Ευρωπαϊκές Πολιτικές Κατευθύνσεις: Μία νέα ώθηση για την ευρωπαϊκή Δημοκρατία

Πριν από 70 χρόνια o μεγάλος οραματιστής Robert Schuman Schuman έθεσε τα θεμέλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ξεκινώντας ένα μοναδικό πολιτικό όραμα που έφερε ειρήνη και ευημερία και βελτίωσε τις ζωές όλων των ευρωπαίων πολιτών. Η δημοκρατία και ο διάλογος βρίσκονται στον πυρήνα της Ένωσης και μια από της βασικές πολιτικές προτεραιότητες της Προέδρου Von der Leyen είναι η νέα ώθηση για την Ευρωπαϊκή Δημοκρατία, ακριβώς για να ενισχύσει το ρόλο των πολιτών στη διαδικασία λήψης αποφάσεων.

Είναι

σαφές πως πρέπει να ξαναδούμε τις δομές και τη λειτουργία της Ένωσής μας, τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε και το μέλλον που επιθυμούμε να οικοδομήσουμε μαζί.

Αντλούμε διδάγματα από τις επιτυχίες αλλά και τις κρίσεις που αντιμετωπίζουμε και, με τη στενή συμμετοχή των πολιτών, χαράσσουμε τον οδικό χάρτη του κοινού μας μέλλοντος. Και τελικά, αποδεικνύουμε πως μπορούμε να δώσουμε απαντήσεις στα μεγάλα ζητήματα του καιρού μας. και αφετέρου, την διαφάνεια και την ακεραιότητα των εκλογικών διαδικασιών.

Στη συζήτηση αυτή οι Ευρωπαίοι πρέπει να έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο. Για αυτό το λόγο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, τα Κράτη Μέλη και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκίνησαν τη Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης – ένα νέο χώρο συζήτησης με τους πολίτες όπου θα εξετάζονται οι προκλήσεις και οι προτεραιότητες της Ευρώπης.

Ευρωπαίοι πολίτες από όλα τα κοινωνικά στρώματα και από όλες τις γωνιές της Ένωσης μπορούν να συμμετάσχουν, ενώ οι νέοι έχουν καθοριστική συμβολή στη διαμόρφωση αυτού του ευρωπαϊκού εγχειρήματος.

Στο πλαίσιο της Διάσκεψης διοργανώνονται σε όλη την Ευρώπη εκδηλώσεις με την κοινωνία των πολιτών και τους ενδιαφερόμενους παράγοντες σε ευρωπαϊκό, εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο, καθώς και με τα εθνικά και περιφερειακά κοινοβούλια, τα άλλα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα, τους κοινωνικούς εταίρους και την ακαδημαϊκή κοινότητα.

Κεντρικό ρόλο στη Διάσκεψη παίζει η πολύγλωσση ψηφιακή πλατφόρμα https://futureu.europa.eu/ η οποία αποτελεί την «καρδιά» του όλου εγχειρήματος: είναι ο κεντρικός κόμβος μέσω της οποίας οι πολίτες μπορούν να μοιραστούν τις απόψεις τους για την Ευρώπη και τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν, να δουν τις σκέψεις άλλων πολιτών, να βρουν εκδηλώσεις κοντά τους, να οργανώσουν τη δική τους εκδήλωση και να παρακολουθήσουν την πρόοδο και τα αποτελέσματα της Διάσκεψης.

Ομάδες εργασίας Ευρωπαίων πολιτών συζητούν στη βάση των ιδεών που έχουν κατατεθεί στην πλατφόρμα ή στις εκδηλώσεις που γίνονται στο πλαίσιο της Διάσκεψης. Επίσης, στις 23 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε στο Στρασβούργο η δεύτερη σύνοδος της Ολομέλειας της Διάσκεψης, όπου μαζί με ευρωβουλευτές και άλλους αξιωματούχους συμμετείχαν 80 πολίτες και συζήτησαν ακριβώς τα θέματα που έχουν τεθεί μέσω της πλατφόρμας ή σε σχετικές εκδηλώσεις. Η επόμενη σύνοδος της Ολομέλειας θα πραγματοποιηθεί στις 17 και 18 Δεκεμβρίου και στόχος είναι το Μάιο του 2022 να υπάρχει μια τελική έκθεση με απτά συμπεράσματα και συστάσεις.

Η Διάσκεψη δεν μπορεί και δεν πρέπει να είναι μια τυπική διαδικασία. Η αυξημένη συμμετοχή στις ευρωπαϊκές εκλογές του 2019 δείχνει ότι οι ευρωπαίοι πολίτες επιθυμούν ολοένα και περισσότερο να διαδραματίσουν δραστήριο ρόλο στις αποφάσεις για το μέλλον της Ένωσης και των πολιτικών της. Τώρα είναι η ευκαιρία να ακουστεί η φωνή τους και να πάρουν το μέλλον στα χέρια τους. Όπως είπε και η Πρόεδρος Von der Leyen «Οι προσδοκίες των πολιτών είναι σαφείς: θέλουν να εκφράσουν τη γνώμη τους για το μέλλον της Ευρώπης, για τα ζητήματα που επηρεάζουν τη ζωή τους. Η υπόσχεσή μας σήμερα είναι εξίσου σαφής: θα τους ακούσουμε. Και, στη συνέχεια, θα δράσουμε».

Keywords
Τυχαία Θέματα