Φορτώνουν το Δημόσιο με υπαλλήλους επί 4 χρόνια

Του Νίκου Φιλιππίδη

Εκαναν τα στραβά μάτια επί μία τετραετία, κατά την οποία αυξανόταν με προμνημονιακούς ρυθμούς το προσωπικό του Δημοσίου και τώρα, παραμονές των εκλογών, θέτουν θέμα υπερβάσεων τόσο στο μόνιμο όσο και στο έκτακτο προσωπικό του Δημοσίου, δείχνοντας τις διαθέσεις τους όχι μόνο για την επόμενη αξιολόγηση, αλλά κυρίως απέναντι στην επόμενη κυβέρνηση.

Στην τελευταία τους έκθεση-εισήγηση προς το Eurogroup οι θεσμοί «θυμήθηκαν» και επέπληξαν με καθυστέρηση (γίνεται το ίδιο πράγμα επί τρία χρόνια) την κυβέρνηση για τις υπερβάσεις, οι οποίες έφτασαν τα 1.000 άτομα, σε ό,τι

αφορά τους μόνιμους και το 14% (περίπου 10.000) όσον αφορά τους έκτακτους υπαλλήλους του Δημοσίου το 2018. «Ξέχασαν», ωστόσο, να αναφέρουν ότι η κυβέρνηση δεν τήρησε μία ακόμα βασική της υποχρέωση: να ενημερώνει, όπως γίνεται κάθε μήνα τα τελευταία έξι χρόνια, το Μητρώο Ανθρώπινου Δυναμικού του Δημοσίου.

Υπενθυμίζεται ότι οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου, έργου και οι ωρομίσθιοι στο Δημόσιο -οι έκτακτοι δηλαδή - τον περασμένο Οκτώβριο, όταν «μυστηριωδώς» κόλλησε η ροή στοιχείων στο Μητρώο Ανθρώπινου Δυναμικού, είχαν καταμετρηθεί σε 80.962 και ήταν αυξημένοι κατά 7.152 (!) μέσα σε έναν μήνα σε σχέση με τους 73.810 του Σεπτεμβρίου. Το εντυπωσιακό στοιχείο εκείνης της καταμέτρησης όμως ήταν ότι μεγάλο μέρος αποτελούσε το έκτακτο και λοιπό προσωπικό των ειδικών λογαριασμών κονδυλίων έρευνας, που ξεπερνά πλέον τους 21.000 εργαζόμενους, ενώ αυξανόταν με ταχείς ρυθμούς και ο αριθμός των έκτακτων υπαλλήλων των δήμων.

Ολα αυτά βέβαια ως τον Οκτώβριο του 2018, ενώ το 2019 είναι ήδη έτος μαζικών προσλήψεων όχι μόνο επειδή είναι προεκλογική χρονιά, αλλά και επειδή υπάρχει και δεδομένη ανοχή των δανειστών. Πλέον, όπως αναφέρεται στην έκθεση αυξημένης εποπτείας της Κομισιόν, ισχύει ο χαλαρός κανόνας της μιας πρόσληψης για τον κάθε έναν που αποχωρεί.
Το σχέδιο της κυβέρνησης, όμως, είναι ακόμα πιο χαλαρό, καθώς έχει ήδη ανακοινώσει ότι θα προσληφθούν 17.040 νέοι δημόσιοι υπάλληλοι. Συγκεκριμένα, θα γίνουν 9.040 προσλήψεις σε διάφορους τομείς, επιπλέον 3.200 στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» και 4.500 στην Ειδική Αγωγή.

Το Δημόσιο επί μνημονίων

Το θέμα του υπερμεγέθους δημόσιου τομέα είχε εντοπιστεί από την αρχή της κρίσης ως μία από τις μεγάλες πληγές της οικονομίας, για τον επιπλέον λόγο των κακών υπηρεσιών που προσφέρονταν προς τους πολίτες και τις επιχειρήσεις. Το 2009, λίγο πριν από το πρώτο μνημόνιο, οι δημόσιοι υπάλληλοι ανέρχονταν σε 907.973 και γι’ αυτό μία από τις πρώτες δέσμες πολιτικής που εφαρμόστηκαν το 2010 ήταν αφενός η μείωση του αριθμού τους και του μισθολογικού κόστους και αφετέρου η αποκομματικοποίηση και η ορθολογικότερη λειτουργία των υπηρεσιών του Δημοσίου.

Το πρώτο έγινε πράξη οδηγώντας σε σημαντική μείωση τον αριθμό του μόνιμου προσωπικού, που έφτασε σε χαμηλό πολλών δεκαετιών στα 598.768 άτομα το 2014, ωστόσο το δεύτερο παρά τις πιέσεις και τις προσπάθειες ουδέποτε έστω πλησίασε στην εφαρμογή.
Επί ΣΥΡΙΖΑ το 2015 άρχισε να χάνεται και η πρώτη κατάκτηση, αυξάνοντας τον αριθμό των υπαλλήλων και καταστρατηγώντας τον τότε κανόνα των 5 αποχωρήσεων για κάθε πρόσληψη, φορτώνοντας το 2015 (έτος οικονομικής καταστροφής) το Δημόσιο με 8.211 άτομα όταν οι αποχωρήσεις έφτασαν τις 9.810.

Τα επόμενα χρόνια η τάση συνεχίστηκε με αυξανόμενους ρυθμούς, φτάνοντας το 2018 στην υπέρβαση εκ νέου του φράγματος των 700.000 υπαλλήλων (έκτακτων και μόνιμων) Με το προεκλογικό έτος 2019 να βρίσκεται σε εξέλιξη εύκολα μπορεί κανείς να εκτιμήσει ότι ακόμα και ο κανόνας που ισχύει από φέτος της μιας πρόσληψης για κάθε αποχώρηση, εύκολα θα καταστρατηγηθεί.

Η τρίτη αξιολόγηση

Εγκλωβισμένη στις πολιτικές σκοπιμότητες των ευρωεκλογών, αλλά και στην απόφαση των θεσμών να δείξουν ανοχή στην κυβέρνηση εν όψει των εθνικών εκλογών βρίσκεται η τρίτη αξιολόγηση. Θεωρείται μάλιστα εξαιρετικά πιθανό να συνενωθεί με την τέταρτη, δημιουργώντας ένα σύνολο θεμάτων με τα οποία θα βρεθεί αντιμέτωπη η νέα κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εθνικές εκλογές όποτε και αν γίνουν.

Τα θέματα του Δημοσίου αναμένεται να βρεθούν ψηλά στις προτεραιότητες των θεσμών μαζί και με εκκρεμότητες της δεύτερης αξιολόγησης. Συγκεκριμένα θα πρέπει να ληφθούν αποφάσεις για:

■ Την επιλογή και τοποθέτηση των ανώτερων γεν. διευθυντών και των νέων 69 γεν. γραμματέων των υπουργείων.
■ Την εφαρμογή της ρύθμισης για την πρώτη κατοικία, καθώς και η εισαγωγή ενός νέου πλαισίου για το Πτωχευτικό Δίκαιο των ιδιωτών, που θα αντικαταστήσει πλήρως τον νόμο Κατσέλη.
■ Την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων χρεών του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα, τα οποία έπρεπε να έχουν μηδενιστεί από τα τέλη του 2018 ωστόσο, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, κινούνται σταθερά στα επίπεδα των 1,6 δισ. ευρώ.
Νέα αναθεώρηση των αντικειμενικών τιμών των ακινήτων προκειμένου να ευθυγραμμιστούν περαιτέρω με τις εμπορικές, η οποία θα προβλέπει την ένταξη για πρώτη φορά στο σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού της αξίας των ακινήτων χιλιάδων νέων περιοχών.
■ Τον νέο πολυετή Προϋπολογισμό 2020-2023 (μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα), μαζί με τις δεσμεύσεις για το Πρόγραμμα Μεταρρυθμίσεων.
■ Την ολοκλήρωση του Κτηματολογίου.
■ Θέματα ενέργειας όπως η ολοκλήρωση της πώλησης των λιγνιτικών μονάδων.
■ Επιπλέον ρυθμίσεις για τα προνοιακά επιδόματα.
■ Ιδιωτικοποιήσεις, που εξελίσσονται σε βασικό θέμα της τρίτης αξιολόγησης μετά το ναυάγιο στην πώληση πλειοψηφικού πακέτου των ΕΛ.ΠΕ. και των επιπτώσεων που έχει στην αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ.

Keywords
Τυχαία Θέματα