Φορολογικά κίνητρα, ΣΔΙΤ και χωροθέτηση στο Στρατηγικό Σχέδιο Ανάπτυξης

Παράλληλα με τις αντιδράσεις που προκαλεί η σύνθεση της Επιστημονικής Επιτροπής του Αναπτυξιακού Συμβουλίου το Μέγαρο Μαξίμου προχωράει σε συνεργασία με τα υπουργεία Οικονομίας, Οικονομικών και Περιβάλλοντος και Ενέργειας στην τελική φάση επεξεργασίας του νομοσχεδίου για τις Στρατηγικές Επενδύσεις. Η κεντρική ιδέα είναι η παροχή φορολογικών κινήτρων, η επέκταση που εργαλείου των ΣΔΙΤ και η επιτάχυνση των διαδικασιών για τη χωροθέτηση των επενδύσεων.

Το πρότζεκτ αυτό, το οποίο κινείται με βασικό άξονα το υπουργείο

Οικονομίας και τον Υπουργό κ. Δημήτρη Παπαδημητρίου περνάει ουσιαστικά από το γραφείο του αρμόδιου υφυπουργού Στέργιου Πιτσιόρλα ο οποίος έχει αναλάβει εδώ και λίγους μήνες ένα άτυπο ρόλο συντονιστή για την επιτάχυνση των διαδικασιών.

Οπως συνέβαινε από την εποχή που ήταν επικεφαλής του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ) ο κ. Πιτσιόρλας απολαμβάνει της εμπιστοσύνης του Μαξίμου για μια σειρά από περίπλοκες αποστολές.

Η φιλοσοφία του «Στρατηγικού Σχεδίου για την Ανάπτυξη» (Growth Strategy) στηρίζεται στη διαπίστωση ότι το ετήσιο ποσοστό των επενδύσεων για τη περίοδο 2007-2015 έχει μειωθεί στο 10% του ΑΕΠ από 25% προ κρίσης και στην άμεση ανάγκη για «αναστροφή του αρνητικού κλίματος, τη βελτίωση του καθεστώτος του επιχειρείν και την εδραίωση της εμπιστοσύνης των επενδυτών» εξηγεί κυβερνητικός παράγοντας.

Το σχέδιο βασίζεται σε μια μελέτη 30 σελίδων και στοχεύει σε πρώτη φάση στη μείωση της ανεργίας κατά 10% ως το 2020 με τη δημιουργία πάνω από 100.000 θέσεων εργασίας.

Οι προτάσεις διαμορφώθηκαν αφού αξιολογήθηκαν οι ισχύουσες νομοθετικές ρυθμίσεις, εξετάσθηκαν καλές διεθνείς πρακτικές και καταγράφηκαν οι αγκυλώσεις του υφιστάμενου συστήματος.

Οι βασικοί άξονες είναι ο επαναπροσδιορισμός των προϋποθέσεων ένταξης στο θεσμικό πλαίσιο των Στρατηγικών Επενδύσεων, η αποσαφήνιση των διαδικασιών αξιολόγησης, η βελτίωση του ειδικού νομοθετικού καθεστώτος που διέπει τα προς ένταξη ή τα ενταγμένα έργα, η χορήγηση φορολογικών κινήτρων και η διευκρίνιση του καθεστώτος αδειοδότησης των επενδύσεων εν γένει.

Σημαντικός άξονας του προτεινόμενου νομοσχεδίου είναι η χορήγηση φορολογικών κινήτρων για τις επενδύσεις που έχουν ενταχθεί στο εν λόγω καθεστώς.

Λόγω της στενότητας ρευστότητας που καταγράφεται στην ελληνική οικονομία και το τραπεζικό σύστημα ετοιμάζεται ένα πακέτο ευνοϊκών φορολογικών ρυθμίσεων ούτως ώστε να στηριχθούν έμμεσα τα επενδυτικά σχέδια που θα προταθούν. Ήδη ο δρόμος είναι στρωμένος καθώς ο αναπτυξιακός νόμος προβλέπει μακρές περιόδους φορολογικής ασυλίας.

Παράλληλα στο νομοσχέδιο διευκρινίζονται οι διαδικασίες για την αδειοδότηση των επενδύσεων εν γένει, καθώς έχει καταγραφεί ότι οι καθυστερήσεις στην υλοποίηση των επενδύσεων οφείλονται στις χρονοβόρες διοικητικές διαδικασίες (σύγκρουση αρμοδιοτήτων, έλλειψη ευέλικτων δομών, άρνηση ανάληψης ευθυνών).

Για την αντιμετώπιση του προσκόμματος αυτού στην βελτίωση του επενδυτικού κλίματος προβλέπεται η σύσταση ομάδας που θα καταγράψει τα βήματα μέχρι την ολοκλήρωση της επένδυσης.

Ειδικότερα, καθοριστικό κριτήριο για την ένταξη στις Στρατηγικές Επενδύσεις προτάσεων αποτελεί αυτές να λειτουργούν στην κατεύθυνση της αναβάθμισης της ελληνικής οικονομίας όπως αυτή καθορίζεται στην εθνική στρατηγική για την ανάπτυξη. Επίσης, περιλαμβάνονται στις αποδεκτές μορφές και οι παραχωρήσεις του ν. 4413/2016, καθώς και κάθε μορφή σύμπραξης του Δημοσίου με τον ιδιωτικό τομέα (ΣΔΙΤ).

Δυνατότητα υποβολής προτάσεων θα έχουν και Δήμοι, ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ.

Συμβούλιο Εμπειρογνωμόνων

Επίσης, καθορίζεται προέλεγχος κατά το πρώτο στάδιο υποβολής του φακέλου του υποψήφιου προς ένταξη στις Στρατηγικές Επενδύσεις στην Enterprice Greece AS.

Προς τούτο συνίσταται συμβούλιο εμπειρογνωμόνων με έργο την γνωμοδότηση ενώπιον του Διοικητικού Συμβουλίου της Enterprice Greece ως προς την στρατηγικότητα των προτάσεων και προσλαμβάνονται σύμβουλοι με σκοπό την αξιολόγηση των αιτήσεων για την ένταξη των επενδυτικών προτάσεων στη διαδικασία των Στρατηγικών Επενδύσεων και την υποβοήθηση του έργου της εταιρείας Enterprice Greece, αλλά και της Γενικής Γραμματείας Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων.

Παράλληλα, τυποποιείται η διαδικασία υποβολής και αξιολόγησης των επενδυτικών σχεδίων και μάλιστα θεσπίζονται συγκεκριμένα κριτήρια αξιολόγηση.

Ακόμη, στους σκοπούς του νομοσχεδίου περιλαμβάνονται η επιτάχυνση των διαδικασιών των αναγκαστικών απαλλοτριώσεων, η αποσαφήνιση των διαδικασιών για την χωροθέτηση και τον καθορισμό όρων δόμησης στις περιπτώσεις επενδύσεων που έχουν ενταχθεί σε Ειδικά Σχέδια Χωρικής Ανάπτυξης Στρατηγικών Επενδύσεων (ΕΣΧΑΣΕ).

Τέλος, εξουσιοδοτούνται οι υπουργοί Οικονομικών και Περιβάλλοντος και Ενέργειας να εκδώσουν υπουργική απόφαση με την οποία θα καταγράφονται τα στάδια της διαδικασίας για την έκδοση της ΚΥΑ που θα χωροθετεί τα επενδυτικά σχέδια για τα οποία έχουν εκδοθεί Ειδικά Σχέδια Χωρικής Ανάπτυξης Δημοσίων Ακινήτων (ΕΣΧΑΔΑ) και θα καθορίζει τους όρους δόμησης.

Προκειμένου να αποφευχθούν περαιτέρω καθυστερήσεις, έχουν ήδη ετοιμασθεί σχέδια των κοινών υπουργικών αποφάσεων που προβλέπονται να εκδοθούν κατ' εξουσιοδότηση ειδικότερων διατάξεων του νομοσχεδίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα