Ενώ η Κεφαλαιαγορά σορτάρεται... τρέχουμε στις κοσμικότητες του Κάρολου

Η επίθεση που εκδηλώθηκε στα ελληνικά assets με άξονα το QCM στη Folli Follie είναι ένα συνολικά κακό μήνυμα καθώς επεκτάθηκε και σε άλλες εισηγμένες, που επί της ουσίας εκπροσωπούν το ελληνικό επιχειρείν. Ιδιαίτερα δε στη ΔΕΗ, όπου παρά το γεγονός ότι τα ομόλογά της διαπραγματεύονται στο 98-100 επιχειρούν οι υποτιμητές κερδοσκόποι να προεξοφλήσουν πτώχευση. Τι αμφισβητούν

όμως; Την πολιτική της κυβέρνησης για την αφετηρία αναδιάρθρωσης της επιχείρησης διαμέσου της πώλησης των λιγνιτικών μονάδων.

Αν και προσωπικά δεν δίνω βάση στις επιλογές του Lansdowne fund σε αυτή την κατεύθυνση, οφείλω να υπογραμμίσω ότι η κυβέρνηση πρέπει να πάρει τα μηνύματα της αγοράς.

Αν τα πράγματα ήταν ρόδινα, οι προσδοκίες θα καθρεφτίζονταν στο Χρηματιστήριο και την πορεία της αγοράς ομολόγων. Το Χρηματιστήριο δείχνει κολλημένο στα επίπεδα των 800 μονάδων, παρουσιάζεται ευάλωτο στην έμπνευση κάθε κερδοσκόπου και δεν έχει επιβεβαιώσει αυτά που περιμέναμε για το τρέχον έτος, ενώ το α’ εξάμηνο βρίσκεται στο τέλος του.

Η αγορά ομολόγων ισορροπεί πάνω από 4% στη δεκαετία, στοιχείο που δείχνει ότι θέλει δουλειά για την έξοδο στις αγορές. Μπορεί, λοιπόν, η ΗSBC να μίλησε για καθαρή έξοδο σε σχετική έκθεση, το ερώτημα που μπαίνει όμως πια φαρδύ πλατύ είναι ποιες θα είναι οι προϋποθέσεις του μαξιλαριού ρευστότητας και της συνεργασίας με τον ESM για να επιτύχει κανείς τα καλά επιτόκια δανεισμού, σε ένα περιβάλλον όπου ενδεχομένως τα διεθνή επιτόκια να αρχίσουν να κινούνται ανοδικά.

Και δεν πρέπει να μας διαφύγει την προσοχή ότι ο Τζέιμς Ντίμον, ο διεθνούς κύρους διευθύνων της JPMorgan, μίλησε την εβδομάδα που μας πέρασε για επιτόκια που μπορεί να φτάσουν το 4% στο αμερικάνικο δεκαετές. Αν έχουμε πράγματι τέτοιες αναταράξεις, ποια θα είναι η πορεία της Ελλάδας στις αγορές;

Επίσης, η HSBC είπε κάτι αντίθετο από αυτό που είπε ο αντιπρόεδρος Γιάννης Δραγασάκης για τις τράπεζες. Είπε δηλαδή ότι οι τράπεζες δεν θα μπορέσουν να πάνε στην πολυπόθητη πιστωτική επέκταση μετά το μνημόνιο, γιατί θα χάσουν το λεγόμενο waiver, άρα η ρευστότητα στην οικονομία θα πρέπει να συνεχίσει να προέρχεται από αλλού.

Τούτου δοθέντος και με τόσες εκκρεμότητες, δεν κάθεται καλά η εικόνα πρωτοκλασάτα στελέχη της κυβέρνησης να εμφανίζονται δίπλα στον Κάρολο και την Καμίλα συνοδεία επιχειρηματιών, οι οποίοι κινούνται και πέραν της ελληνικής επικράτειας, έχοντας καταστήσει μια θεσμική επίσκεψη κοσμικό event στο Προεδρικό Μέγαρο.

Αυτό το show-off δεν έχει ωφελήσει ποτέ και δεν συνάδει με το κοινωνικό στίγμα μιας πολιτικής τάσης που εκπροσωπούν (θεωρητικά τουλάχιστον) οι σημερινοί κυβερνώντες και η οποία αμφισβήτησε ισορροπίες και κατεστημένα και θέλει να μετασχηματίσει μια πολύ ταλαιπωρημένη κοινωνία στο πλαίσιο της Ευρωζώνης.

Ολα αυτά, σε συνδυασμό και με τις μειούμενες προβλέψεις για την πορεία της ανάκαμψης, δείχνουν ότι πολλή δουλειά μένει ακόμα να γίνει, ενώ οι απαιτήσεις του διεθνούς οικονομικού περιβάλλοντος θα είναι υψηλές.

Keywords
Τυχαία Θέματα