Ευρωπαίοι – Βερολίνο: 3-0

"Tην παροχή κρατικής στήριξης στην Monte dei Paschi di Siena και την προστασία των ομολογιούχων της σε ποσοστό 100% αποφάσισε τα ξημερώματα της Παρασκευής 23 Δεκεμβρίου 2016 η ιταλική κυβέρνηση. Η απόφαση ελήφθη σε κυβερνητικό συμβούλιο το οποίο ολοκληρώθηκε νωρίς το πρωί και για την διάσωση της τράπεζας θα χρησιμοποιηθεί μέρος το ποσού των 20 δισεκατομμυρίων ευρώ που εγκρίθηκε τις περασμένες ημέρες από το ιταλικό

κοινοβούλιο.

"Πρόκειται για μια σημαντική ημέρα για την Monte dei Paschi di Siena, εξασφαλίζουμε τους περίπου 40.000 ομολογιούχους λιανικής και τους μικροκαταθέτες πελάτες και το μέλλον της τράπεζας", δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός Πάολο Τζεντιλόνι και πρόσθεσε ότι "η παρέμβαση αυτή έχει συμφωνηθεί με την Ευρώπη".

Για όσους δεν κατανοούν την πλήρη σημασία της συγκεκριμένης ανακοίνωσης να σημειώσουμε τα εξής: μετά την δεύτερη στη σειρά διαδικασία αναδιάρθρωσης των ελληνικών τραπεζών μέσω αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου κι ενώ έχει προηγηθεί το περιβόητο PSI που κατέστρεψε τα χαρτοφυλάκια φυσικών και νομικών προσώπων για να επιτευχθούν αμφιβόλου σημασίας – μηδενικής όπως αποδείχθηκε στη συνέχεια – λογιστικές εγγραφές δήθεν μείωσης του χρέους, οι Ευρωπαίοι και δη οι Γερμανοί ψήφισαν την ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ χρήση των κεφαλαίων ομολογιούχων και καταθετών κάθε τράπεζας που εφεξής θα βρισκόταν σε δυσχερή θέση.

Και το έπραξαν αυτό για να ΜΗΝ χρειαστεί να πληρώσουν με δικά τους χρήματα κάθε τράπεζα τρίτης χώρας που τυχόν θα "έσκαγε" στο μέλλον. Το έκαναν αυτό πρώτον γιατί ήξεραν και ξέρουν τους "σκελετούς" που κρύβει ακόμα ο ευρωπαϊκός τραπεζικός κλάδος, άρα ήξεραν ότι κι άλλες τράπεζες θα χρεοκοπήσουν στο μέλλον. Επιπρόσθετα με το PSI το χρέος της Ελλάδας – όπως συμβαίνει ήδη με Ισπανία και Πορτογαλία – έχει περάσει από τα χέρια των ιδιωτών στις κεντρικές τράπεζες των ευρωπαϊκών χωρών με πρώτη και μεγαλύτερη τη Deutsche Bank.

Επομένως, είτε ανάγκαζαν τους Ευρωπαίους να ψηφίσουν το bail – in (πληρώνουν οι καταθέτες, οι ομολογιούχοι κι αν δεν φτάσουν τα λεφτά "τσοντάρει" και το Δημόσιο), είτε διατηρούσαν το υφιστάμενο καθεστώς του bail – out και πλήρωναν πρώτοι αυτοί τις επόμενες ζημίες.

Τι δεν υπολόγισαν οι Γερμανοί; Δεν υπολόγισαν την πιθανότητα οι λαοί της Ευρώπης να μην συμφωνούν τελικά με τις επιλογές της Γερμανικής πολιτικής ελίτ. Δεν υπολόγισαν το ενδεχόμενο να φτάσουν στις κάλπες με σκορ 2-0 κατά τους (Brexit και ιταλικό δημοψήφισμα), με τσακισμένη έως εξαϋλωμένη την βάση των κυρίως ψηφοφόρων τους – την αποκαλούμενη μεσαία τάξη που αφανίστηκε από την πολιτική των εκλεκτών της πολιτικών! Και εν τέλει δεν υπολόγισαν, ο χερ Σόιμπλε και οι συν αυτώ, το γεγονός πως σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει στα μέρη τους, εκεί όπου το πιθανότερο σενάριο παραμένει ακόμα αυτό της ανάληψης της εξουσίας για τέταρτη συνεχόμενη φορά από τον σημερινό κυβερνητικό συνασπισμό, στα άλλα κράτη της Ευρώπης ζουν λαοί με ελαφρώς πιο... "αψύ" ταμπεραμέντο που ενίοτε στέλνουν σπίτια τους τους πολιτικούς που δεν τους "καλύπτουν". Στην Ιταλία το γνωρίζουν αυτό καλά και έστειλαν στο Βερολίνο το μήνυμα πως ο νόμος περί bail in μάλλον δεν θα κάνει ντεμπούτο στα μέρη τους.

Κενό γράμμα, νεκρός νόμος.

Ευρωπαίοι – Βερολίνο: 3-0...

Keywords
Τυχαία Θέματα