Επεκτείνεται το sell off στα μέταλλα

Διευρύνονται οι απώλειες στα μέταλλα, αφενός λόγω των διαφαινομένων μεγάλων αποθεμάτων σε χαλκό, αφετέρου λόγω των ανησυχιών για τις προοπτικές ζήτησης από την Κίνα αλλά και της ενίσχυσης του δολαρίου.

Τα προθεσμιακά συμβόλαια του σιδηρομεταλλεύματος σημείωσαν πτώση, το ίδιο και το ατσάλι στη Σανγκάη, ενώ οι μετοχές των εταιρειών εξόρυξης υποχώρησαν στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τεσσάρων μηνών.

Τα τρίμηνα συμβόλαια για τον χαλκό υποχώρησαν κατά 0,7% στα 5.560 δολ/μετρικό τόνο νωρίτερα, μετά από πτώση 3,5% την Τετάρτη καθώς τα αποθέματα σημείωσαν άλμα σε υψηλό σχεδόν δύο μηνών.

Το νίκελ σημείωσε πτώση 2% μετά από πτώση 3% την Τετάρτη. Τα futures σε σιδηρομετάλλευμα και ατσάλι στην Κίνα υποχώρησαν σε χαμηλό ημέρας.

Τα μέταλλα βρίσκονται υπό πίεση μετά τα στοιχεία που έδειξαν επιβράδυνση στην κινεζική μεταποίηση, γεγονός που, σύμφωνα με αναλυτές, προκάλεσε πανικό στους επενδυτές, σχετικά με τις προοπτικές της ζήτησης.

Η ανάκαμψη στα futures του σιδηρομεταλλέυματος από τα χαμηλά έξι μηνών τον Απρίλιο αντιστράφηκε την Πέμπτη με πτώση 7,3% στα 485 γιουάν ανά τόνο,

Παράλληλα, ο παγκόσμιος δείκτης του Bloomberg για τα μέταλλα υποχώρησε για τέταρτη ημέρα. Η BHP Billiton έχασε 1,3% και βρέθηκε στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο. Η Rio Tinto υποχώρησε κατά 1,8% σε χαμηλό δύο εβδομάδων.

Το νικέλιο σημείωσε επίσης πτώση μετά την υποχώρηση της ανησυχίας για την προσφορά στις Φιλιππίνες, που πυροδοτήθιηκαν από την εντολή της υπουργού Περιβάλλοντος, Gina Lopez να μπει λουκέτο σχεδόν στα μισά μεταλλωρυχεία της χώρας. Οταν απορρίφθηκαν τα σχέδια της Lopez’ οι τιμές έκαναν βουτιά κατά 3,2% στα 9.215 δολ..

Keywords