Επένδυση 1,2 δισ. δολαρίων στη Σ. Αραβία ετοιμάζει η SoftBank

Η SoftBank Group Corp. σχεδιάζει να δημιουργήσει ένα εργοστάσιο ηλιακής ενέργειας ύψους 1,2 δισ. δολαρίων στη Σαουδική Αραβία, ακόμα και αν δέχεται όλο και περισσότερη αποδοκιμασία για τη σχέση της με το βασίλειο, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Bloomberg.

Το εργοστάσιο, στα βόρεια του Ριάντ, θα παράγει 1,8 γίγαβατ ηλεκτρικής ενέργειας, ανέφεραν οι πηγές. Η SoftBank ξεκίνησε προκαταρκτικές συνομιλίες με τράπεζες

και κατασκευαστές για να υπολογίσει το ενδιαφέρον για την εγκατάσταση, ανέφεραν.

Τα σχέδια για την εγκατάσταση βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο και η SoftBank μπορεί να αποφασίσει να αλλάξει το μέγεθος του εργοστασίου ή να μην προχωρήσει τελικά. Το εργοστάσιο αποτελεί ένα πιλοτικό έργο για τα ευρύτερα σχέδια της Σαουδικής Αραβίας για την κατασκευή περισσότερων εγκαταστάσεων ηλιακής ενέργειας, ανέφεραν οι πηγές.

Η SoftBank έχει αντιμετωπίσει κριτική για τη σχέση της με τη Σαουδική Αραβία μετά τη δολοφονία του δημοσιογράφου Jamal Khashoggi. Τον περασμένο μήνα, το βασίλειο παραδέχθηκε ότι ο Khashoggi είχε σκοτωθεί στο προξενείο του στην Κωνσταντινούπολη, προκαλώντας διεθνή οργή. Το Ταμείο Δημόσιων Επενδύσεων της χώρας είναι ο μεγαλύτερος επενδυτής στο Vision Fund των 100 δισ. δολαρίων της SoftBank, καθώς ο CEO Masayoshi Son σφυρηλατούσε προσωπικούς δεσμούς με τον πρίγκιπα Mohammed bin Salman.

Η Ταμείο Δηόσιων Επενδύσεων "συνεχίζει να συνεργάζεται με το Vision Fund της SoftBank σε πολλά έργα πολλών δισεκατομμυρίων σχετικά με την ηλιακή ενέργεια, τα οποία θα ανακοινωθούν σε εύθετο χρόνο" δήλωσε ο εκπρόσωπος του Ταμείου.

Η Saudi Arabia και η SoftBank υπέγραψαν μνημόνιο συνεργασίας τον Μάρτιο για την δημιουργία εγκαταστάσεων 200 γιγαβάτ ηλιακής ενέργειας. Η SoftBank και το Ταμείο τον περασμένο μήνα δήλωσαν ότι συνεχίζουν να συνεργάζονται σε σχέδια ηλιακής ενέργειας μετά την ανακοίνωση της Wall Street Journal ότι το έργο των 200 δισ. δολαρίων τους έχει τεθεί σε αναμονή.

Η Σαουδική Αραβία επιδιώκει να αναθεωρήσει την ενεργειακή της βιομηχανία για να σταματήσει να καίει το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο που είναι πιο επικερδή για εξαγωγές. Στο πλαίσιο αυτής της στρατηγικής, σχεδιάζει να κατασκευάσει τουλάχιστον 16 πυρηνικούς αντιδραστήρες τα επόμενα 25 χρόνια και αναπτύσσει επίσης τον πρώτο αιολικό σταθμό και μια ηλιακή εγκατάσταση 300 μεγαβάτ.

Keywords
Τυχαία Θέματα