Επενδύσεις, επενδύσεις, επενδύσεις

Η ανακοίνωση για το πράσινο φώς της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) στην επένδυση της εταιρείας MYTILINEOS ύψους 300 και πλέον εκατομμυρίων ευρώ είναι ένα από τα ελάχιστα καλά νέα των τελευταίων ημερών για την αγορά και την οικονομία. Και αυτό γιατί το πράσινο φώς αφορά μια νέα παραγωγική επένδυση – πιο συγκεκριμένα, η χορήγηση της άδειας παραγωγής προωθεί την υλοποίηση για τη νέα μονάδα

ηλεκτροπαραγωγής ισχύος 665 μεγαβάτ στο ενεργειακό κέντρο της εταιρείας στον Άγιο Νικόλαο Βοιωτίας.

Ανεξαρτήτως των άλλων τεχνικών λεπτομερειών μια επένδυση στη μεταμνημονιακή Ελλάδα είναι η καλύτερη απάντηση σε όλους όσοι – εκ της κυβερνήσεως- συνεχίζουν να παραμένουν στο πεδίο της επικοινωνίας ενός «άλλου κόσμου που είναι εφικτός» κόντρα στα ψυχρά δεδομένα της οικονομικής και κοινωνικής πραγματικότητας.

Και όπως επιμένουν να μας θυμίζουν οι συντάκτες του εβδομαδιαίου δελτίου του ΣΕΒ – δόθηκε στη δημοσιότητα χτες Πέμπη- «η μόνη διέξοδος στην καινοφανή αυτή κατάσταση που έχει περιέλθει η Ελλάδα είναι η ισχυρή ανάπτυξη, η οποία μπορεί να επιτευχθεί αν δοθεί έμφαση στις ακόλουθες οκτώ προτεραιότητες.

1.Εφαρμογή μιας φιλικής προς την ανάπτυξη πολιτικής δημοσιονομικής εξυγίανσης μέσω αναδιάρθρωσης στον τομέα των δημοσίων δαπανών, μείωσης των φορολογικών συντελεστών, επέκτασης της φορολογικής βάσης.

2. Συνέχιση των φιλοεπενδυτικών μεταρρυθμίσεων με στόχο τη βελτίωση της διεθνούς ανταγωνιστικότητας της οικονομίας.

3. Επιτάχυνση της αντιμετώπισης των κόκκινων δανείων και της αναδιάρθρωσης των υπερχρεωμένων επιχειρήσεων.

4. Σταδιακή άρση των κεφαλαιακών περιορισμών σε αρμονία με την πρόοδο που σημειώνεται στην αποκατάσταση εμπιστοσύνης στις προοπτικές της οικονομίας.

5. Ενίσχυση και διαφοροποίηση του εξαγωγικού προσανατολισμού της χώρας και υλοποίηση μιας στρατηγικής μεγέθυνσης της βιομηχανικής παραγωγής.

6. Επιτάχυνση των δράσεων ψηφιοποίησης της οικονομίας.

7. Αναβάθμιση του εκπαιδευτικού συστήματος της χώρας και διασύνδεσή του με τις ανάγκες της αγοράς.

8. Ανακατανομή δημοσίων δαπανών υπέρ των επενδύσεων και βελτιωμένη χρήση των πόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Και για το τέλος, μικρές λεπτομέρειες που κάνουν την διαφορά: - O σταθμός θα έχει αεριοστρόβιλο υπερσύγχρονης τεχνολογίας class H, με θερμική απόδοση μεγαλύτερη από 63%, που θα τον καθιστά τον πιο αποδοτικό σταθμό συνδυασμένου κύκλου στην Ευρώπη. Λόγω της υψηλής απόδοσής του και των ανταγωνιστικών τιμών προμήθειας φυσικού αερίου εξαιτίας των υψηλών καταναλώσεων, προβλέπεται να αποτελέσει μονάδα βάσης για το ελληνικό ενεργειακό σύστημα.

-Mε την αναμενόμενη άνοδο των τιμών αγοράς δικαιωμάτων εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα, ο σταθμός θα έχει χαμηλότερο κόστος από τις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής στην Ελλάδα, κάτι που θα τον τοποθετεί πρώτο στη σειρά ένταξης στην αγορά.

- Στην «άλλη» Ευρώπη σχεδιάζονται νέοι σταθμοί συνδυασμένου κύκλου ισχύος 50 γιγαβάτ, καθώς μέχρι τη δεκαετία του 2040 το φυσικό αέριο θα αποτελέσει τη γέφυρα για τη μετάβαση σε ενεργειακά συστήματα που θα συνδυάζουν ανανεώσιμες πηγές με αποθήκευση ενέργειας σε μπαταρίες υψηλής δυναμικότητας.

Keywords
Τυχαία Θέματα