Έντι Ράμα: Ακολουθώντας τα χνάρια του Ερντογάν

Την ώρα που η φτώχεια και η διαφθορά στην Αλβανία «χτυπάει» κόκκινο ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα, επενδύει συστηματικά στον εθνικισμό, προκειμένου να κερδίσει ψήφους. Δεν είναι τυχαίο πως επέλεξε να συμπλέει απόλυτα με την προκλητική ρητορική του... νεοσουλτάνου Ερντογάν, του «μπαμπά» όπως τον χαρακτήρισε ο πρόεδρος του ΚΕΑΔ και βουλευτής Βαγγέλης Ντούλες, κατηγορώντας τον Ράμα στην αλβανική βουλή πως ανακαλύπτει συνεχώς εχθρούς εκτελώντας οδηγίες της Τουρκίας. Μία σημαντική πτυχή του θέματος,

που περνάει όμως σχεδόν απαρατήρητη, είναι πως τα Τίρανα κατεδαφίζουν και καταπατούν περιουσίες που ανήκουν σε ομογενείς που κατέχουν και ελληνική υπηκοότητα. Είναι δηλαδή, εκτός από Έλληνες πολίτες και Ευρωπαίοι.

Το προκλητικό tweet του Ράμα

Στην Αθήνα κοινή είναι η αίσθηση πως ο Αλβανός πρωθυπουργός ρέπει συνειδητά προς την προβοκάτσια, δίνοντας από τη μία το «ΟΚ» στην καταπάτηση περιουσιών ομογενών της Χειμάρρας και κατηγορώντας από την άλλη προκλητικά, όποιον διαμαρτύρεται για αυτό.
Χαρακτηριστικό των προθέσεων του είναι τα όσα έγραψε την προηγούμενη εβδομάδα στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook, απαντώντας στις επίσημες αντιδράσεις της Αθήνας για το σχέδιο κατεδαφίσεων που έχουν δρομολογηθεί στην Χειμάρρα. Αναρτώντας μια γκραβούρα που απεικονίζει την Αθήνα του 1670 –με τον Παρθενώνα τζαμί- έγραψε προκλητικά πως η Ακρόπολη βρίσκεται ακόμη στη θέση της χάρη σε έναν Αλβανό Αρχιεπίσκοπο, ονόματι Γκιέργκι Ντουσμάνι, ο οποίος ζήτησε από τους βενετσιάνους να μην βομβαρδίσουν την Αθήνα. Στον ανιστόρητο ισχυρισμό Ράμα, απάντησε ο ιστορικός και συγγραφέας, Σαράντος Καργάκος, κάνοντας γνωστό πως ο Γεώργιος Δούσμανης δεν ήταν αρχιεπίσκοπος αλλά πρόκριτος των Αθηνών που συνεννοήθηκε με τους Βενετούς ώστε να γίνει η παράδοση της πόλης. Κάτι που τελικά δεν κατέστη δυνατό καθώς στις 16 Σεπτεμβρίου 1687, η Ακρόπολη βομβαρδίστηκε και δεν διασώθηκε όπως έγραψε ο Αλβανός πρωθυπουργός.

Μιλώντας στην αλβανική βουλή, ο πρόεδρος του ΚΕΑΔ και βουλευτής Βαγγέλης Ντούλες, χρησιμοποίησε σκληρή γλώσσα εναντίον του πρωθυπουργού Έντι Ράμα, αποκαλώντας τον «τυχοδιώκτη» που «ληστεύει τη Χειμάρρα, με σκοπό να καθυποτάξει την εκεί ελληνική κοινότητα», προσθέτωντας πως εκτελεί εντολές του Τούρκου Προέδρου Ερντογάν. «Είσαι αδιάβαστος, μας ντρόπιασες στα μάτια του κόσμου με την ανάρτηση για την Ακρόπολη. Επέλεξες μια γκραβούρα με μιναρέ. Η νοοτροπία σου απέχει πολύ από την δυτική νοοτροπία. Εσύ και τον Περικλή της αρχαιότητας τον βλέπεις με σαρίκι, αλλά μην ξεχνάς ότι και οι άλλοι, σε βλέπουν ως γενίτσαρο που ορμάς να καταλάβεις τη Βιέννη. Δεν μπορείς να καλύψεις τις αποτυχίες σου με εθνικιστική ρητορική, έχει χάσεις την επαφή με την πραγματικότητα» σχολίασε καυστικά ο εκπρόσωπος της ελληνικής μειονότητας στην αλβανική βουλή.

Στόχος το «φιλέτο» της Χειμάρρας

Ανήμερα της Εθνικής Επετείου της 28ης Οκτωβρίου, 19 οικογένειες ομογενών στην Χειμάρρα ειδοποιήθηκαν γραπτώς να εκκενωνόσουν τα σπίτια και τα καταστήματα τους, προκειμένου να κατεδαφιστούν στη συνέχεια στο πλαίσιο εφαρμογής του σχεδίου ανάπτυξης που έχει εκπονήσει η εκεί δημοτική Αρχή με τις υποδείξεις της αλβανικής κυβέρνησης.

Τα ειδοποιητήρια υπογράφει ο δήμαρχος Χειμάρρας Γιώργος Γκόρος, αλβανιστί Γκιέργκι Γκόρο, που όπως αποκάλυψε το ΘΕΜΑ είναι κάτοχος ελληνικής ταυτότητας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΟ protothema.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα