Επενδύσεις και πολιτική βούληση

Η έξοδος της χώρας από το πρόγραμμα προσαρμογής, τον προσεχή Αύγουστο, είναι μεν θετική εξέλιξη, αλλά δεν αρκεί από μόνη της για να οδηγήσει τη χώρα στην ανάπτυξη. Eνα κύριο ζητούμενο είναι η αύξηση των παραγωγικών επενδύσεων . Ο ΣΕΒ υποστηρίζει ότι η επιχειρηματικότητα πρέπει να έχει λόγο και ρόλο στον σχεδιασμό του πλαισίου, εντός του οποίου καλούνται να λειτουργήσουν οι επιχειρήσεις. Η επιχειρηματική κοινότητα διαθέτει πολύτιμη τεχνογνωσία και μεγάλη πείρα. Είναι πρόθυμη να συμβάλει δημιουργικά στη διαμόρφωση του ζωτικά αναγκαίου νέου

παραγωγικού υποδείγματος.

Για τον σκοπό αυτό ο ΣΕΒ οργάνωσε το συνέδριο «Σχεδιάζουμε το μέλλον με επενδύσεις» στις 23 και 24 Απριλίου. Το ζητούμενο ήταν να αναδείξουμε συγκεκριμένα μέτρα για τη δημιουργία δομών, μηχανισμών και διαδικασιών που θα επιταχύνουν τις επενδύσεις και θα αξιοποιηθούν και θα υλοποιηθούν από την κυβέρνηση και τη δημόσια διοίκηση.
Βάση της επενδυτικής μεταρρύθμισης που προτείνουμε αποτελεί η εργαλειοθήκη για τις παραγωγικές επενδύσεις που έχει ετοιμάσει η Deloitte και η εργαλειοθήκη για τη νεοφυή επιχειρηματικότητα που έχει ετοιμάσει η BCG. Σκοπίμως έχουν επιλεγεί από καλές πρακτικές που εφαρμόζονται σε άλλες χώρες. Αν τα υιοθετούν οι εταίροι μας με επιτυχία, γιατί όχι κι εμείς;

Οι πρακτικές αυτές λύσεις αποσκοπούν στη μεσοπρόθεσμη μείωση κατά το 1/3 του διοικητικού κόστους και της γραφειοκρατίας, του χρόνου επίλυσης δικαστικών διαφορών και του χρόνου αδειοδότησης. Αποσκοπούν επίσης στην ελάφρυνση της φορολογικής επιβάρυνσης των επιχειρήσεων, σε συνδυασμό με εξειδικευμένα μέτρα για τον διπλασιασμό των ιδιωτικών επενδύσεων στην καινοτομία και την ψηφιοποίηση της οικονομίας.

Είναι μέτρα που μπορούν να εφαρμοστούν σχετικά εύκολα, απαιτούν όμως πολιτική βούληση. Ενδεικτικά: Οσον αφορά στο διοικητικό κόστος και τη γραφειοκρατία, προτείνουμε την υιοθέτηση ενός μοναδικού ψηφιακού αριθμού ταυτότητας με τον οποίο θα πραγματοποιούνται όλες οι συναλλαγές με το κράτος. Τα στοιχεία των πολιτών και των επιχειρήσεων να παρέχονται μόνο μία φορά στο Δημόσιο. Την εφαρμογή του κανόνα €1-in/ €2-out, όπου η δημόσια διοίκηση για κάθε νέα ρύθμιση, επιβαρύνει τις επιχειρήσεις κατά €1, ενώ αποσύρει ή τροποποιεί ρυθμίσεις με κόστος €2.

Οσον αφορά στον χρόνο επίλυσης δικαστικών διαφορών, προτείνουμε την ηλεκτρονική διασύνδεση των δικαστηρίων με τις δημόσιες υπηρεσίες, τη συνδρομή δικαστών με νομικούς βοηθούς και την προ-επεξεργασία υποθέσεων πριν την ανάθεσή τους. Τη στελέχωση του ΣτΕ με ορκωτούς πραγματογνώμονες, τον περιορισμό στους έξι μήνες της εκδίκασης αιτήσεων αναστολών και ακύρωσης έργων στρατηγικών επενδύσεων.

Για να συντομεύσουμε τον χρόνο αδειοδότησης, προτείνουμε την ψηφιοποίηση των γεωχωρικών πληροφοριών που αφορούν στις χρήσεις γης, στην αρχαιολογία και τα δασικά. Τη βελτίωση επίλυσης των προβλημάτων που προκύπτουν από τις συγκρούσεις για τη χρήση γης. Την κατάργηση της άδειας εγκατάστασης, τουλάχιστον για τις περιοχές με χρήσεις γης, και τέλος, την επιτάχυνση της περιβαλλοντικής αδειοδότησης μέσω της αξιοποίησης των εξωτερικών αξιολογητών και του ηλεκτρονικού πληροφοριακού μητρώου.
Η υπερφορολόγηση είναι σημαντικό αντικίνητρο για την ανάπτυξη της οικονομίας. Βασικό δίδαγμα τόσο από τη δική μας εμπειρία όσο και από άλλες επενδυτικές φορολογικές πρακτικές είναι ότι η φορολογία πρέπει να διευκολύνει τις επενδύσεις σε όλο το φάσμα και όχι μόνο στη φορολογία εισοδήματος. Δηλαδή, σε όλο το μείγμα έμμεσων και ειδικών φόρων και τελών. Οσον αφορά στη μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης των επιχειρήσεων, προτείνουμε την εφαρμογή Β2Β ηλεκτρονικών συναλλαγών με σύνδεση του τιμολογίου με τα παραστατικά. Τον συμψηφισμό μελλοντικών κερδών με ζημιές προηγούμενων ετών για τουλάχιστον 12 έτη. Τον συμψηφισμό χρεωστικών/ πιστωτικών φόρων ακόμη και με φορολογική πίστωση. Τις επιταχυνόμενες αποσβέσεις για μια πενταετία και τις υπεραποσβέσεις 200% χωρίς να αλλάξει η διάρκεια απόσβεσης και τέλος, τις υπερεκπτώσεις δαπανών Ε&Α για νεοφυείς επιχειρήσεις.

Οι επιχειρήσεις που εκπροσωπούνται στον ΣΕΒ είναι έτοιμες να επενδύσουν. Αυτό που ζητούμε από την Πολιτεία είναι να εξασφαλίσει σταθερότητα και να κάνει πράξη τη διαρκή και ουσιαστική διαβούλευση με τους οργανωμένους φορείς της αγοράς και τους κοινωνικούς εταίρους.

*Ο κ. Κωνσταντίνος Μπίτσιος είναι Εκτελεστικός αντιπρόεδρος ΣΕΒ

Keywords
Τυχαία Θέματα