Εurobank Equities: Ποιες μετοχές προτιμά ενόψει 3ης αξιολόγησης

Η ολοκλήρωση της 3ης αξιολόγησης είναι ο καταλύτης με τον οποίο θα μειωθούν οι κίνδυνοι για την ελληνική οικονομία σύμφωνα με ανάλυση από την Eurobank Equities.

Η ελληνική κεφαλαιαγορά δείχνει να είναι εξοικειωμένη με την αβεβαιότητα που τροφοδοτείται από τις διαπραγματεύσεις των αξιολογήσεων, αλλά το τέλος του προγράμματος είναι η κρίσιμη στιγμή που θα απαιτήσει πρόσβαση της χώρας στην αγορά.

Αυτό διαπιστώνει η Eurobank Equities στη

σημερινή 19/9/2017 έκτακτη ανάλυσή της για το πως θα πρέπει να κινηθούν οι επενδυτές ενόψει της έναρξης της αξιολόγησης του προγράμματος (GREEK EQUITY STRATEGY | Investing through "Reviews").

Κοιτάζοντας πού βρισκόμασταν πέρυσι σε σχέση με το πού βρισκόμαστε τώρα, η κατάσταση εμφανίζει μια σειρά από ομοιότητες και μια σημαντική αντίθεση.

Οι ομοιότητες είναι στο γεγονός ότι κλείνουμε το 3ο τρίμηνο του έτους και κατευθυνόμαστε στο τελευταίο, με μια άλλη αξιολόγηση να ξεκινά, ενώ δεν έχουν κλείσει οι εκκρεμότητες με την προηγούμενη.

Καθώς οι διεργασίες εξελίσσονται, όπως και πέρυσι, η πρόβλεψη του χρονοδιαγράμματος για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα πρέπει να επηρεάζει τους επενδυτές στην ελληνική κεφαλαιαγορά.

Η αντίθεση όμως είναι ότι η οικονομία βρίσκεται σε μια τροχιά ανάκαμψης και η κυβέρνηση επιδιώκει να θέσει τις προϋποθέσεις για μια "καθαρή έξοδο" στις αγορές με το τέλος του προγράμματος σε ένα έτος.

Σύμφωνα με τη Eurobank Equities, μια έγκαιρη ολοκλήρωση της 3ης αξιολόγησης θα είναι ο καταλύτης για την ομαλοποίηση των προοπτικών της χώρας, καθώς θα μειώνονται οι κίνδυνοι.

Εάν η διαδικασία αποδειχθεί ότι δεν είναι προχωράει καλά, οι αναλυτές της τράπεζας πιστεύουν ότι η αγορά θα επικεντρωθεί σε μεμονωμένες περιπτώσεις μετοχών που έχουν αποδείξει θεμελιώδη πλεονεκτήματα και που ξεπερνούν τον "θόρυβο" της αξιολόγησης. Το ενδιαφέρον της Ελλάδας έγκειται στην ομαλή ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης, προκειμένου να αυξηθεί η πιστοληπτική της ικανότητα προς την επενδυτική κοινότητα και να εδραιωθεί ένα πιο σταθερό ιστορικό, το οποίο αποτελεί ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά όταν επιδιώκεται η αποκατάσταση της πρόσβασης στην αγορά.

Σε 7 χρόνια των μνημονίων, η Ελλάδα έχει ολοκληρώσει 9 αξιολογήσεις, όπως και η Κύπρος κατά τη διάρκεια του προγράμματος της, ενώ η Ιρλανδία και η Πορτογαλία έχουν συμπληρώσει 12 και 11 αντίστοιχα.

Επενδύοντας μέσω των «αξιολογήσεων»

Η Eurobank Equities εκτιμά ότι η αγορά έχει μάθει να ζει σε ένα ανασφαλές περιβάλλον, εστιάζοντας ολοένα και περισσότερο σε μεμονωμένους τίτλους που έχουν αποδείξει θεμελιώδη πλεονεκτήματα και ξεπερνούν τον "θόρυβο" της εφαρμογής του προγράμματος.

Από την άποψη αυτή, η Eurobank Equities εστιάζει σε κορυφαίους τίτλους που είναι μετοχές που επωφελούνται από την ανάκαμψη (π.χ. Jumbo) ή πρόκειται να επωφεληθούν από την αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος (π.χ. ΟΤΕ, ΟΠΑΠ).

Επιπλέον, στις τράπεζες η Eurobank Equities παραμένει θετική, αν και απαιτείται οι επενδυτές να είναι "ανθεκτικοί" στη μεταβλητότητα, καθώς η οικονομική δραστηριότητα ανακάμπτει, ενώ πρόσφατα ολοκληρώθηκαν μερικά σημαντικά ορόσημα που σχετίζονται με το πλαίσιο αντιμετώπισης των NPLs.

Από τον τομέα η Eurobank Equities προτιμά την Εθνική Τράπεζα, λόγω του πιο σταθερού θεμελιώδους πλαισίου, της υψηλότερης κάλυψης NPE, της χρηματοδότησης και της κεφαλαιακής της θέσης.

Keywords
Τυχαία Θέματα