Μετά το Πάσχα και... βλέπουμε η αξιολόγηση

Μηδαμινές οι πιθανότητες συμφωνίας στο Eurogroup της Παρασκευής, τονίζουν ευρωπαϊκές πηγές - Παραμένουν οι διαφορές κυβέρνησης-δανειστών στο ασφαλιστικό - Εκμηδενίζεται το ενδεχόμενο έκτακτου Eurorgoup τη Μεγάλη Εβδομάδα - «Ανοησίες το ενδεχόμενο αποχώρησης του ΔΝΤ» - Δεν αλλάζουν οι απαιτήσεις ανεξάρτητα από το τι θα ανακοινώσει η Eurostat - Στο επίκεντρο και «η δομή της διαπραγματεύσης» για το χρέος

Το Eurogroup της Παρασκευής 22 Απριλίου δεν προβλέπεται να προσφέρει κάτι... ελπιδοφόρο για την Ελλάδα,

με ευρωπαϊκή πηγή να τονίζει ότι είναι απίθανο να υπάρξει κάποια συμφωνία κατά τη διάρκειά του.

Ταυτόχρονα η ίδια πηγή εκτίμησε ότι η πιθανότητα να συμφωνηθεί ένα έκτακτο Eurogroup εντός της Μ. Εβδομάδας είναι μάλλον μηδαμινή, μιας και για να γίνει κάτι τέτοιο θα πρέπει να καταγραφεί εντυπωσιακή πρόοδος στις διαπραγματεύσεις.

«Το καλύτερο σενάριο είναι στο Eurogroup της Παρασκευής οι εμπλεκόμενες πλευρές να γεφυρώσουν μέρος από το χάσμα που τις χωρίζει», εκτίμησε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι «εάν υπάρξει εντυπωσιακή πρόοδος τότε μπορεί να γίνει ένα έκτακτο Eurogroup την επόμενη εβδομάδα, αλλά οι πιθανότητες είναι μηδαμινές».

Οι ειδήσεις, όμως, δεν σταματούν εδώ καθώς ο ίδιος αξιωματούχος υποστήριξε ότι υπάρχει «σημαντική διαφωνία» μεταξύ των προτάσεων της ελληνικής κυβέρνησης για τη μεταρρύθμιση στο ασφαλιστικό σύστημα και σε αυτά που επιθυμούν οι Θεσμοί, χωρίς, πάντως, να διευκρινίσει ποιες είναι οι διαφορές.

Όσο για το ενδεχόμενο η Ευρωζώνη να συνεχίσει την παροχή βοήθειας προς την Ελλάδα εάν δεν υπάρξει συμφωνία για την ελάφρυνση του χρέους και εάν αποχωρήσει το ΔΝΤ, η δήλωση ήταν, μάλλον, αποστομωτική: «αυτά είναι κουταμάρες»!

Ο Ευρωπαίο αξιωματούχος σε ερώτηση σχετικά με το κατά πόσο οι θεσμοί αναμένονται να αλλάξουν τις απαιτήσεις τους σχετικά με τα μέτρα έκτακτης ανάγκης στην περίπτωση που τα στοιχεία της Eurostat για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2015 είναι θετικότερα από τα αναμενόμενα, δεν περιμένει να επηρεάσουν τη συζήτηση καθώς εξετάζονται τα οικονομικά στοιχεία σε βάθος χρόνου και όχι σε μικρά χρονικά πλαίσια.

Σχετικά με πότε θα ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση υπάρχει ένα σύνολο πακέτων-θεμάτων που πρέπει να συμφωνηθούν.

Σε αυτά περιλαμβάνονται οι δημοσιονομικοί στόχοι, τα έκτακτα μέτρα που ζητά το ΔΝΤ και ορισμένα θέματα της συμφωνίας που ακόμη δεν έχουν «κλείσει» όπως τα κόκκινα δάνεια και το ταμείο ιδιωτικοποιήσεων.

Στο παραπάνω «πακέτο» εντάσσεται και μία προ-συμφωνία για τη «δομή της διαπραγμάτευσης» αναφορικά με το ελληνικό χρέος και το ενδεχόμενο ελάφρυνσής του.

Για το θέμα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, παραμένουν τεράστιες διαφορές ανάμεσα στους θεσμούς, αλλά και σε κάποια κράτη-μέλη της ευρωζώνης, είπε ο αξιωματούχος.

Keywords
Τυχαία Θέματα