Εθνική: Εκμηδένισε την εξάρτηση της από τον ELA

Την απεξάρτηση της απ' τον έκτακτο μηχανισμό παροχής ρευστότητας, το γνωστό ELA, επέτυχε η Εθνική Τράπεζα.

Σύμφωνα με πληροφορίες η τράπεζα κατάφερε να εξέλθει του προγράμματος λίγο πριν τις γιορτές εκμηδενίζοντας την εξάρτηση της απ' τα Κεφάλαια της Κεντρικής Τράπεζας. Κάτι που την καθιστά την πρώτη

συστημική τράπεζα που επιτυγχάνει το σημαντικό αυτό γεγονός.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η επιτυχία αυτή κατέστη εφικτή έπειτα από την αύξηση των καταθέσεων αλλά και της αύξησης της χρηματοδότησης από τη διατραπεζική αγορά μέσω repos που πέτυχε η Τράπεζα στο τελευταίο τρίμηνο του 2017.

Ουσιαστική συνεισφορά στην περαιτέρω βελτίωση των συνθηκών ρευστότητας της Εθνικής Τράπεζας θα έχουν και οι αποεπενδύσεις από θυγατρικές της, όπως της Εθνικής Ασφαλιστικής και των θυγατρικών της τραπεζών στην Ρουμανία και Σερβία που εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθούν εντός του πρώτου τριμήνου 2018.

Σημαντικό θεωρείται μάλιστα το γεγονός, που αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, ότι η τράπεζα έχει καταφέρει να δημιουργήσει και «μαξιλάρι» ρευστότητας που μπορεί να χρησιμοποιήσει στην περίπτωση που και πάλι επιδεινωθούν οι συνθήκες ρευστότητας στην αγορά.

Πηγές από την τράπεζα σημειώνουν πως η απεξάρτηση απ' την ακριβή χρηματοδότηση του ELA της επιτρέπει μεταξύ άλλων να επικεντρωθεί με μεγαλύτερη έμφαση στην χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας, καλύπτοντας τις χρηματοδοτικές ανάγκες νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Keywords
Τυχαία Θέματα