Επικοινωνία Τραμπ - Ερντογάν: Με αργούς ρυθμούς η αποχώρηση των ΗΠΑ από τη Συρία

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τούρκο ομόλογό του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε σήμερα ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλτ Τραμπ.

Οι δύο άνδρες συζήτησαν για τις εξελίξεις στη Συρία, μετά και την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων αλλά και για τις εμπορικές σχέσεις των δύο χωρών.

«Είχα μια μακρά και παραγωγική τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Συζητήσαμε για τον ISIS, την αμοιβαία εμπλοκή μας στη Συρία και τη σταδιακή και εξαιρετικά συντονισμένη απομάκρυνση

των αμερικανικών στρατευμάτων από την περιοχή. Συζητήσαμε επίσης για το έντονα αναπτυγμένο εμπόριο», έκανε γνωστό στο Twitter ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

Ο Τραμπ ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι θα αποσύρει όσο το δυνατόν συντομότερα τους περίπου 2000 Αμερικανούς στρατιώτες που έχουν αναπτυχθεί στη βορειοανατολική Συρία, όπου μάχονται στο πλευρό των Αραβο-Κούρδων πολιτοφυλάκων εναντίον των τζιχαντιστών.

Αυτή η αποχώρηση αφήνει στην πραγματικότητα την κουρδική πολιτοφυλακή YPG χωρίς στρατιωτική στήριξη, ενώ ο Erdogan απειλεί να επιτεθεί εναντίον της, θεωρώντας τους Κούρδους μαχητές τρομοκράτες.

Η απόφαση του Αμερικανού προέδρου προκάλεσε σοκ στις ΗΠΑ και τους διεθνείς συμμάχους της.

Οδήγησε στις παραιτήσεις του υπουργού Άμυνας Τζέιμς Μάτις και του ειδικού απεσταλμένου στον διεθνή συνασπισμό κατά των τζιχαντιστών, που αντιτίθεντο στην απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων.

Keywords
Τυχαία Θέματα