Εurogroup με διαφωνίες για το χρέος -Παραμένει το χάσμα Βερολίνου-ΔΝΤ

της Όλγας Μπαλαφούτη

Τα καλά νέα υπάρχουν για την Ελλάδα, ωστόσο δεν έχουν να κάνουν με το χρέος. Αυτό τουλάχιστον φάνηκε από τις δηλώσεις των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, λίγο πριν κλείσουν οι πόρτες και ξεκινήσει η συνεδρίαση του Εurogroup, με βασικό θέμα, ποιον άλλον, την Ελλάδα.

To

ίδιο κλίμα αποτυπώθηκε και στη «Συνάντηση Κορυφής» (Washinghton Group) που πραγματοποίησαν οι υπουργοί οικονομικών των μεγάλων χωρών της ευρωζώνης (Γερμανίας, Γαλλίας, Ιταλίας και Ισπανίας), μαζί με τους επικεφαλής της ΕΚΤ και του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης και τον επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ, Πολ Τόμσεν, με βασικό αντικείμενο το αν θα συμμετάσχει το ΔΝΤ με χρηματοδότηση στο ελληνικό πρόγραμμα, ή όχι.

Σύμφωνα με τους αξιωματούχους, που μίλησαν στο Bloomberg, οι συζητήσεις ενδεχομένως να συνεχιστούν την επόμενη εβδομάδα στον Καναδά, όπου θα διεξαχθεί η σύνοδος των υπουργών Οικονομικών του G7.

Το χάσμα μεταξύ Βερολίνου και ΔΝΤ για το χρέος παραμένει κάτι που θέτει εν αμφιβόλω την ενεργοποίηση του προγράμματος του Ταμείου, αφού οι οριστικές αποφάσεις μετατίθενται για τέλη Ιουνίου ή ακόμα και μέσα στον Ιούλιο.

«Δεν θα δούμε σήμερα την τελική συμφωνία για το ελληνικό χρέος», ξεκαθάρισε ο Πιερ Μοσκοβισί και τόνισε, μάλιστα πώς χρειάζεται ένα ισχυρό πακέτο που θα πείθει τις αγορές και θα δίνει στην Ελλάδα την δυνατότητα να επενδύσει στο μέλλον της.

Εξέφρασε παράλληλα την πεποίθηση του ότι όλα θα είναι έτοιμα, μαζί με τη συμφωνία για το χρέος, για το Eurogroup που θα πραγματοποιηθεί στις 21 Ιουνίου.

Ο Πορτογάλος Πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο, προσερχόμενος στο Eurogroup, δήλωσε πως η συμφωνία στο τεχνικό επίπεδο είναι εξαιρετικά νέα και οι μεταρρυθμίσεις θα πρέπει τώρα να υλοποιηθούν την επόμενη εβδομάδα.

Δεν απάντησε ευθέως για το ΔΝΤ και τον ρόλο του, αρκούμενος σε γενικές δηλώσεις πως "βρισκόμαστε κοντά σε συμφωνία" και πως "είναι σημαντικό να συμμετέχει", συμπληρώνοντας πως ο κύριος στόχος είναι η επιτυχής ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης με όλες τις μεταρρυθμίσεις εφαρμοσμένες και σχεδιασμένες έτσι ώστε η Ελλάδα να ανακτήσει επιτυχώς πρόσβαση στις αγορές.

Την εκτίμηση ότι το σημερινό Eurogroup δεν θα καταλήξει σε ουσιαστικά αποτελέσματα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, εξέφρασε ο Σλοβάκος υπουργός Οικονομικών, προσερχόμενος στη συνεδρίαση στις Βρυξέλλες.

Ο Πέτερ Κάζιμιρ, σημείωσε πως είναι ενθαρρυντικό το γεγονός ότι υπάρχει συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο, αλλά πρέπει τώρα η Αθήνα να εστιάσει στην εφαρμογή των προαπαιτούμενων. Ερωτηθείς για το εάν τελικά θα συμμετάσχει το ΔΝΤ σε επίπεδο χρηματοδότησης στο ελληνικό πρόγραμμα, σημείωσε ότι οι συζητήσεις με το Ταμείο βρίσκονται σε εξέλιξη και δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία για το ρόλο του.

«Πάγος» και από τον ESM για «αυτόματες» ελαφρύνσεις

Η Ελλάδα έχει λάβει ήδη στήριξη και δεν χρειάζεται βραχυπρόθεσμα ελάφρυνση χρέους, τονίζει ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ και συνδέει ευθέως τις αποφάσεις για μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνση, με την τήρηση των δεσμεύσεων που αναλαμβάνει η χώρα με την 4η αξιολόγηση.

Με συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα στην Cinco Días της Ισπανίας , λίγες ώρες πριν το Eurogroup, ο επικεφαλής του μεγαλύτερου πιστωτή της χώρας μας βάζει «πάγο» στα σενάρια για «αυτόματη» ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, με βάση την πορεία της Ανάπτυξης.

Όπως είπε ο κύριος Ρέγκλινγκ: «Συζητάμε τώρα για πρόσθετη ελάφρυνση του χρέους. Δεν βρισκόμαστε στο τέλος αυτής της διαδικασίας. Αλλά είμαι βέβαιος ότι εάν η Ελλάδα συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις, οι υπουργοί Οικονομικών θα καταλήξουν σε κάποια συμπεράσματα για την περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους είτε τον Ιούνιο είτε τον Ιούλιο».

Με άλλα λόγια, αποφεύγει να μιλήσει για «αποφάσεις» ως το καλοκαίρι και συνδέει την ελάφρυνση με την πρόοδο στις μεταρρυθμίσεις.

Διαβάστε ακόμα:

Politico: Με «χειροπέδες» η Ελλάδα και μετά την έξοδο από το πρόγραμμα

Keywords
Τυχαία Θέματα