ΦΠΑ: Οι νέοι κανόνες για το ηλεκτρονικό εμπόριο στην ΕΕ – Τι αλλάζει από την 1η Ιουλίου
Οι νέοι κανόνες για τον φόρο προστιθέμενης αξίας (ΦΠΑ) για τις διαδικτυακές αγορές θα αρχίσουν να ισχύουν αύριο στο πλαίσιο των προσπαθειών για την εξασφάλιση πιο ισότιμων όρων ανταγωνισμού για όλες τις επιχειρήσεις, για την απλούστευση του διασυνοριακού ηλεκτρονικού εμπορίου και για την καθιέρωση μεγαλύτερης διαφάνειας για τους αγοραστές στην ΕΕ όσον αφορά την τιμολόγηση και τις επιλογές των καταναλωτών.
Το σύστημα ΦΠΑ της ΕΕ επικαιροποιήθηκε τελευταία φορά το 1993 και δεν συμβαδίζει με την αύξηση του διασυνοριακού
Οι νέοι κανόνες θα επηρεάσουν τους διαδικτυακούς πωλητές και τις διαδικτυακές αγορές/πλατφόρμες τόσο εντός όσο και εκτός της ΕΕ, τους ταχυδρομικούς φορείς και τους ταχυμεταφορείς, τις τελωνειακές και φορολογικές διοικήσεις, καθώς και τους καταναλωτές.
Τι αλλάζει;Από την 1 Ιουλίου 2021, θα εισαχθούν ορισμένες αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο χρεώνεται ο ΦΠΑ στις διαδικτυακές πωλήσεις, είτε οι καταναλωτές αγοράζουν από εμπόρους εντός είτε εκτός της ΕΕ:
Σύμφωνα με το τρέχον σύστημα, τα εμπορεύματα που εισάγονται στην ΕΕ και αποτιμώνται σε λιγότερο από 22 EUR από εταιρείες εκτός ΕΕ απαλλάσσονται από τον ΦΠΑ. Από αύριο, η απαλλαγή αυτή αίρεται έτσι ώστε να χρεώνεται ΦΠΑ σε όλα τα εμπορεύματα που εισέρχονται στην ΕΕ — ακριβώς όπως και για τα εμπορεύματα που πωλούνται από επιχειρήσεις της ΕΕ. Μελέτες και εμπειρίες έχουν δείξει ότι γίνεται κατάχρηση αυτής της απαλλαγής, καθώς αδίστακτοι πωλητές από χώρες εκτός ΕΕ προβαίνουν σε παραπλανητική επισήμανση αποστολών εμπορευμάτων, π.χ. έξυπνων τηλεφώνων, προκειμένου να επωφεληθούν από την απαλλαγή. Το κενό αυτό επιτρέπει στις εν λόγω εταιρείες να υποσκελίσουν τους ανταγωνιστές τους στην ΕΕ και κοστίζουν στα δημόσια ταμεία της ΕΕ περίπου 7 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως σε απάτες, γεγονός που οδηγεί σε μεγαλύτερη φορολογική επιβάρυνση για τους άλλους φορολογούμενους.
Επί του παρόντος, οι πωλητές ηλεκτρονικού εμπορίου πρέπει να διαθέτουν αριθμό φορολογικού μητρώου ΦΠΑ σε κάθε κράτος μέλος στο οποίο ο κύκλος εργασιών τους υπερβαίνει ένα συγκεκριμένο συνολικό κατώτατο όριο, το οποίο διαφέρει από χώρα σε χώρα. Από την 1η Ιουλίου, τα εν λόγω διαφορετικά κατώτατα όρια θα αντικατασταθούν από ένα κοινό ευρωπαϊκό όριο ύψους 10 000 EUR, πάνω από το οποίο ο ΦΠΑ πρέπει να καταβάλλεται στο κράτος μέλος στο οποίο παραδίδονται τα εμπορεύματα. Για να απλουστευθεί η ζωή των εν λόγω εταιρειών και να διευκολυνθούν οι πωλήσεις τους σε άλλα κράτη μέλη, οι διαδικτυακοί πωλητές μπορούν πλέον να εγγραφούν σε μια ηλεκτρονική πύλη καλούμενη «ενιαία θυρίδα (οne-stop shop)», όπου μπορούν να εκπληρώσουν όλες τις υποχρεώσεις τους όσον αφορά τον ΦΠΑ για τις πωλήσεις τους σε ολόκληρη την ΕΕ. Αυτό το όριο των 10 000 EUR εφαρμόζεται ήδη για ηλεκτρονικές υπηρεσίες που πωλούνται διαδικτυακά από το 2019.
Αντί να αγωνίζονται να συμμορφωθούν με περίπλοκες διαδικασίες σε άλλες χώρες, μπορούν να εγγραφούν στο δικό τους κράτος μέλος και στη δική του γλώσσα. Μόλις εγγραφεί, ο διαδικτυακός λιανοπωλητής μπορεί να κοινοποιήσει και να καταβάλει ΦΠΑ στην μονοαπευθυντική θυρίδα για όλες τις πωλήσεις του στην ΕΕ μέσω τριμηνιαίας δήλωσης. Η μονοαπευθυντική θυρίδα θα φροντίζει για τη διαβίβαση του ΦΠΑ στο αντίστοιχο κράτος μέλος.
Στο ίδιο πνεύμα, η καθιέρωση μιας ενιαίας θυρίδας εισαγωγών για πωλητές εκτός ΕΕ θα τους επιτρέπει να εγγραφούν εύκολα στα μητρώα ΦΠΑ στην ΕΕ και θα διασφαλίζει ότι το ορθό ποσό του ΦΠΑ διοχετεύεται στο κράτος μέλος στο οποίο οφείλεται τελικά. Για τους καταναλωτές, αυτό σημαίνει πολύ μεγαλύτερη διαφάνεια: όταν αγοράζετε από πωλητή τρίτης χώρας ή πλατφόρμα που είναι εγγεγραμμένοι στην μονοαπευθυντική θυρίδα, ο ΦΠΑ θα πρέπει να αποτελεί μέρος της τιμής που καταβάλλετε στον πωλητή. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα υπάρχουν πλέον προσκλήσεις από τις τελωνειακές υπηρεσίες ή τις υπηρεσίες ταχυμεταφορών που ζητούν πρόσθετη πληρωμή όταν τα εμπορεύματα φθάνουν στη χώρα σας, διότι ο ΦΠΑ θα έχει ήδη καταβληθεί.
Ήδη, είναι μεγάλος ο αριθμός επιχειρήσεων εκτός της ΕΕ που έχουν εγγραφεί στην μονοαπευθυντική θυρίδα εισαγωγών, συμπεριλαμβανομένων των μεγαλύτερων παγκόσμιων διαδικτυακών αγορών.
Διαβάστε ακόμη:
Ανάπτυξη μόνο με πλήρη άρση των περιοριστικών μέτρων
Bloomberg: Η Ελλάδα ο top προορισμός των σούπερ γιοτ το φετινό καλοκαίρι
33χρονος έγινε εκατομμυριούχος επενδύοντας στο dogecoin και έχασε $167.000 σε μια μέρα – Γιατί αρνείται να πουλήσει
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- ΣΥΡΙΖΑ για τα 150 ευρώ στους νέους που εμβολιάστηκαν: «Προκαλεί και προσβάλλει»
- INVENT ICT: Επιστροφή στην μεγαλύτερη Έκθεση Τεχνολογίας, MWC 2021
- Έρευνα: Pfizer και Moderna δίνουν μακροχρόνια ανοσία για τον κορονοϊό
- «Πάνε ταμείο» την Τετάρτη 30 Ιουνίου πάνω από 900.000 δικαιούχοι επιδομάτων και συντάξεων
- Μελέτη έκπληξη για το AstraZeneca: 10 μήνες (και όχι 3) πρέπει να απέχει η 1η από τη 2η δόση!
- ΕΟΦ: Νέα αντένδειξη του εμβολίου της AstraZeneca σε άτομα με το σύνδρομο CLS
- ΕΟΚ: «Νίκο σε ευχαριστούμε»
- ΤτΕ: 7 κίνδυνοι για τράπεζες, νοικοκυριά, επιχειρήσεις
- Τράπεζα Πειραιώς: Ανέπαφες πληρωμές μόνο με το κινητό μέσω του winkbank pay
- Eurobank: Στην Κρήτη κλιμάκιο της Διοίκησης
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις New Money
- Τράπεζα Πειραιώς: Ανέπαφες πληρωμές μόνο με το κινητό μέσω του winkbank pay
- ΔΙΜΕΑ: Πρόστιμα 44.800€ για μη τήρηση των μέτρων κατά του κορωνοϊού
- ΟΑΕΔ: Παράταση 24 ωρών για το νέο πρόγραμμα επιδότησης 1.000 νέων θέσεων εργασίας
- ΤτΕ: Μεγαλύτερη ανάπτυξη 4,2% φέτος και 5,3% το 2022… αναλόγως πανδημίας
- ΦΠΑ: Οι νέοι κανόνες για το ηλεκτρονικό εμπόριο στην ΕΕ – Τι αλλάζει από την 1η Ιουλίου
- ΓΣΕΒΕΕ: Ζητά παράταση για το myDATA και την αντικατάσταση των παλαιών ταμειακών μηχανών

- Τελευταία Νέα New Money
- ΦΠΑ: Οι νέοι κανόνες για το ηλεκτρονικό εμπόριο στην ΕΕ – Τι αλλάζει από την 1η Ιουλίου
- ΓΣΕΒΕΕ: Ζητά παράταση για το myDATA και την αντικατάσταση των παλαιών ταμειακών μηχανών
- ΟΑΕΔ: Παράταση 24 ωρών για το νέο πρόγραμμα επιδότησης 1.000 νέων θέσεων εργασίας
- Τράπεζα Πειραιώς: Ανέπαφες πληρωμές μόνο με το κινητό μέσω του winkbank pay
- ΔΙΜΕΑ: Πρόστιμα 44.800€ για μη τήρηση των μέτρων κατά του κορωνοϊού
- ΤτΕ: Μεγαλύτερη ανάπτυξη 4,2% φέτος και 5,3% το 2022… αναλόγως πανδημίας
- Εμπόριο: Πρόστιμα 41.000 ευρώ για προϊόντα «μαϊμού»
- ΝΝ Group: Επιβεβαιώνει την προσφορά για εξαγορά θυγατρικών της MetLife – Ενδιαφέρον και για Ελλάδα
- Ανάπτυξη μόνο με πλήρη άρση των περιοριστικών μέτρων
- Πώς θα κάνουμε τη ζωή μας στο σπίτι ασφαλέστερη
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- ΟΑΕΔ: Παράταση λόγω προβλήματος για το νέο πρόγραμμα επιδότησης 1.000 νέων θέσεων εργασίαςγασ
- Συνάντηση Ν. Δένδια με τον ασκούντα χρέη πρωθυπουργού και ΥΠΕΞ της Μολδαβίας - Στο επίκεντρο η διμερής συνεργασία
- Συνάντηση Δένδια με τον ασκούντα χρέη πρωθυπουργού και ΥΠΕΞ της Μολδαβίας
- AstraZeneca: Ισχυρότερη ανοσοαπόκριση με μια αναμνηστική δόση
- ΕΟΦ: Νέα αντένδειξη του εμβολίου της AstraZeneca σε άτομα με το σύνδρομο CLS
- Κομισιόν: Νέοι κανόνες ΦΠΑ για το e-εμπόριο από 1η Ιουλίου
- Καφούνης: Οι επιχειρήσεις να λειτουργήσουν έως το τέλος του έτους με μειωμένες δαπάνες
- Κοντοζαμάνης: Είμαστε πέμπτοι στην ΕΕ σε πλήρως εμβολιασμένους
- Coca-Cola HBC: Εξαγόρασε το 30% της ιταλικής Casa Del Caffè Vergnano
- Υπογραφή μνημονίου ερευνητικής συνεργασίας Βουλής - ΤτΕ