Φόροι, τέλη και startups

του Κώστα Τσαούση

Καλά – και σε κάθε περίπτωση, καλοδεχούμενα- και τα πανάκριβα σώου μετά «θεματικών πάρκων», οι βραβεύσεις των επώνυμων χορηγών (που αναζητούν στο trendy περιβάλλον των startups την χαμένη λάμψη των προγραμμάτων της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης), οι πρωτοβουλίες των διπλωματών κ.α αλλά τα προβλήματα θα είναι εδώ... Και θα παραμένουν όσο οι πολιτικές της κυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και των αφανών συμμάχων τους για την φορολογία και τις ασφαλιστικές εισφορές καθιστούν πολλές φορές και για πάρα πολλούς ενδιαφερομένους

– συνήθως νέοι, φοιτητές ή και τελειόφοιτοι- σχεδόν απαγορευτική την επιλογή της ίδρυσης μιας νέας εταιρείας.

Ακόμη και η ίδρυση μιας ΙΚΕ –η μορφή της εταιρείας που προτιμούν οι startupers- έχει υπερβολικά έξοδα και κόστη με το «καλημέρα». Και όλα αυτά σχετίζονται με ρυθμίσεις που έχει κάνει κατά κύριο λόγο η σημερινή κυβέρνηση στο καταστροφικό για τους πολίτες και την χώρα σαφάρι των υπερ-πλεονασμάτων του κρατικού προϋπολογισμού.

Αλλά, δεν είναι μόνον αυτό. Δίχως υπερβολή το 50 % μιας πρώτης –έστω και συμβολικής χρηματοδότησης /βράβευσης- καταλήγει μέσα από φόρους και τέλη και πάλι στα ταμεία του κράτους.

Στην πρόσφατη κυβερνητική πρωτοβουλία για το θεματικό πάρκο «Ψηφιακή Ελλάδα 2018» και στην εκδήλωση με την παρουσία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα δεν βρέθηκε (;) κανείς εκ των παρισταμένων startupers να ρωτήσει και να απαιτήσει να πάρει απάντηση για αυτές τις εξοντωτικές κυβερνητικές επιλογές. Τώρα θα πείτε και με το δίκιο σας τι σχέση μπορεί να έχει η πραγματική Ελλάδα της υπερ-φορολόγησης με την «Ψηφιακή Ελλάδα»; Σωστό. Και η απάντηση είναι μία και μόνη: Όση σχέση έχει η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και των αφανών συμμάχων της με την επιχειρηματικότητα. Την τελευταία την αντιλαμβάνονται μόνο ως άλλη μια εκδήλωση δημοσίων σχέσεων...

Στην πραγματική Ελλάδα του 2018 υπάρχουν –παρά τα προβλήματα που συσσωρεύει η κυβερνητική πολιτική- εστίες σοβαρής στήριξης της επιχειρηματικότητας – της νεανικής και νέας επιχειρηματικότητας, της επιχειρηματικότητας που πάει χέρι με χέρι με την καινοτομία και την εξωστρέφεια. Η δουλειά των ελληνικών τραπεζών αλλά και οι πρωτοβουλίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ίδρυση Equifund) είναι δύο χαρακτηριστικά παραδείγματα. Μάλιστα, η Ένωση Ελληνικών Τραπεζών έχει από καιρό στείλει στην κυβέρνηση τις προτάσεις της για ένα συνολικό πλαίσιο αντιμετώπισης της καινοτόμου και εξωστρεφούς επιχειρηματικότητας με έμφαση στις startups.

Σε κάθε περίπτωση, μόνο ένα σταθερό θεσμικό περιβάλλον σχεδόν μηδενικής επιβάρυνσης για τα 2-3 πρώτα χρόνια της ζωής και της λειτουργίας κάθε νέας εταιρείας – μια περίοδος κρίσιμη για την παραγωγή / δημιουργία του προϊόντος/της υπηρεσίας αλλά και την δημιουργία μιας βάση πελατών για σταθερά έσοδα- θα μπορούσε να δώσει σημαντική ώθηση στους νέους επίδοξους επιχειρηματίες. Αλλά, αυτά δεν γίνονται με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και των αφανών συμμάχων της. Η παρούσα κυβέρνηση αλλά και οι ελεγχόμενες από εκείνη διοικήσεις Περιφερειών προτιμούν τις ... «ψηφιακές» εμποροπανηγύρεις.

Keywords
Τυχαία Θέματα