Ευρωζώνη: Κάτω των προσδοκιών στο 1,3% ο πληθωρισμός τον Μάρτιο

Συγκεκριμένα, οι τιμές αυξήθηκαν κατά 1,3% τον Μάρτιο σε ετήσια βάση, έναντι 1,1% το Φεβρουάριο, χαμηλότερα από την προηγούμενη εκτίμηση για 1,4%. Σε μηνιαία βάση, ενισχύθηκαν 1%, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Eurostat.

Σημειώνεται ότι τον Μάρτιο του 2017 ο πληθωρισμός ήταν στο 1,5%.

Ο δομικός πληθωρισμός που δεν περιλαμβάνει τους τομείς της ενέργειας και των τροφίμων, ενισχύθηκε κατά 1,3% σε μηνιαία και ετήσια βάση, ελαφρώς ενισχυμένες από τις προηγούμενες ετήσιες μετρήσεις.

Στην Ε.Ε. ο ετήσιος πληθωρισμός ήταν 1,5% τον Μάρτιο από 1,4% τον προηγούμενο μήνα και 1,6% ένα χρόνο νωρίτερα.

Οι χαμηλότεροι ετήσιοι ρυθμοί καταγράφηκαν σε Κύπρο (-0,4%), Ελλάδα (0,2%) και Δανία (0,4%). Οι υψηλότεροι ρυθμοί καταγράφηκαν σε Ρουμανία (4,0%), Εσθονία (2,9%), Σλοβακία και Λιθουανία (2,5%).

Σε σύγκριση με το Φεβρουάριο, ο ετήσιος πληθωρισμός υποχώρησε σε έξι κράτη μέλη, παρέμεινε σταθερός σε άλλα έξι και αυξήθηκε σε 15.

Σε κάθε περίπτωση, ο πληθωρισμός συνεχίζει να κινείται μακριά από τον επίσημο στόχο της ΕΚΤ για πληθωρισμό λίγο κάτω από το 2%, γεγονός με ειδικό βάρος και για την προγραμματισμένη συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ την επόμενη εβδομάδα.

Keywords
Τυχαία Θέματα