«Φώς και τηλέφωνο», για αρχή!

Κάποτε το πακέτο «φως, νερό, τηλέφωνο» που συνόδευε το οικοπεδάκι για το εξοχικό κολλούσε γάντι στις ασπρόμαυρες ταινίες των αρχών της δεκαετίας του ΄60 αλλά σήμερα αφορά μια πραγματικότητα που διαμορφώνει – σε αυτούς τους δύσκολους και παράξενους καιρούς – νέα δεδομένα στην αγορά των συνδυασμένων υπηρεσιών.

Η χτεσινή ανακοίνωση για την διάθεση από το δίκτυο καταστημάτων Cosmote και Γερμανός «ανταγωνιστικών πακέτων παροχής ηλεκτρικού ρεύματος της Protergia

για ιδιώτες και επαγγελματίες» σε καμία περίπτωση δεν ήταν «κεραυνός εν αιθρία» αλλά ένα ισχυρό σημάδι επιβεβαίωσης για την νέα πραγματικότητα των συνδυασμένων υπηρεσιών και του ρόλου των δικτύων λιανικών πωλήσεων.

Στα τέλη του περασμένου Μαρτίου στη στήλη Ειδικός Εκκαθαριστής στο πάντα ενημερωμένο www.newmoney.gr είχε προαναγγελθεί η συμφωνία των δύο πλευρών. Με τίτλο «Τα κινητά της ηλεκτρικής ενέργειας...» στη στήλη είχε φιλοξενηθεί κείμενο το οποίο μεταξύ άλλων ανέφερε τα εξής: «Μια μεγάλη εμπορική συμφωνία που συνδυάζει ηλεκτρικό με ...τηλέφωνο «ψήνεται» και η ανακοίνωση της φαίνεται πως θα αλλάξει τα δεδομένα ως τα συνδυασμένα πακέτα υπηρεσιών προς καταναλωτές αλλά και την ίδια την αναδυόμενη και πολλά υποσχόμενη αγορά των παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας.

Για την ακρίβεια του πράγματος αυτή την στιγμή η συμφωνία δεν θα αφορά την διάθεση σε ενιαία τιμή ενός πακέτου υπηρεσιών (ηλεκτρισμός+τηλέφωνο) αλλά μόνο την αξιοποίηση του δικτύου μιας μεγάλης εταιρείας κινητής τηλεφωνίας για τις προώθηση - πώληση των υπηρεσιών μιας από τις ιδιωτικές εταιρείες παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας που έρχονται να αμφισβητήσουν το μονοπώλιο της ΔΕΗ».

Σήμερα η συμφωνία για την ένωση δυνάμεων δύο από τους μεγαλύτερους επιχειρηματικούς ομίλους της χώρας – του Ομίλου ΟΤΕ και του Ομίλου Μυτιληναίος - είναι πια γεγονός και εκείνο που έχει ιδιαίτερη σημασία να καταγραφούν και να αξιολογηθούν περαιτέρω οι ποιοτικές συνέπειες δύο επιλογών – η μία εκ αυτών αφορά την επέκταση μιας παραγωγικής δύναμης (Όμιλος Μυτιληναίος) στο λιανικό εμπόριο ( δίκτυο Cosmote και Γερμανός) με τελικό προϊόν (παροχή ηλεκτρικού ρεύματος) και την απευθείας «συνομιλία» της με το καταναλωτικό κοινό. Η δεύτερη, έχει να κάνει με την παροχή συνδυασμένων προϊόντων και υπηρεσιών (προϊόντα και υπηρεσίες Protergia στο δίκτυο Cosmote και Γερμανός) και την διεύρυνση της γκάμας των προσφερόμενων υπηρεσιών σε ένα καθιερωμένο δίκτυο καταστημάτων. Με άλλα λόγια, το «κατέβασμα» ενός επιχειρηματικού ομίλου με ισχυρή παραγωγική βάση στηριγμένη σε επενδύσεις που πατούν στην γη στην αγορά του λιανεμπορίου, με τους όρους που προσδιορίζει η συμφωνία ΟΤΕ- Μυτιληναίος, έχει να κάνει με την διείσδυση στη κρυμμένη δύναμη των νοικοκυριών και εξ αυτού του λόγου, με την ενίσχυση της επιρροής και την αύξηση της ισχύος σε όλα τα επίπεδα της κοινωνικής, οικονομικής και πολιτικής ζωής.

Δίχως άλλο η χθεσινή επίσημη ανακοίνωση της συμφωνίας των δύο πλευρών έχει να κάνει και με την ανάπτυξη της αγοράς των νέων ιδιωτικών επιχειρήσεων ηλεκτρισμού, μιας αγοράς που «στήθηκε» στη βάση των μεριδίων που «χάνει» το κρατικό μονοπώλιο της ΔΕΗ. Τελικός κριτής, το ελληνικό νοικοκυριό που διαθέτει πλέον περισσότερες της μιας επιλογές στο πλαίσιο του ανταγωνισμού (και ασφαλείς επιλογές σε σχέση με το παρελθόν) αλλά και πολύ πιο συμφέρουσες.

Keywords
Τυχαία Θέματα