την είσοδο νέων μετόχων με τη σύμφωνη γνώμη και του management. Η ρύθμιση των κόκκινων δανείων θα γίνει με αναπτυξιακά κριτήρια».

Το ζητούμενο της μείωσης των φορολογικών συντελεστών, ασφαλώς θα δώσει ανάσα, ανέφερε ο κ. Δραγασάκης, ωστόσο στηρίζεται και εξαρτάται και αυτή από την ανάκαμψη των εσόδων, τη μείωση της φοροδιαφυγής κ.τ.λ.. «Στα επόμενα δύο χρόνια, αν επιτευχθούν αυτοί οι στόχοι θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε σε μείωση του φορολογικού βάρους.
Ενας ακόμη στόχος μας είναι η διαμόρφωση ενός νέου παραγωγικού μοντέλου ανάπτυξης, το οποίο όπως ίσχυε τις προηγούμενες δεκαετίες, αποτέλεσε υπόβαθρο της κρίσης. Ως χώρα έχουμε ακόμη το πρόβλημα να περάσουμε σε μία εξωστρεφή και καινοτόμα επιχειρηματικότητα από την εσωστρεφή επιχειρηματικότητα, αυτή που δεν επανεπενδύει τα κέρδη της και τα στρέφει στο εξωτερικό.

Keywords
Τυχαία Θέματα