Έντα Κένι: Έφθασε η ημέρα της κρίσης για τον αγαπημένο των ομολογιακών αγορών

Κατά τη διάρκεια της αναταραχής των αγορών τον περασμένο μήνα, ο Ιρλανδός πρωθυπουργός Έντα Κένι, συμμετείχε σε μία εκδήλωση της Credit Suisse στο «άνοιγμα» ενός χρηματιστηριακού γραφείου (trading room) στο Δουβλίνο.

«Για όνομα του Θεού, πουλήστε», αστειεύτηκε ο 64χρονος Ιρλανδός πρωθυπουργός, μιλώντας σε ένα από τα τηλέφωνα της χρηματιστηριακής, αγνοώντας πλήρως την κραυγή της αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Τζόαν Μπάρτον «μην αγγίξεις τίποτε».

Το παραπάνω στιγμιότυπο αποτυπώνει με τον καλύτερο τρόπο τη νευρικότητα του κ. Κένι στην προσπάθειά του να κερδίσει

μία ακόμη θητεία στις εν εξελίξει ιρλανδικές εκλογές.

Αν και οι ιρλανδικές μετοχές είχαν εξαιρετική πορεία κατά τη διάρκεια της πρώτης 5ετούς θητείας του Κένι στην ιρλανδική πρωθυπουργία, το τελευταίο διάστημα όλα υποδεικνύουν ότι και αυτές αρχίζουν να «νοιώθουν» τα προβλήματα που ταλανίζουν τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές αγορές.

Παρά τα εξαιρετικά σχόλια από τραπεζίτες και επενδυτές, ο Κένι δεν είναι και τόσο δημοφιλής στο εσωτερικό της χώρας του. Υπό την ηγεσία του η Ιρλανδία κατέκτησε τον τίτλο της ταχύτερα αναπτυσσόμενης οικονομίας της Ευρωζώνης. Όμως η προεκλογική του εκστρατεία έχει χαρακτηριστεί από αρκετές ατυχίες, ενισχύοντας τους φόβους ότι η πολιτική αστάθεια που πλήττει Ισπανία και Πορτογαλία, μπορεί να μεταναστεύσει και στην Ιρλανδία.

«Κατά την διάρκεια της εκστρατείας φάνηκαν οι αδυναμίες του», τονίζει ο Eoin O"Malley, καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο του Δουβλίνου. «Δεν είναι δικό του σφάλμα, ήταν στρατηγικό λάθος το να τοποθετηθεί ο Κένι ως το κεντρικό και βασικό πρόσωπο της προεκλογικής εκστρατείας», προσθέτει.

Τα 3,2 εκατ. Ιρλανδοί ψηφοφόροι σήμερα αποφασίζουν για το μέλλον του Κένι. Η ψηφοφορία ξεκίνησε στις 7 ώρα Δουβλίνου και οι κάλπες θα κλείσουν στις 10 το βράδυ (ώρα Δουβλίνου).

Οι πρώτες ενδείξεις για το τι έχει γίνει θα δοθούν μέσω του exit poll που θα έχει ο κρατικός τηλεοπτικός σταθμός RTE και θα ανακοινωθεί στις 7 το πρωί του Σαββάτου (ώρα Ιρλανδίας), ενώ η καταμέτρηση των ψήφων θα ξεκινήσει στις 9 το πρωί του Σαββάτου.

«Πριν τις προηγούμενες εκλογές ο Κένι αντιμετωπίζονταν από κάποιους ως χαμένη υπόθεση», τονίζει ο Damian Loscher, επικεφαλής της εταιρείας δημοσκοπήσεων Ipsos/MRBI στο Δουβλίνο. «Αφού κυβέρνησε άρχισε να κερδίζει «πόντους» για τις ικανότητές του, αλλά όλα δείχνουν ότι έχει χάσει αυτό το πλεονέκτημα», προσθέτει.

Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις ο συνασπισμός κομμάτων Fine Gael-Labour, του οποίου ηγείται ο Κένι, κερδίζει περί το 35% των ψήφων.

Τα επιτεύγματα του Κένι – ο οποίος, πάντως, δεν δέχθηκε να δώσει συνέντευξη στο Bloomberg – είναι σημαντικά. Οδήγησε με επιτυχία την Ιρλανδίας εκτός του 3ετούς μνημονίου, η ανάπτυξη έχει εκτοξευθεί, οι αποδόσεις των ομολόγων έχουν υποχωρήσει χαμηλότερα και από τις αντίστοιχες για τα βρετανικά ομόλογα και το χρηματοπιστωτικό σύστημα δεν αντιμετωπίζει εξωτερικούς κινδύνους.

Τα κέρδη για τα ιρλανδικά ομόλογα έφθασαν στο 92% από τον Μάρτιο του 2011, όταν ανέλαβε την εξουσία, εμφανίζοντας την καλύτερη πορεία σε παγκόσμιο επίπεδο και καταγράφοντας σχεδόν διπλάσια ενίσχυση σε σύγκριση με τον μέσο όρο των άλλων ομολόγων της Ευρωζώνης, βάσει του δείκτη που διατηρεί το Bloomberg. Το ιρλανδικό χρηματιστήριο εκτοξεύθηκε, με τον δείκτη ISEQ να έχει ενισχυθεί κατά 68% σε όρους δολαρίου.

«Σε μία κρίση τόσο σοβαρή όσο της Ιρλανδίας, χρειάζονται αποφασιστικές και καίριες αποφάσεις», εκτιμά ο Βρετανός δισεκατομμυριούχος επενδυτής William Ross, ο οποίος επένδυσε στην Bank of Ireland το 2011, βοηθώντας την να καταστεί η μεγαλύτερη τράπεζα της Ιρλανδίας και ταυτόχρονα να αποφύγει την κρατική ενίσχυση. Όπως τονίζει ο Ross «τα κατάφερε (σ.σ.: ο Κένι) στους στόχους του, ακόμη και εάν χρειάστηκε να λάβει ορισμένες πολιτικά δύσκολες αποφάσεις».

Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας ο Κένι κλήθηκε αρκετές φορές να ζητήσει συγνώμη για τους χαρακτηρισμούς που είχε απευθύνει στους πολιτικούς του αντιπάλους.

Την περασμένη Τετάρτη, μιλώντας στο Δουβλίνο, δήλωσε χαρακτηριστικά «είμαι άνθρωπος. Κάνω και εγώ ανθρώπινα λάθη».

Το δικό του κόμμα, το Fine Gael, φαίνεται ότι θα είναι πρώτο στις εκλογές και ίσως να είναι ο πρώτος ηγέτης του που κερδίζει μία νέα θητεία.

«Ένα από τα ταλέντα του Κένι είναι ότι ξέρει να επιλέγει τα μέλη της ομάδας του, τα οποία αφήνει να εργαστούν», υπογραμμίζει ο Alan Dukes, ηγέτης του Fine Gael μεταξύ 1987 και 1990.

Keywords
Τυχαία Θέματα