Ε&Υ: Τα 1,7 δισ. δολάρια έφτασαν τα εταιρικά deals στην Ελλάδα

Ελαφρά μειωμένες εμφανίζονται οι συγχωνεύσεις και εξαγορές (Σ&Ε) που έλαβαν τόπο στην Ελλάδα το 2017, σύμφωνα με εκτενή έρευνα της Ernst & Young. Ωστόσο η συνολική αξία των συμφωνιών αυτών αυξήθηκε σημαντικά, γεγονός που αποτελεί θετική εξέλιξη, όπως σχολιάζει η κορυφαία ελεγκτική.

Παρ' όλα αυτά, η συνολική δραστηριότητα στον τομέα των εταιρικών deals στην Ελλάδα παραμένει ανεμική, καθώς η Τσεχία με παρόμοιο ΑΕΠ κατέγραψε πολύ μεγαλύτερης αξίας συμφωνίες. Όπως επισημαίνει η E&Y, οι επενδύσεις από το εξωτερικό εξακολουθούν να αποτελούν κλειδί για την ανάπτυξη και ανταγωνιστηκότητα της χώρας μας.

Στα 1,7 δισ. δολάρια οι συνολικές συμφωνίες για Ελλάδα με ηχηρή παρουσία ξένων - Πληροφορική "εξάγει" η χώρα μας

Ειδικότερα, στην Ελλάδα η εκτιμώμενη συνολική αξία των συμφωνιών διαμορφώθηκε στα 1,7 δις δολάρια έναντι 1,3 δις δολαρίων το 2016 και 1,8 δις το 2015, σημειώνοντας αύξηση κατά 30%, σύμφωνα με την έρευνα M&A Barometer 2017: Central and Southeast Europe (ολόκληρη εδώ). Πρόκειται για σημαντική αύξηση, δεδομένου ότι ο αριθμός των συμφωνιών μειώθηκε το 2017 σε 31 από 33 το 2016.

Η συμμετοχή των χρηματοοικονομικών επενδυτών στις συμφωνίες που ολοκληρώθηκαν στην Ελλάδα διαμορφώθηκε στο 35%, το τέταρτο υψηλότερο ποσοστό στην περιοχή, ενώ το 65% των συμφωνιών πραγματοποιήθηκε από στρατηγικούς επενδυτές. Από τις συμφωνίες που ολοκληρώθηκαν στη χώρα μας, το 32% ήταν ενδοσυνοριακές, το 58% προήλθε από επενδυτές του εξωτερικού, ενώ πραγματοποιήθηκαν και τρεις συναλλαγές από την Ελλάδα προς το εξωτερικό (10%).

Το ποσοστό των εξερχόμενων Σ&Ε (10%) ήταν το τρίτο χαμηλότερο στην περιοχή, μετά τη Ρουμανία (3%) και την Ουγγαρία (9%). Μεταξύ των ξένων επενδυτών, την εντονότερη παρουσία είχαν οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Κύπρος, με τρεις συμφωνίες η κάθε χώρα. Ο κλάδος με την εντονότερη δραστηριότητα Σ&Ε στη χώρα μας ήταν η πληροφορική.

Σχολιάζοντας τα ευρήματα του Βαρομέτρου, ο κ. Τάσος Ιωσηφίδης, επικεφαλής του Τμήματος Χρηματοοικονομικών Συμβούλων της ΕΥ Ελλάδος, σημειώνει: «Η αύξηση της αξίας των Σ&Ε στη χώρα μας αποτελεί μια ιδιαίτερα θετική εξέλιξη, ιδιαίτερα αν αναλογιστεί κανείς την ελαφρά μείωση του αριθμού τους. Ωστόσο, σε απόλυτους αριθμούς η δραστηριότητα στη χώρα μας παραμένει ανεμική, δεδομένου ότι η Τσεχία, με παρόμοιο ΑΕΠ, κατέγραψε πολύ μεγαλύτερης αξίας συμφωνίες.

Οι Σ&Ε, και ιδιαίτερα οι επενδύσεις από το εξωτερικό, παραμένουν βασικό ζητούμενο για τη χώρα μας. Η εμπέδωση κλίματος εμπιστοσύνης και ενός περιβάλλοντος φιλικού προς τις επενδύσεις, καθώς και η βελτίωση της ελκυστικότητας της Ελλάδας πρέπει να αποτελέσουν κορυφαία προτεραιότητα για όλους μας».

Αυξητική η τάση σε Κεντρική και Νοτιοανατολική Ευρώπη

Όσον αφορά τη συνολική έρευνα, η αγορά των Συγχωνεύσεων και Εξαγορών (Σ&Ε) στην Κεντρική και Νοτιοανατολική Ευρώπη διαμορφώθηκε στα 50,9 δισ. δολάρια κατά το 2017, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 6,6% σε σχέση με πέρυσι.

Η τάση της αξίας των συμφωνιών ήταν αυξητική σε όλες τις χώρες, με εξαίρεση τη Σλοβακία. Η συντριπτική πλειοψηφία των συμφωνιών έγινε από στρατηγικούς επενδυτές, παρά την ελαφρά μείωση που παρατηρήθηκε στη συμμετοχή τους από 78% σε 72% των συμφωνιών.

Τα ποσοστά ενδοσυνοριακών συμφωνιών μειώθηκαν από 52% σε 47%, ενώ οι συναλλαγές από επενδυτές του εξωτερικού έφθασαν αυξήθηκαν στο 40% από 36% πέρυσι. Η συμμετοχή των συμφωνιών που κατευθύνθηκαν σε χώρες του εξωτερικού παρέμεινε χαμηλή στο 13% από 12% το 2016.

Τουρκικό το μεγαλύτερο deal

Η μεγαλύτερη συμφωνία του 2017 στην περιοχή πραγματοποιήθηκε στον κλάδο της ενέργειας. Πρόκειται για την εξαγορά της τουρκικής OMV Petrol Ofisi από την ολλανδική Vitol Investment έναντι 1,44 δις δολαρίων.

Keywords