Ένας κωμικός για πρόεδρος εγείρει σοβαρά ερωτήματα για την Ουκρανία

Αν υπάρχει ένα πράγμα που ο Volodymyr Zelenskiy φαίνεται να έχει μάθει από το να παίζει ένα φανταστικό πρόεδρο της Ουκρανίας στην τηλεόραση, είναι ότι δεν πρέπει να κάνεις καμία σταθερή δέσμευση εάν θέλεις να αποκτήσεις δύναμη.

Ο 41χρονος κωμικός πρωταγωνιστούσε σε stand-up comedies, σκετσάκια και μουσικά νούμερα, την ώρα που οι αντίπαλοι υποψήφιοι στις προεδρικές εκλογές της χώρας ανέβαιναν σε βήματα και υποσχόταν πράγματα που οι Ουκρανοί έχουν σταματήσει εδώ και καιρό να πιστεύουν. Εκτός από την υπόσχεσή του να

καθαρίσει μια από τις πιο διεφθαρμένες χώρες της Ευρώπης, οι πραγματικές πολιτικές απουσίαζαν πλήρως κατά τη διάρκεια της εκστρατείας του.

Με δημοσκοπήσεις να δείχνουν ότι η ζωή θα μιμηθεί την τέχνη για τον Zelenskiy σε αυτές τις εκλογές του Σαββατοκύριακου, αυτό που θα κάνει ως πρόεδρος παραμένει θολό σε μια χώρα που βρίσκεται στη γεωπολιτική γραμμή μεταξύ Ανατολής και Δύσης και της οποίας το μέλλον είναι τόσο κρίσιμο για την παγκόσμια τάξη.

Η Morgan Stanley τον χαρακτήρισε ως «μυστήριο» για τις χρηματοπιστωτικές αγορές. Η εταιρεία παροχής συμβουλών σε θέματα κινδύνου, Eurasia Group, δήλωσε ότι είναι αβέβαιο το πώς θα προσεγγίσει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο καθώς και οικονομικές και πολιτικές μεταρρυθμίσεις. Αλλά για πολλούς Ουκρανούς που έχουν πληγεί από τη διαφθορά και τις κακουχίες, δεν έχει σημασία, καθιστώντας τον Zelenskiy το πιο πρόσφατο μπαλαντέρ σε μια ευαίσθητη περιοχή.

Η Ουκρανία παραμένει σε σύγκρουση με τις δυνάμεις που υποστηρίζονται από τη Ρωσία και εξαρτάται από δισεκατομμύρια δολάρια βοήθειας από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη. Μετά από δύο επαναστάσεις, οι περισσότεροι Ουκρανοί λένε ότι η χώρα τους βρίσκεται σε λάθος δρόμο. Ο Zelenskiy χαρακτήρισε την έλλειψη πολιτικής του πείρας ως «μεγάλο προσόν».

Ο Zelenskiy είναι περισσότερο θεατρικός παρά πολιτικός, που αναπτύσσεται μέσω τηλεόρασης, κοινωνικών μέσων και ζωντανών παραστάσεων. Τώρα βρίσκεται αντιμέτωπος με τον καθιερωμένο Petro Poroshenko στις 21 Απριλίου, αφού κέρδισε σχεδόν το διπλάσιο του ποσοστού των ψήφων στον πρώτο γύρο.

Οι συνομιλίες με τους συμβούλους που βοηθούν τον Zelenskiy υποδεικνύουν ότι δεν κρατά απλώς τα χαρτιά του κλειστά – πιθανότερο είναι ότι δεν έχει καθορίσει ακριβώς τι θέλει να κάνει αν κερδίσει. Η ταχεία επέκταση του εσωτερικού κύκλου του έθεσε περισσότερες ερωτήσεις.

Ο Zelenskiy έχει περιβάλλει τον εαυτό του με μεταρρυθμιστές των οποίων η όρεξη για αλλαγή τους έκανε να απομακρυνθούν από τη σημερινή διοίκηση. Αυτοί είναι άνθρωποι όπως οι Aivaras Abromavicius και Oleksandr Danylyuk, πρώην υπουργοί Οικονομίας και Οικονομικών.

Ωστόσο, υπάρχουν επίσης υποδείξεις ότι πρώην αξιωματούχοι από την ομάδα του υποστηριζόμενου από το Κρεμλίνο πρώην προέδρου Viktor Yanukovych - που απομακρύνθηκε από τη θέση μετά από διαδηλώσεις το 2014 - πιέζουν να επηρεάσουν την ατζέντα του Zelenskiy. Ο Zelenskiy το έχει αρνηθεί και υποσχέθηκε να αποκαλύψει τις επιλογές του για τις πέντε κορυφαίες θέσεις πριν από τις εκλογές, αν και κάτι τέτοιο φαίνεται απίθανο να εκπληρωθεί.

Με την επιδημία διαφθοράς από τότε που ο κομμουνισμός άρχισε να πέφτει πριν από τρεις δεκαετίες, οι περισσότεροι Ουκρανοί θα ήταν ευχαριστημένοι με έναν ηγέτη ο οποίος θα μπορούσε να την πατάξει. Όπως εξήγησε ο Zelenskiy στα τέλη του περασμένου έτους: «Είναι δυνατόν να είναι κανείς πρόεδρος και να μην κλέβει; Αυτή είναι μια ρητορική ερώτηση. Κανείς δεν το προσπάθησε ακόμα».

Keywords
Τυχαία Θέματα