Έρευνα: Γιατί δεν μπορεί να σταθεί αντιπολίτευση έξι χρόνια μετά – Τα συμπεράσματα από τα γκάλοπ

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξελέγη πρόεδρος της Ν.Δ. στις 10 Ιανουαρίου του 2016, μόλις 4,5 μήνες μετά τη δεύτερη εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, τον Σεπτέμβριο του 2015. Μία εβδομάδα μετά την εκλογή του, η Νέα Δημοκρατία είχε ήδη ανακτήσει το προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις - και το διατηρεί μέχρι σήμερα, για 9 ολόκληρα χρόνια.

Βασικός

του αντίπαλος όλα αυτά τα χρόνια ήταν και παραμένει ο «Κανένας»· μετά την αποχώρηση του Αλέξη Τσίπρα, ο Μητσοτάκης διατηρεί διψήφιο προβάδισμα για την πρωθυπουργία και όλοι οι επίδοξοι ανταγωνιστές του γράφουν μονοψήφια ποσοστά. Λόγω της πολυδιάσπασης του ΣΥΡΙΖΑ, στη Βουλή είναι αξιωματική αντιπολίτευση το ΠΑΣΟΚ, αλλά στις δημοσκοπήσεις το ξεπερνά -και μάλιστα καθαρά- η Πλεύση Ελευθερίας.

Στην εκτίμηση ψήφου, η Ν.Δ. βρίσκεται πλέον στα επίπεδα του περασμένου Σεπτεμβρίου, λίγο πάνω από τα ποσοστά των ευρωεκλογών, στο 29%-30%, ανάλογα με τη μέτρηση, καθώς έχει πέσει αισθητά «ο πυρετός των Τεμπών».Αντίθετα, το ΠΑΣΟΚ κλείνει ένα τετράμηνο σταθερής πτώσης, ο ΣΥΡΙΖΑ ένα τρίμηνο ζημιών και μόνο η Ζωή Κωνσταντοπούλου έχει υπερτριπλασιάσει τα ποσοστά της, αλλά χωρίς να απειλεί το κυβερνών κόμμα. Δύσκολοι καιροί για αντιπολίτευση...Η στροφή στο ΚέντροΗ εκλογή Μητσοτάκη στην ηγεσία της Ν.Δ. σηματοδότησε μια βελούδινη ρήξη με την καραμανλική κληρονομιά της Νέας Δημοκρατίας σε συνδυασμό με μια στροφή στο Κέντρο: άλλωστε, το στενό του επιτελείο σε εκείνες τις εσωκομματικές εκλογές, με στελέχη όπως ο Κυριάκος Πιερρακάκης, δεν είχε σχέση ούτε με τον Αντώνη Σαμαρά, ούτε με τον Κώστα Καραμανλή.Ο Μητσοτάκης δεν έκανε τίποτε άλλο από το να ενώσει κάτω από την ομπρέλα της Ν.Δ. τους μετριοπαθείς δεξιούς που ψήφιζαν τον πατέρα του και τους εκσυγχρονιστές που επέλεγαν τον Κώστα Σημίτη. Η συγκολλητική ουσία ήταν η κοινή επιδίωξη να ηττηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ και οι πολιτικές Τσίπρα, κάτι που στη συνέχεια μετεξελίχθηκε σε μια μεταρρυθμιστική συμμαχία, ομογενοποιώντας σε μεγάλο βαθμό το κόμμα του.Δημοσιονομικά περιθώριαΤην ίδια στιγμή, ο Μητσοτάκης είχε το -ξεχασμένο τα χρόνια του μνημονίου- προνόμιο να κινηθεί χωρίς δημοσιονομικές δεσμεύσεις. Στην αρχή λόγω της πανδημίας και στη συνέχεια λόγω της φορολογικής υπεραπόδοσης που έφεραν ο πληθωρισμός λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και η ψηφιακή καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Επειτα από 9 χρόνια μιζέριας, ο Μητσοτάκης ήταν ο πρώτος πρωθυπουργός που μπόρεσε να ανακοινώσει μειώσεις φόρων και αυξήσεις μισθών - εν ολίγοις, την επιστροφή σε μια μορφή κανονικότητας.Παράλληλα, ο Μητσοτάκης απέκτησε προσωπικούς οπαδούς: σε όλες τις μετρήσεις από το 2016 ως σήμερα συγκεντρώνει σημαντικά μεγαλύτερα ποσοστά από το κόμμα του, ενώ ο Νίκος Ανδρουλάκης, τόσο μετά την πρώτη εσωκομματική του νίκη, το 2021, όσο και μετά τη δεύτερη, το 2024, μετά βίας συγκεντρώνει ένα 40% του ΠΑΣΟΚ στο ερώτημα για τον καταλληλότερο για την πρωθυπουργία, χωρίς να έχει την παραμικρή διείσδυση σε ψηφοφόρους άλλων κομματικών χώρων.Διαβάστε περισσότερα στο protothema.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα