Έρευνα: Η πλειοψηφία ζητά μείωση φόρων στις επιχειρήσεις και αλλαγή πολιτεύματος

Ενδιαφέροντα ερωτήματα με αρκετές αναπάντεχες απαντήσεις προκύπτουν από την έρευνα του Πανεπιστημίου Μακεδονίας για λογαριασμό της πολιτικής πρωτοβουλίας του Γιάννη Ραγκούση «Επόμενη Ελλάδα», με στόχο την διερεύνηση των απόψεων των πολιτών.

Όπως προκύπτει, η πλειονότητα των ερωτηθέντων (46,5%) θα προτιμούσε την αλλαγή πολιτεύματος και τη μετάβαση στο μοντέλο της προεδρικής δημοκρατίας, στα πρότυπα των ΗΠΑ, δηλαδή ο πρόεδρος της Δημοκρατίας

να είναι και επικεφαλής της κυβέρνησης και να εκλέγεται άμεσα από τον λαό.

Ένα άλλο άκρως ενδιαφέρον ερώτημα είναι το εξής: «Αν θα έπρεπε να διαλέξετε ένα από τα δύο ενδεχόμενα, ποιο θα επιλέγατε; Να αυξηθούν οι φόροι στις επιχειρήσεις ώστε να μην μειωθούν κι άλλο οι συντάξεις ή να μειωθούν οι φόροι στις επιχειρήσεις για να γίνουν νέες θέσεις εργασίας;» Ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον έχει η απάντηση, καθώς σχεδόν οι 8 στους 10 (78,5%) προέταξαν τη μείωση των φόρων ώστε να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας, έναντι μόλις 12,5% που προτιμούν να αυξηθούν οι φόροι και να «σωθούν» όσες συντάξεις έχουν απομείνει.

Ωστόσο, στο άμεσο ερώτημα «εσείς προσωπικά θα συμφωνούσατε με τη μείωση των συντάξεων υπό την προϋπόθεση η εξοικονόμηση των φόρων να διοχετευθεί στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, την ίδρυση νέων επιχειρήσεων και υποτροφιών για μεταπτυχιακές σπουδές;», σχεδόν οι 7 στους 10 απάντησε ότι «σίγουρα (ή μάλλον σίγουρα) θα διαφωνούσε με τη μείωση των συντάξεων», έναντι μόλις του 29,5% που απάντησε ότι θα συμφωνούσε με τη μείωση των συντάξεων. Γεγονός που καταδεικνύει ότι οι πολίτες δεν έχουν συνειδητοποιήσει ότι κεντρικό πρόβλημα της χώρας είναι το ασφαλιστικό.

Ενα άλλο ερώτημα που δείχνει ότι η ανοχή και η αντοχή της κοινωνίας έχει τελειώσει σε ό,τι αφορά αυξήσεις ΦΠΑ και φόρων γενικότερα είναι η απάντηση από το 46,5% να επιμείνει η κυβέρνηση σε μείωση φορολογικών συντελεστών και ΦΠΑ ακόμα κι αν κινδυνεύσει να τιναχτεί στον αέρα η διαπραγμάτευση. Ωστόσο ένα 42,5% απαντά ότι θα πρέπει να βρεθεί κάτι ισοδύναμο αν η τρόικα αντιταχθεί.

Εντύπωση προκαλούν οι απαντήσεις στο ερώτημα για μια «τυχόν αύξηση στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων και των λειτουργών, όπως δικαστές, καθηγητές πανεπιστημίου, στρατιωτικοί και γιατροί». Το 58% τάχθηκε κατά της αύξησης, ενώ το 65,5% δήλωσε πως δεν πρέπει να δοθούν αυξήσεις ακόμα κι αν η δυνατότητα αυτή προκύψει αποκλειστικά από περιστολές των κρατικών δαπανών.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε υπό την επιστημονική ευθύνη του καθηγητή Νίκου Μαραντζίδη, στις αρχές Οκτωβρίου.

Διαβάστε εδώ όλη την έρευνα

Keywords
Τυχαία Θέματα