Ερώτηση Σταϊκούρα σε Τσακαλώτο: Πώς γκρεμίστηκαν πάλι οι προβλέψεις για την ανάπτυξη;

Του Αργύρη Παπαστάθη

Ερώτηση στη Βουλή για τις εκτιμήσεις και τις διαψευθείσες προβλέψεις αναφορικά με τους ρυθμούς ανάπτυξης των ετών 2017 και 2018 υπέβαλε προς τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, ο τομεάρχης Οικονομικών της Νέας Δημοκρατίας Χρήστος Σταϊκούρας.

Η ερώτηση αυτή δεν αφορά τα έτη 2015 και 2016, όπου σύμφωνα με τον επικεφαλής του ΕSM Κλάους Ρέγκλινγκ η διαφορά ανάμεσα στις προβλέψεις και στα αποτελέσματα κινήθηκε σωρρευτικά μεταξύ 5% και 6% του ΑΕΠ,

αλλά στις νέες αστοχίες που ήρθαν να διαψεύσουν τις βαρύγδουπες δηλώσεις της κυβέρνησης π.χ. για το 2017.

Ο κ. Σταϊκούρας ζητεί να μάθει «ποιοι είναι οι λόγοι που ο ρυθμός ανάπτυξης για το 2017 ήταν χαμηλότερος από τις αρχικές και μεταγενέστερες προβλέψεις της Κυβέρνησης αλλά και τις εκτιμήσεις του ίδιου του Πρωθυπουργού»;

Επίσης ο κ. Σταϊκούρας ρωτάει αν έχουν ενσωματωθεί τα τελευταία στοιχεία των Τριμηνιαίων και Ετήσιων Εθνικών Λογαριασμών της ΕΛΣΤΑΤ, ιδιαίτερα δε για την ιδιωτική κατανάλωση, στην αναθεωρημένη επί τα χείρω πρόβλεψη για το ρυθμό ανάπτυξης του 2018 και «αν υπάρχει κίνδυνος η κυβέρνηση να αποτύχει και πάλι στην πρόβλεψή της και ο ρυθμός ανάπτυξης του 2018 να είναι ακόμη χαμηλότερος».

Στο υλικό τεκτμηρίωσης που συνοδεύει την ερώτηση σημειώνονται τα εξής:

«Το 2017, με βάση τα προσωρινά στοιχεία που ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ (Τριμηνιαίοι και Ετήσιοι Εθνικοί Λογαριασμοί), η ελληνική οικονομία εμφάνισε αναιμικό ρυθμό μεγέθυνσης, της τάξης του 1,4%, πολύ χαμηλότερο από τις αρχικές και μεταγενέστερες Κυβερνητικές προβλέψεις, διευρύνοντας το χάσμα από τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές οικονομίες.

Υπενθυμίζεται ότι η Κυβέρνηση, πριν από ένα έτος, προέβλεπε ρυθμό ανάπτυξης 2,7% για το 2017 (Κρατικός Προϋπολογισμός 2017), στη συνέχεια αναθεώρησε την πρόβλεψή της στο 1,8% (Προσχέδιο Κρατικού Προϋπολογισμού 2018), γα να καταλήξει σε εκτίμηση για 1,6% (Κρατικός Προϋπολογισμός 2018). Ενώ και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός σε δηλώσεις του, τέλος Νοεμβρίου, εκτιμούσε ότι "η οικονομία αναμένεται να καταγράψει για πρώτη φορά μετά από σχεδόν μια δεκαετία ανάπτυξη κοντά στο 2%".

Έτσι η Ελλάδα παραμένει, σύμφωνα με τις διεθνείς Εκθέσεις, η μοναδική – παγκοσμίως – αρνητική αναπτυξιακή έκπληξη. Και σαν να μην έφτανε η αναπτυξιακή υστέρηση των τελευταίων ετών, με βάση την εγκύκλιο του Υπουργείου Οικονομικών για την Κατάρτιση του Μεσοπροθέσμου Προγράμματος Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2019-2022 (αριθ. Πρωτ. 2/21112/09.03.2018), ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στο 2,3% για το έτος 2018, χαμηλότερος από την πρόσφατη πρόβλεψη του Κρατικού Προϋπολογισμού (ήταν για 2,5%)».

Keywords
Τυχαία Θέματα