Ευρωπαϊκά ομόλογα: Ανοδικά οι αποδόσεις λόγω πληθωρισμού

Σε ανοδική πορεία κινείται το κόστος δανεισμού των περισσότερων χωρών της Ευρωζώνης, χωρίς, πάντως, να φθάνει ούτε καν κοντά στα δυσθεώρητα ύψη που κινούνται οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων.

Βασική αιτία, σύμφωνα με τους αναλυτές, είναι η ανακοίνωση των στοιχείων για τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη τον Ιανουάριο, ο οποίος ξεπέρασε σημαντικά τις προβλέψεις και έφθασε στο 1,8%, γεγονός το οποίο επαναφέρει στο προσκήνιο την εκτίμηση ότι η πολιτική των χαμηλών επιτοκίων αλλά και η ποσοτική χαλάρωση μπορεί να πλησιάζουν στην ολοκλήρωσή τους.

Ταυτόχρονα τα στοιχεία για την καλή πορεία

και της οικονομίας της Ευρωζώνης, με τον ρυθμό ανάπτυξη – πρόκειται για προκαταρκτικά και όχι τελικά στοιχεία- να φθάνει στο 1,8% κατά τη διάρκεια του δ' τριμήνου του περασμένου έτους, δηλαδή να είναι καλύτερος από τον αντίστοιχο που πέτυχε η αμερικανική οικονομία.

Τα παραπάνω στοιχεία φαίνεται να ενισχύουν τη διάθεση των επενδυτών για ανάληψη ρίσκου και ως εκ τούτου να εγκαταλείπουν την ασφάλεια των ομολογιακών τοποθετήσεων και να στρέφονται προς περισσότερο ριψοκίνδυνες τοποθετήσεις, όπως είναι οι μετοχές.

Η άνοδος, πάντως, των αποδόσεων για χώρες όπως οι Γαλλία, Ιταλία και Πορτογαλία αποδίδεται από τους αναλυτές σε δυσάρεστους λόγους και όχι στις προσδοκίες των επενδυτών για ενίσχυση των πληθωριστικών πιέσεων στην Ευρωζώνη.

Η Γαλλία βρίσκεται αντιμέτωπη με μία εξαιρετικά δύσκολη εκλογική διαδικασία, η Πορτογαλία εμφανίζει εκ νέου ενδείξεις διολίσθησης σε κρίση, ενώ οι ιταλικές τράπεζες, η μία μετά την άλλη, εκπέμπουν SOS, επαναφέροντας στην επικαιρότητα το ενδεχόμενο κατάρρευσης του πολύπαθου χρηματοπιστωτικού τομέα της γειτονικής χώρας.

Keywords
Τυχαία Θέματα