Χαμηλώνουν οι προσδοκίες για λύση στο χρέος

«Στον αέρα η συμμετοχή του ΔΝΤ», τονίζουν ανώτατες ευρωπαϊκές πηγές - Αισιοδοξία για συμφωνία αναφορικά με τον δημοσιονομικό «κόφτη» - «Μικρό καλάθι» για το ακριβές ύψος της δόσης

«Μικρό καλάθι» φαίνεται ότι θα πρέπει να κρατήσει η ελληνική κυβέρνηση τουλάχιστον για το θέμα του χρέους στο Eurogroup της Δευτέρας, το οποίο εκ νέου χαρακτηρίζεται ως «ιδιαίτερα κρίσιμο», όπως αποδεικνύουν οι δηλώσεις κορυφαίου Ευρωπαίου αξιωματούχου.

Σε άτυπη ενημέρωση των ανταποκριτών ελληνικών και διεθνών ΜΜΕ

στις Βρυξέλλες, ο εν λόγω αξιωματούχος υποστήριξε ότι για το θέμα του περίφημου «κόφτη» υπάρχουν υψηλότατες πιθανότητες να επιτευχθεί συμφωνία, καθώς «είμαι εξαιρετικά θετικός ως προ το ότι πλησιάζουμε προς μία λύση η οποία θα ικανοποιεί τα κριτήρια που έχουν τεθεί από το Eurogroup».

Για το ζήτημα, όμως, του χρέους ήταν λιγότερο αισιόδοξος και μάλλον και λιγότερο σαφής, καθώς υποστήριξε ότι «δεν έχει συμφωνηθεί απολύτως τίποτα σε αυτό το στάδιο, εκτός από ορισμένες γενικές κατηγοριοποιήσεις». Αυτή ακριβώς η αντίληψη μάλλον δικαιολογεί και την εκτίμησή του ότι «δεν γνωρίζω εάν το ΔΝΤ, τελικώς, θα συμμετέχει. Υπάρχουν πολλές προσδοκίες, αλλά καθόλου απτά γεγονότα». Βάσει του πλέον αισιόδοξου σεναρίου η συζήτηση για την ένταξη του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα θα μπορούσε να ξεκινήσει στις αρχές του καλοκαιριού. Διακαής πόθος των Ευρωπαίων, να υπάρξει συμφωνία με το ΔΝΤ μετά την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης και να μην υπάρξει παράταση της αβεβαιότητας για τη συμμετοχή ή όχι του Ταμείου πριν υπάρξει η 2η ή ακόμη και η 3η αξιολόγηση. «Στόχος του Eurogroup είναι η επίτευξη μιας πολιτικής συμφωνίας που θα δώσει την ευκαιρία στο ΔΝΤ να αποφασίσει σε επόμενη σύγκληση του διοικητικού συμβουλίου του για τον τρόπο με τον οποίο θα μετέχει στο ελληνικό πρόγραμμα», υπογράμμισε ο Ευρωπαίος αξιωματουχος.

Παράλληλα, αν και δεν αποκάλυψε το ακριβές ποσό, φαίνεται να θεωρεί ότι η δόση που τελικώς θα εκταμιευθεί δεν είναι τόσο υψηλή όσο αρχικά υπολογίζονταν, με κάποιους να την έχουν «ανεβάσει» έως και τα 11 δισ. ευρώ.

Αναφορικά με τη συνεδρίαση του EuroWorkingGroup – η οποία πραγματοποιείται το απόγευμα της Δευτέρας 23 Μαΐου – φρόντισε να είναι ακόμη πιο συγκρατημένος, τονίζοντας ότι «εάν κατορθώσουμε να φθάσουμε σε μία γραπτή ανακοίνωση-συμφωνία, αυτό θα ήταν θετικό».

«Ψυχρολουσία» από Ντάισελμπλουμ

«Αβέβαιος» για το ενδεχόμενο να υπάρξει συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και εταίρων στο Eurogroup της 24ης Μαΐου, εμφανίστηκε ο πρόεδρός του, Γ. Ντάισελμπλουμ, σε δηλώσεις του σε ολλανδικά ΜΜΕ.

Ο κ. Ντάισελμπλουμ δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «δεν μπορώ να πω με βεβαιότητα ότι θα υπάρξει συμφωνία για την Ελλάδα στο επικείμενο Eurogroup».

Παράλληλα επανέλαβε την πάγια θέση των Ευρωπαίων ή ορθότερα της Γερμανίας, ότι το ελληνικό χρέος έχει «βάθος» ωρίμανσης, ενώ τα επιτόκια που πληρώνει η χώρα μας είναι αρκούντως χαμηλά.

Keywords
Τυχαία Θέματα