Φινλανδία: «Καθαίρεσαν» τον ...«σούπερσταρ» Στουμπ από το κόμμα του και το ΥΠΟΙΚ

Το Κόμμα Εθνικού Συνασπισμού της Φινλανδίας (NCP) καθαίρεσε από ηγέτη του τον υπουργό Οικονομικών Αλεξάντερ Στουμπ και όρισε ως αντικαταστάτη του στην προεδρία τον Πέτερι Όρπο, με την ελπίδα ότι η αλλαγή αυτή θα σηματοδοτήσει μια αναγέννηση για το κεντροδεξιό κόμμα, που συγκυβερνά.

Στο συνέδριο του NCP, 441 σύνεδροι ψήφισαν υπέρ της αντικατάστασης του Στουμπ από τον υπουργό Εσωτερικών Πέτερι Όρπο ενώ 361 τάχθηκαν υπέρ της παραμονής του Στουμπ στην ηγεσία.

Ο Όρπο αναμένεται τώρα να αναλάβει και υπουργός Οικονομικών, μία θέση που

έχει δοθεί στο μικρότερο κόμμα του κυβερνητικού συνασπισμο, που απαρτίζεται απ' το NCP, το Κεντρώο κόμμα του πρωθυπουργού Σίπιλα και το εθνικιστικό κόμμα «Αληθινοί Φινλανδοί» .

Σε συνέντευξη του τον προηγούμενο μήνα ο Όρπο είχε πει ότι η κατάσταση της φινλανδικής οικονομίας ήταν «κακή» και ζήτησε τη λήψη ευρύτερων μέτρων για την ανάκαμψη της.

Ο Στουμπ κατηγορείται ότι έχει αποδυναμώσει το κόμμα του αυτά τα δύο χρόνια, τα οποία υπήρξε αρχηγός του. Η δημοφιλία του NCP είχε κορυφωθεί το 2011, κατακτώντας την πρωτιά. Μάλιστα τη διετία 2014 - 15 ο Στουμπ ως αρχηγός του NCP είχε τη θέση του πρωθυπουργού της Φινλανδίας. Ωστόσο στις εκλογές πέρυσι ήρθε μόλις τρίτο και έκτοτε δεν έχει ανακάμψει, όπως δειχνουν οι δημοσκοπήσεις.

Στο μεταξύ η οικονομία της Φινλανδίας μόλις εξήλθε από μία τριετή ύφεση, με τον οίκο αξιολόγησης Moody's την προηγούμενη εβδομάδα να προχωρά σε υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της.

Σημειώνεται πως τo NCP έχει στη Βουλή 37 επί συνόλου 200 εδρών. Συγκυβερνά μαζί με το Κεντρώο Κόμμα των 47 εδρών και τους Αληθινούς Φινλανδούς (πλέον: Κόμμα των Φινλανδών) με 38 έδρες.

Keywords
Τυχαία Θέματα