Φρενάρει το ανεκτέλεστο των κατασκευαστικών ομίλων



Της Μαριάννας Τζάννε

Αγώνα δρόμου για να αντιστρέψουν τις ζημιές συνολικού ύψους 145 εκ. ευρώ, πρέπει να καταβάλλουν τους επόμενους μήνες οι τρεις από τις τέσσερις μεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες της χώρας, σε ένα περιβάλλον λιγοστών νέων συμβάσεων στην Ελλάδα και σοβαρών διοικητικών και μετοχικών ανακατατάξεων.

Το μεγάλο κενό έργων που προβλέπεται από την ολοκλήρωση των αυτοκινητοδρόμων είναι δύσκολο να αναπληρωθεί λόγω της ανωριμότητας νέων έργων, την ίδια στιγμή που και ο ιδιωτικός τομέας ελάχιστα

μπορεί να συνεισφέρει στις ανάγκες του κλάδου αλλά και στο πολυάριθμο προσωπικό που φεύγει μαζικά από τις εταιρείες από τις αρχές του χρόνου.

Ενδεικτικό είναι ότι τους τελευταίους μήνες, το μόνο ιδιωτικό έργο που βγήκε είναι η ανακατασκευή του Αστέρα, το οποίο κέρδισε ο Άκτωρας έναντι 80 εκ. ευρώ.

Η ανησυχία επιτείνεται από το γεγονός ότι οι κατασκευαστικές, εμφανίζονται να νοσούν και στη διεθνή τους πορεία, με χαρακτηριστική περίπτωση τον όμιλο Ελλάκτωρ, ο οποίος ανακοίνωσε προβλέψεις ζημιών στα Βαλκάνια και τη Μέση Ανατολή. Μόνο στην περιοχή της Ντόχα όπου κατασκευάζεται η χρυσή γραμμή του μετρό (Golden Line), o Ακτωρ φέρεται να έχει επωμιστεί ζημία πολλών εκατομμυρίων ευρώ, εικόνα η οποία έχει κλονίσει συθέμελα την εταιρεία τους τελευταίους μήνες.

Σύμφωνα με την πρόσφατη παρουσίαση που έγινε στους αναλυτές, προβλήματα παρατηρήθηκαν και στην Γερμανία εξαιτίας πυρκαγιάς στην μονάδα διαχείρισης απορριμμάτων που λειτουργεί στην περιοχή του Osnabruck αλλά και από τις ποινικές ρήτρες που ενεργοποίησαν οι καθυστέρησης σε εργολαβίες στην Κροατία. Τα περσινά αποτελέσματα επηρεάστηκαν όμως δυσμενώς και από τις προβλέψεις για τα εκτιμώμενα πρόστιμα από τον έλεγχο που διενεργεί η Επιτροπή Ανταγωνισμού. Ο όμιλος Ελλάκτωρ για παράδειγμα παρουσίασε τις υψηλότερες ζημιές μετά από φόρους (96,7 εκατ. Ευρώ), καθώς για πρώτη φορά στα αποτελέσματα ενσωματώθηκαν –μεταξύ άλλων- και έκτακτες ζημιές συνολικού ύψους 40 εκ. ευρώ που αφορούν το επίμαχο πρόστιμο.

Που στηρίζουν τις ελπίδες τους

Σε αντίστοιχες προβλέψεις, προχώρησαν και άλλες εταιρείες του κλάδου όπως η J&P Άβαξ και η Ιντρακάτ. Τον θετικό βηματισμό της με κέρδη ρεκόρ ύψους 34,2 εκ. ευρώ από ζημίες 14,4 εκ. ευρώ το 2015, επιβεβαίωσε η ΓΕΚ-Τέρνα, η οποία προσθέτει άμεσα στο χαρτοφυλάκιό της αλλά δύο μεγάλα νέα έργα. Μέσα στις επόμενες εβδομάδες, ολοκληρώνεται η αξιολόγηση του διαγωνισμού για το Καστέλι με κατασκευαστικό αντικείμενο 480 εκ. ευρώ. Παράλληλα η εταιρεία ετοιμάζεται για την επέκταση του νότιου Άξονα του Ε65 (Λαμία-Ξυνιάδα), προσθέτοντας στο χαρτοφυλάκιό της, επιπλέον 300 εκ. ευρώ. Ο όμιλος διαθέτει ανεκτέλεστο υπόλοιπο συμβάσεων ύψους 2,5 δις ευρώ, ελάχιστα πίσω από τον Ελλάκτωρ που στα τέλη του 2016 είχε 2,6 δις, ευρώ, 2 δις. η J&P Άβαξ και 173 εκ. ευρώ η Ιντρακάτ.

Τα περσινά αποτελέσματα της J&P Άβαξ επιβαρύνθηκαν με έκτακτες χρεώσεις συνολικού ύψους 59,3 εκατ. ευρώ αλλά και από την απομείωση της συνολικής αξίας των συμμετοχών του ομίλου ύψους 28,8 εκατ. ευρώ. Το ίδιο διάστημα, η Ιντρακάτ περιόρισε τις ζημιές της σε 3,6 εκατ. έναντι 6,1 εκατ. του 2015. Ενίσχυσε επίσης το ύψος του ανεκτέλεστου από την σύμβαση που υπέγραψε με την Fraport ύψους 357 εκ. ευρώ για τα περιφερειακά αεροδρόμια.

Για τους επόμενους μήνες οι ελληνικές τεχνικές εταιρείες δεν έχουν να περιμένουν πολλά. Τις ελπίδες τους εναποθέτουν στην μεγάλη εργολαβία για την γραμμή 4 του μετρό συνολικού ύψους 1,5 δισ. ευρώ αλλά και στα έργα του σιδηροδρόμου, όπως η ηλεκτροκίνηση της σιδηροδρομικής γραμμής Κιάτου – Ροδοδάφνης, η επιδομή, σηματοδότησης και ηλεκτροκίνησης της νέας σιδηροδρομικής γραμμής Ροδοδάφνη – Ψαθόπυργος κ.α. Πολλά θα κριθούν επίσης και από την κατάληξη που θα έχουν οι διεργασίες που έχουν ξεκινήσει στους κατασκευαστικούς ομίλους και συνδέονται με ανακατανομή μεριδίων και ρόλων. Για παράδειγμα μέσα στις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να αποσαφηνιστεί η τύχη του 10% της Ελλάκτωρ που κατέχει η Alpha Bank. Η εξαγορά του μεριδίου από τους μετόχους που το διεκδικούν (Κούτρας, οικογένεια Καλλιτσάντση) ενδέχεται να δρομολογήσει σοβαρές ανακατατάξεις στον όμιλο. Με έντονες μετοχικές γκρίνιες βρίσκεται αντιμέτωπη και η J&P Άβαξ. Ο κυπριακός όμιλος εμφανίζεται να διαμήνυσε στις ελληνικές αρχές ότι η επιβολή δυσθεώρητου προστίμου από την Επιτροπή Ανταγωνισμού θα οδηγούσε σε λουκέτο την ελληνική θυγατρική. Ωστόσο και στο εξωτερικό οι μέτοχοι φέρονται να έχουν αναθέσει σε διεθνή οίκο την αποτίμηση των περιουσιακών τους στοιχείων, εξέλιξη που κάποιοι σπεύδουν να ερμηνεύσουν ως προοίμιο αλλαγών.

Keywords
Τυχαία Θέματα