Ένας μη συνήθης πωλητής ακινήτων

«Πωλείται αυτοτελές επαγγελματικό ισόγειο κτίσμα 114,40 τ.μ., επί οικοπέδου 138,31 τ.μ. με υπόλοιπο δόμησης 79 τ.μ., στο κέντρο του Πύργου στην διασταύρωση των οδών Αγίου Νικολάου και Κρεστανίτη, δίπλα από την εκκλησία του Αγίου Νικολάου».

Μια αγγελία πώλησης ακινήτου – αλλά όχι από τις συνηθισμένες αγγελίες που δημοσιεύονται σε σχετικά έντυπα και φιλοξενούνται σε sites. Και αυτό για το μη σύνηθες του πράγματος είναι η ιδιότητα του πωλητή... Δεν είναι ούτε ιδιώτης, ούτε ατζέντης για λογαριασμό ενός ιδιώτη αλλά μια θυγατρική

ενός από τους μεγαλύτερους επιχειρηματικούς ομίλους της χώρας. Πωλητής του ακινήτου – και πολλών άλλων δεκάδων ή και εκατοντάδων- είναι η εταιρεία OTE Estate που ανήκει στον Όμιλο ΟΤΕ.

Στην ΟΤΕ Estate έχει μεταβιβασθεί το σύνολο της ακίνητης περιουσίας του Οργανισμού, με σκοπό τη διαχείριση και την αξιοποίησή της. Μάλιστα, η απόσχιση του κλάδου ακινήτων του ΟΤΕ και η εισφορά του στην ΟΤΕ Estate ήταν ο πρώτος μεγαλύτερος εταιρικός μετασχηματισμός που έγινε ποτέ στην Ελλάδα. Το εγχείρημα ήταν μοναδικό στα επιχειρηματικά χρονικά και πρωτοποριακό για τα ελληνικά δεδομένα. Συνάμα ήταν και έργο εξαιρετικά επίπονο λόγω της μορφής, της έκτασης, της πολυπλοκότητας και των ιδιαιτεροτήτων του μεταβιβασθέντος χαρτοφυλακίου ακινήτων. Η ΟΤΕ Estate απέκτησε τη δυνατότητα εισόδου στην ουσιαστική επιχειρηματική δράση τον Ιούνιο του 2003 που περιήλθε τελικά σε αυτήν η κυριότητα των ακινήτων.

Η ΟΤΕ Estate διαθέτει σημαντική ακίνητη περιουσία, εμπορικής αξίας περίπου 0.84 δις ευρώ βάσει της εκτίμησης που έγινε στο τέλος του έτους 2015 από την εκτιμητική εταιρία NAI HELLAS.

Η ακίνητη περιουσία περιλαμβάνει σημαντικά οικόπεδα- γήπεδα σε όλη την ελληνική επικράτεια, σε στρατηγικές θέσεις, με την πλειονότητα των κτιρίων στα πλέον εμπορικά σημεία μεγάλων και μικρών πόλεων. Ειδικότερα, η περιουσία της Εταιρίας περιλαμβάνει: 2.295 οικόπεδα συνολικής επιφανείας 9,26 εκ. τ.μ., εκ των οποίων έχουν ανεγερθεί 2.406 κτίρια συνολικής δομημένης επιφανείας 1,13 εκ. τ.μ.

Πάντως, η δουλειά της εταιρείας δεν είναι μόνο οι απλές πωλήσεις – αλλά και η υλοποίηση ολοκληρωμένων projects. Για παράδειγμα, το κτήριο Γραφείων Τεχνικών Υπηρεσιών (πρώην Κέντρο Πληροφορικής Καταλόγου ΟΤΕ), πέρασε στην κυριότητα του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, τον Οκτώβριο 2013, μέσω διεθνούς διαγωνιστικής διαδικασίας. Το νέο εκπαιδευτήριο του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών παραδόθηκε προς χρήση το Δεκέμβριο 2015. Με τη συμβολή της ΟΤΕ Estate, το κτήριο ανακαινίστηκε, με στόχο να εξυπηρετήσει τις εκπαιδευτικές ανάγκες των φοιτητών και τις λειτουργικές ανάγκες του Πανεπιστημίου. Τα 5.575,5m2 του στεγάζουν πλέον σύγχρονες και λειτουργικές αίθουσες εκπαίδευσης, εργαστήρια, αναγνωστήριο, γραφεία, αναψυκτήριο και λοιπούς βοηθητικούς χώρους.

Για το τέλος κράτησα το «κερασάκι»: Οι πωλήσεις των μεμονωμένων ακινήτων και οικοπέδων γίνονται ηλεκτρονικά μέσα από πλατφόρμα που ανήκει στον Ομιλο ΟΤΕ.

Keywords
Τυχαία Θέματα