Φάρμερς Μυκόνου…

Για να είμαι ειλικρινής δεν πίστευα τα μάτια μου. Γάλα από την Μύκονο;;; Το πέρασα για... αστείο αλλά η απόφαση για την πίστωση με την υπογραφή του αρμόδιου υπουργού Βαγγέλη Αποστόλου με προσγείωσε στα εδάφη της πραγματικότητας.

Η απόφαση – δημοσιεύτηκε μόλις την 1η Ιουλίου 2016 - αφορούσε την «έγκριση διάθεσης πίστωσης ποσού 108.495,48 € (εκατόν οκτώ χιλιάδες, τετρακόσια ενενήντα πέντε ευρώ και σαράντα οκτώ λεπτά), που αφορά το αίτημα 1της μερικής δόσης του δικαιούχου «MYKONOΣ ΦΑΡΜΕΡΣ Ε.Π.Ε.» για την ενταγμένη, στο Μ123Α του ΠΑΑ 2007-2013 και συνεχιζόμενη στο Μ4.2.1 του ΠΑΑ 2014-2020, Πράξη «ΙΔΡΥΣΗ ΚΑΙ ΕΚΜΕΤΑΛΕΥΣΗ ΠΡΟΤΥΠΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΑΣ ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ», προκειμένου να του καταβληθεί η αναγνωρισθείσα και εκκαθαρισθείσα Δημόσια Ενίσχυση».

Αλλά, ας ξεπεράσουμε τα κορακίστικα της γραφειοκρατίας και ας κρατήσουμε την ουσία. Και η ουσία είναι μία – το «ανεξάρτητο κράτος» της Μυκόνου πέρα από το γκλάμουρ έχει και κοπάδια με αιγοπρόβατα δηλαδή πρωτογενή παραγωγή. Στο site μιας εταιρείας (Μηχανικοί Μυκόνου) που σχετίζεται με το project διαβάζουμε: «Είναι άγνωστο στον πολύ κόσμο, πως αυτός ο παγκόσμιος τουριστικός προορισμός, η Μύκονος, έχει σήμερα 242 μικροπαραγωγούς αιγοπροβάτων (με πληθυσμό 7.705 θηλυκά ζώα) και 119 μικροπαραγωγούς βοοειδών (με πληθυσμό 1.063 θηλυκά, εκ των οποίων τα 628 άνω των 2 ετών), καθώς στα δύο κοντινά νησιά έκτασης περίπου 24 τ. χλμ., (Δήλο και Ρήνεια) που ανήκουν στη Μύκονο και θεωρούνται προστατευόμενοι αρχαιολογικοί χώροι, επιτρέπεται μόνο η αγροκτηνοτροφία. Και όλοι αυτοί οι παραγωγοί οι οποίοι παράγουν εξαιρετικής ποιότητας γάλα (κάποιοι τυροκομούν κιόλας), είναι διατεθειμένοι να διαθέσουν την πρώτη ύλη τους αρκεί να δημιουργηθεί η κατάλληλη αγορά.

Συνεπώς δεν τίθεται θέμα επάρκειας γάλακτος για την λειτουργία του πρότυπου τυροκομείου Μυκόνου αφού εκτός της ίδιας παραγωγής, είναι μια ευκαιρία να προωθηθούν και να αξιοποιηθούν οι τοπικοί πόροι σε γάλα, οι μικρές αυτές κτηνοτροφικές μονάδες , που δεν μπορούν λόγω μικρού μεγέθους να αποκτήσουν καθετοποιημένη δομή, αλλά μέσω του νέου τυροκομείου να οδηγήσουν την παραγωγή τους στην μεταποίηση και τυποποίηση».

Αλλά, ας επιστρέψουμε στους MYKONOΣ ΦΑΡΜΕΡΣ». Με απλά λόγια, πρόκειται για μια εταιρεία που συστάθηκε στις 15/10/2014 και θα έχει έδρα την περιοχή Άγιος Λάζαρος Μυκόνου. Μάλιστα, σε ιδιόκτητο χώρο κατασκευάζονται οι εγκαταστάσεις -συνολικής έκτασης 616 τ.μ.- που θα φιλοξενήσουν το Πρότυπο Τυροκομείο Μυκόνου. Στο ίδιο site διαβάζουμε: «Πρόκειται ουσιαστικά για νέα επιχείρηση, όμως στη πράξη αποτελεί την υλοποίηση μιας ιδέας που κυοφορείται πολύ καιρό και πλέον έχει ωριμάσει, καθώς τα προηγούμενα χρόνια έχουν αναλυθεί διεξοδικά όλοι οι παράγοντες και οι δυσκολίες του σύνθετου εγχειρήματος. Πρόκειται για την ίδρυση μιας (ημι)κάθετης μονάδας γαλακτοκομικών προιόντων, καθώς η προμήθεια γάλακτος έχει εξασφαλιστεί από ζώα των ίδιων των επενδυτών και από άλλους κτηνοτρόφους (επισυνάπτονται ιδιωτικά συμφωνητικά με γαλακτοπαραγωγούς)».

Η ημερήσια δυναμικότητα της μονάδας θα είναι 1 τόνος γάλα (πρώτη ύλη), το οποίο θα αποτελείται από 70% αιγοπρόβειο και 30% αγελαδινό γάλα. Μετά την κατάλληλη επεξεργασία της πρώτης ύλης, τα τελικά προϊόντα που θα προκύπτουν από την παραγωγή θα είναι 40% ξυνότυρο, 30% κοπανιστή και τυροβολιά και 30% παραδοσιακό γιαούρτι. H προμήθεια της πρώτης ύλης (γάλα) θα γίνεται από ίδιες πηγές σε ποσοστό 30% (υπάρχουν κοπάδια αιγοπροβάτων με τις σχετικές αδειοδοτήσεις κτηνοτροφίας) και από άλλους παραγωγούς σε ποσοστό 70%.

Keywords
Τυχαία Θέματα