Ένας έμπορος μετάλλων που έγινε ενσυνείδητα παραγωγός!

του Κώστα Τσαούση

Στην αρχή ήταν ένας έμπορος μετάλλων στο ανοικτό πεδίο της διεθνούς αγοράς. Η εταιρεία με την επωνυμία Μυτιληναίος Α.Ε. – Όμιλος Επιχειρήσεων που ως μεταλλουργική εταιρία διεθνούς εμπορίου και συμμετοχών ιδρύθηκε το 1990 διέθετε παράδοση και γνώση αλλά και ορισμένες ανεκτίμητες αρετές που αφορούσαν τα πρόσωπα της νέας γενιάς που βρέθηκαν στο πηδάλιο της. Και αυτό γιατί η Μυτιληναίος Α.Ε αποτελούσε μετεξέλιξη παλαιάς μεταλλουργικής οικογενειακής επιχείρησης που ξεκίνησε τη δραστηριότητά της το

1908.

Πέντε χρόνια από την ίδρυση της -το 1995 - η εταιρία περνάει για πρώτη φορά το κατώφλι της Σοφοκλέους (εκεί βρισκόταν τότε η έδρα του Χρηματιστηρίου). Η εισαγωγή των μετοχών της στην δειλά δειλά αναδυόμενη αγορά της Αθήνας αλλά και η θετική ανταπόκριση των επενδυτών φέρνουν στο προσκήνιο ένα καινούργιο όνομα: Ευάγγελος Μυτιληναίος. Ο τελευταίος μαζί με τον αδελφό του Γιάννη και την αδελφή του, Σόφη Μυτιληναίου – Δασκαλάκη αποτελούν την βασική μετοχική ομάδα και ορίζουν το παιχνίδι. Οι διαθέσεις τους φάνηκαν εξ αρχής. Με το καλημέρα. Άλλωστε, το management team από το 1991 έως το 1994, είχε δώσει το σύνθημα -μέσω εξαγορών και συγχωνεύσεων- να συγκεντρωθούν στη μητρική εταιρία όλες οι δραστηριότητες των θυγατρικών επιχειρήσεων.

Αλλά, η νέα γενιά της οικογένειας Μυτιληναίου δεν έμεινε στο εμπόριο των μετάλλων και στις συμμετοχές αν και η μετοχή της ήταν περιζήτητη στα πέριξ της Σοφοκλέους χρηματιστηριακά ακροατήρια. Πολύ γρήγορα εξέπληξε τους πάντες όταν βούτηξε στα βαθιά της ...παραγωγής. Την ίδια ώρα που όλοι έφτιαχναν holding companies και έστηναν θρόνους πάνω σε χρηματιστηριακές αποδόσεις και προσδοκίες ο Ευάγγελος Μυτιληναίος μαζί με τα αδέλφια του έκαναν την επιλογή να αναμετρηθούν με τα δύσκολα! Με τα θεμελιώδη της οικονομίας!

Ένδεκα χρόνια μετά την εισαγωγή των μετοχών στο χρηματιστήριο -το 2006- σε ένα πληροφοριακό σημείωμα που ανεβαίνει στο www.ase.gr και είναι διαθέσιμο στους επενδυτές διαβάζω ότι η εταιρεία Μυτιληναίος “αποτελεί σήμερα έναν από τους μεγαλύτερους βιομηχανικούς Ομίλους διεθνώς που δραστηριοποιείται στους τομείς της Μεταλλουργίας της Ενέργειας και της Άμυνας. (...)Με γνώμονα τη συνεχή ανάπτυξη και πρόοδο και με στόχο να συνεχίσει ο Όμιλος να πρωταγωνιστεί σε κάθε δράση του, στο πλαίσιο της πολύχρονης παρουσίας και της δραστηριότητάς του, προωθεί με συνέπεια το όραμά του να αποτελέσει τον ισχυρό και ανταγωνιστικό ευρωπαϊκό Όμιλο της Βαριάς Βιομηχανίας”.

Η διαδρομή έχει ως εξής: “Κατά την περίοδο 1996 – 1997 ο Όμιλος, με τη σύναψη στρατηγικών συμφωνιών συνεργασίας με κορυφαία μεταλλουργικά συγκροτήματα χαλκού, ψευδαργύρου, μολύβδου και αλουμινίου των χωρών της Βαλκανικής, ισχυροποίησε τη θέση του στις διεθνείς αγορές μετάλλων.

Το διάστημα 1998 – 1999, με την εξαγορά του μεταλλουργικού συγκροτήματος επεξεργασίας ψευδαργύρου και μολύβδου, SOMETRA S.A. στη Ρουμανία, όπως επίσης και με την εξαγορά ποσοστού 30% της Hellenic Copper Mines Ltd, παραγωγού χαλκού στην Κύπρο, ο Όμιλος εδραίωσε την ηγετική του θέση στην παραγωγή των βασικών μετάλλων.

Επιπλέον, το 1999 με την εξαγορά πλειοψηφικού πακέτου, της ΜΕΤΚΑ Α.Ε., του μεγαλύτερου μεταλλοκατασκευαστικού συγκροτήματος της Ελλάδας, ο Όμιλος διευρύνει ουσιαστικά τη δραστηριότητά του. Η Εταιρία διαθέτει τεράστια εμπειρία και σημαντική τεχνογνωσία στον τομέα της ενέργειας και στο πλαίσιο αυτό συνεργάζεται σε θέματα κατασκευών και
συντήρησης με κορυφαίες επιχειρήσεις στη χώρα μας όπως η ΔΕΗ. Επιπλέον, η ΜΕΤΚΑ Α.Ε., διαθέτει σημαντικό εξοπλισμό, ενώ, μέσω της συμμετοχής της σε αμυντικά προγράμματα, κατατάσσεται μεταξύ των βιομηχανιών της Νοτιανατολικής Ευρώπης με μεγάλη εξειδίκευση σε σύνθετες και υψηλής ποιότητας κατασκευές.

Το 2000, ο Όμιλος εξαγόρασε το 43% της κρατικής βιομηχανίας οχημάτων ΕΛΒΟ Α.Β.Ε., μέσω ιδιωτικοποίησης και ταυτόχρονα ανέλαβε τη διοίκηση με στόχο την εξυγίανση και τη δημιουργία μιας ανταγωνιστικής, με τα κριτήρια του ελεύθερου ανταγωνισμού, επιχείρησης.

Τη τριετία 2001 - 2004 η εταιρία παρουσίασε κερδοφορία αναστρέφοντας τη μακροχρόνια σειρά αρνητικών αποτελεσμάτων.Το 2001 επίσης, ο Όμιλος Μυτιληναίος, εισήλθε στο χώρο της παραγωγής και εμπορίας ενέργειας και έχει ήδη δρομολογήσει ένα εκτεταμένο πρόγραμμα επενδύσεων ύψους € 300 εκ.. Στόχος είναι να αξιοποιήσει τις δυνατότητες που διαμορφώνονται στην Ελλάδα με την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου. Για το σκοπό μάλιστα αυτό, ο Όμιλος έχει ιδρύσει 2 νέες εταιρίες και συγκεκριμένα τη Μυτιληναίος Παραγωγή και Εμπορία Ηλεκτρικής Ενέργειας Α.Ε. και τη Μυτιληναίος Αιολική Ενεργειακή Ελλάδος Α.Ε.

Επιπρόσθετα, τον Μάρτιο του 2005, η Μυτιληναίος Α.Ε. – Όμιλος Επιχειρήσεων ανακοίνωσε την ολοκλήρωση της εξαγοράς του πλειοψηφικού ποσοστού που κατέχει η Alcan Inc. στην Αλουμίνιον της Ελλάδος Α.Ε. Η εξαγορά της Αλουμίνιον της Ελλάδος Α.Ε., ενός από τα μεγαλύτερα μεταλλευτικά, μεταλλουργικά και βιομηχανικά συγκροτήματα της Ελλάδας αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για την περαιτέρω ανάπτυξη του Ομίλου Επιχειρήσεων Μυτιληναίος Α.Ε.

Μετά την παραπάνω εξαγορά, ο Όμιλος απασχολεί σήμερα σε Ελλάδα και εξωτερικό 4.500 άτομα”. Κάπου εδώ κλείνουν τα “εισαγωγικά” μιας πρώτης περιόδου της νέας αναπτυξιακής περιόδου ενός επιχειρηματικού ομίλου που ΄σήκωσε τα μάτια στον ουρανό αλλά κράτησε γερά στο έδαφος (της πραγματικότητας) τα πόδια του. Και αυτό φάνηκε και από τον τρόπο που διαχειρίστηκε την μεγάλη επένδυση στο εμβληματικό δίχως άλλο για την θέση και το ρόλο του στην οικονομική και κοινωνική ζωή της χώρας Αλουμίνιον της Ελλάδος . Στα τέλη του περασμένου μήνα παρουσία και του Ανωτάτου Άρχοντα της χώρας, του Προέδρου της Δημοκρατία Π. Παυλόπουλου αλλά και εκπροσώπων της πολιτικής και επιχειρηματικής ζωής γιορτάστηκε η ολοκλήρωση ενός δεκαετούς επενδυτικού πλάνου, που συμπίπτει με την επέτειο μισού αιώνα λειτουργίας της μεγάλης αυτής ελληνικής βιομηχανίας. Μια μικρή δικαίωση για ένα μεγάλο γεγονός. Δεν είναι μόνο ότι στάθηκε όρθια μια από τις λίγες μονάδες “βαριάς βιομηχανίας” της χώρας μας αλλά ότι με βάση και πυρήνα εκείνη δημιουργήθηκε ένα σύγχρονο βιομηχανικό – μεταλλουργικό και ενεργειακό – συγκρότημα. Ένα συγκρότημα με προοπτικές καθώς έχει δώσει τις απαραίτητες και αναγκαίες εξετάσεις με τον χρόνο αλλά και την εξωστρέφεια.

Ο Ευάγγελος Μυτιληναίος, τα αδέλφια του, η οικογένεια του, τα στελέχη και οι εργαζόμενοι του Ομίλου πίστεψαν σε μια δύσκολη στιγμή (και σε όσες εξίσου δύσκολες στιγμές ακολούθησαν) τη δυναμική της Αλουμίνιον (ΑτΕ) παρέχοντας σε αυτήν την ευκαιρία αλλά και τις δυνατότητες να πολλαπλασιάσει την αξία της. Σήμερα, δέκα χρόνια μετά η επιμονή στις επενδύσεις (το μέτρημα έδειξε 600 εκ. ευρώ) έκαναν το θαύμα τους: Mετασχημάτισαν την ΑτΕ σε μια από τις κορυφαίες βιομηχανίες παραγωγής αλουμίνας και αλουμινίου διεθνώς και στη σημαντικότερη καθετοποιημένη μονάδα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τόσο το Αλουμίνιον όσο και η Protergia αποτελούν δύο άπω τους σημαντικούς πυλώνας για την επόμενη ημέρα του Ομίλου Μυτιληναίος καθώς η θέση και ο ρόλος τους αποκτούν άλλη διάσταση στο πλαίσιο της νέας ενιαίας μεγάλης παραγωγικής εταιρείας που δημιουργείται μετά τις χθεσινές εταιρικές ανακοινώσεις.

Keywords
Τυχαία Θέματα