Φωτιές: Έτσι θα στηριχθούν οι πυρόπληκτοι – Όλο το κυβερνητικό σχέδιο (vid)

Με βασικό χαρακτηριστικό την άμεση εκταμίευση των ποσών και την απλοποιημένη διαδικασία για τους δικαιούχους, οι υπουργοί Οικονομικών και Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ.κ. Χρήστος Σταϊκούρας και Κώστας Σκρέκας εξειδίκευσαν τις κυβερνητικές αποφάσεις για τη στήριξη των πυρόπληκτων.

Συγκεκριμένα όπως ανακοίνωσε ο κ. Σταϊκούρας αναφορικά με τη στεγαστική συνδρομή το 80% θα είναι δωρεάν με κρατική αρωγή και το 20% άτοκο δάνειο με εγγύηση του ελληνικού δημοσίου.

Για τις κατοικίες που έχουν καταστραφεί ολοσχερώς
θα δοθούν 20.000 ευρώ, εκ των οποίων 14.000 ευρώ είναι η προκαταβολή για τη Στεγαστική Συνδρομή και 6.000 ευρώ η αποζημίωση για την οικοσκευή.Για κατοικίες που δεν έχουν καταστραφεί ολοσχερώς αλλά έχουν υποστεί σοβαρές ζημίες που τις καθιστούν προσωρινά μη κατοικήσιμες 12.000 ευρώ, εκ των οποίων 8.000 ευρώ είναι η προκαταβολή για τη Στεγαστική Συνδρομή και 4.000 ευρώ η αποζημίωση για την οικοσκευή.Για κατοικίες που έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές αλλά είναι κατοικήσιμες 5.000 ευρώ, εκ των οποίων 3.000 ευρώ είναι η προκαταβολή για τη Στεγαστική Συνδρομή και 2.000 ευρώ η αποζημίωση για την οικοσκευή.

Λοιπά κτίσματα και επιχειρηματικά ακίνητα:

Για κτίρια που έχουν καταστραφεί ολοσχερώς προκαταβολή 14.000 ευρώ για τη Στεγαστική Συνδρομή. Για κτίρια που δεν έχουν καταστραφεί ολοσχερώς αλλά έχουν υποστεί σοβαρές ζημίες που τα καθιστούν προσωρινά μη λειτουργικά προκαταβολή 8.000 ευρώ για τη Στεγαστική Συνδρομή.Για κτίρια που έχουν υποστεί σοβαρές ζημίες αλλά είναι λειτουργικά προκαταβολή 3.000 ευρώ για τη Στεγαστική Συνδρομή.

Επιχειρήσεις που επλήγησαν από την πυρκαγιά

Άμεση χορήγηση πρώτης αρωγής για επιχειρήσεις που διαθέτουν κτιριακές εγκαταστάσεις, συμπεριλαμβανομένων των κτηνοτροφικών, χοιροτροφικών και πτηνοτροφικών μονάδων και των αγροτικών εκμεταλλεύσεων, για μηχανολογικό εξοπλισμό, πρώτες ύλες, εμπορεύματα, μέσα παραγωγής και κατεστραμμένα οχήματα, ως εξής:

8.000 ευρώ σε επιχειρήσεις που οι εγκαταστάσεις έχουν καταστραφεί ολοσχερώς,4.000 ευρώ σε επιχειρήσεις που οι εγκαταστάσεις δεν έχουν καταστραφεί ολοσχερώς αλλά έχουν υποστεί σοβαρές ζημίες που καθιστούν προσωρινά μη δυνατή την άσκηση επιχειρηματικής δραστηριότητας και2.000 ευρώ σε λοιπές επιχειρήσεις που έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές σε εξοπλισμό, πρώτες ύλες, εμπορεύματα ή οχήματα, αλλά είναι λειτουργικές.

Πρόσθετες παρεμβάσεις στήριξης

Επιστρεπτέα προκαταβολή.Απαλλαγή για τις πληττόμενες επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένων και αγροτικών εκμεταλλεύσεων, του επιστρεπτέου μέρους της Επιστρεπτέας Προκαταβολής.ΕΝΦΙΑ. Τα ακίνητα (κτίσματα, οικόπεδα, αγροκτήματα), που έχουν αποδεδειγμένα καταστραφεί ολοσχερώς ή έχουν υποστεί λειτουργικές ζημιές που τα καθιστούν μη κατοικήσιμα, απαλλάσσονται από τον ΕΝΦΙΑ του 2021, του 2022 και του 2023.
Επιδότηση ενοικίου/συγκατοίκησης.Αναστολή φορολογικών, ασφαλιστικών και δανειακών υποχρεώσεων και διενέργειας πράξεων αναγκαστικής εκτέλεσης.Επιχορήγηση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και αποκατάσταση των Υποδομών.Τα μέτρα αναστολής φορολογικών, ασφαλιστικών και δανειακών υποχρεώσεων, καθώς και διενέργειας πράξεων αναγκαστικής εκτέλεσης ισχύουν για το σύνολο των φυσικών και νομικών προσώπων στους πληττόμενους Δήμους Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Άννας και Ιστιαίας-Αιδηψού της Περιφερειακής Ενότητας Ευβοίας, ανεξαρτήτως εάν έχουν υποστεί μεμονωμένα ζημίες από την πυρκαγιά.Επιπλέον, ειδικά για το 2021, το σύνολο των ακινήτων που βρίσκονται σε αυτούς τους δύο Δήμους, απαλλάσσονται από τον ΕΝΦΙΑ.Επιπρόσθετα, οι επιχειρήσεις – εργοδότες του ιδιωτικού τομέα, ανεξαρτήτως κλάδου και επιχειρηματικής δραστηριότητας, σε αυτούς τους Δήμους μπορούν να θέτουν σε αναστολή τις συμβάσεις εργασίας μέρους ή όλων των εργαζομένων τους, μέχρι και για διάστημα 3 μηνών.

Νωρίτερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου την Τρίτη, που προηγήθηκε κωδικοποίησε τα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης ως εξής:

Στεγαστική συνδρομή έως 150.000 ευρώ, άμεσα θα δίνεται προκαταβολή 5.000 – 12.000 ή 20.000 ευρώ ανάλογα με το μέγεθος της ζημιάς.

Τα ποσά θα καταβάλλονται με μια αίτηση από 18 Αυγούστου από την πλατφόρμα arogi.gov.gr και οι πληρωμές θα γίνονται σε λίγες ημέρες.

Οι επιχειρήσεις θα αποζημιωθούν με το 70% των απωλειών, με το 20% του ποσού να δίνεται ως προκαταβολή. Για τα ακίνητα που καταστράφηκαν θα δίνεται προκαταβολή 5 έως 22 χιλιάδες ευρώ ανάλογα με τις ζημιές.

Ίδιες προκαταβολές θα δοθούν σε αγροτικές καλλιέργειες, ενώ θα υπάρξει επιπλέον χρηματοδότηση 4.000 ευρώ πέραν των προκαταβολών του ΕΛΓΑ.

Απαλλάσσονται από τον ΕΝΦΙΑ οι πληγέντες. Επιδότηση ενοικίου έως 500 ευρώ και αναστολή πλειστηριασμών. Στην Εύβοια τα μέτρα θα ισχύουν για όλους τους κατοίκους των δήμων που επλήγησαν. Οι επιχειρήσεις θα έχουν δικαίωμα για τρίμηνη αναστολή εργασίας.

Δείτε εδώ αναλυτικά όλα τα μέτρα που αποφασίστηκαν

Διαβάστε ακόμα: 

BofA: Αγοράστε ποιότητα σε χαμηλές τιμές – Σύσταση αγοράς για Eurobank, Εθνική και Alpha Bank (πίνακες)

ΕΒΕΑ: Έκτακτη ενίσχυση στις πυρόπληκτες επιχειρήσεις – μέλη του

AirlineRatings.com: Αυτές είναι οι καλύτερες και πιο ασφαλείς αεροπορικές του κόσμου

Keywords
Τυχαία Θέματα