Ένας διανοούμενος της αγοράς

Σε αυτήν την ζωή τα πάντα επιτρέπονται - αρκεί να μην βάζει κανείς στην άκρη τα πραγματικά δεδομένα, όπως λέει σε κρίσιμες στιγμές και ένας καλός φίλος. «Τα δεδομένα εκδικούνται», επιμένει να διαβεβαιώνει προς πάσα κατεύθυνση, ιδιαίτερα όταν αρχίζει και δεν μαζεύεται η «κοινωνική ...κριτική» , οι «ακαδημαϊκές κακιούλες», τα «πολιτικά μαχαιρώματα».

Και τα δεδομένα στην περίπτωση του μέλους του Δ.Σ του ΤΑΙΠΕΔ, του Άγγελου Φ. Βλάχου, λειτουργούν υπέρ του σε οποιαδήποτε αξιολογική διαδικασία. Δεν είναι σχήμα λόγου αλλά η ουσία των πραγμάτων για τον 46χρόνο εμπειρογνώμονα σε θέματα τουριστικής

ανάπτυξης αλλά και επίμονο ερευνητή της σύγχρονης οικονομικής ιστορίας αν ισχυρισθεί κανείς ότι μπορεί με την ίδια άνεση να χειρισθεί ένα «μάθημα» ιστορίας μπροστά σε ακροατήριο στο Αρχείο του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) αλλά και τις αντιδράσεις μιας τοπικής κοινωνίας για την επόμενη μέρα ενός μικρού περιφερειακού λιμανιού. Ο Βλάχος έχει την πολυτέλεια να συνδυάζει τον ιστορικό με άποψη με τον μάνατζερ της καθημερινής διαχείρισης – είναι ένας διανοούμενος της αγοράς και δεν το κρύβει. Πριν από ένα περίπου χρόνο (Ιανουάριος 2016) κυκλοφόρησε το βιβλίο του, Τουρισμός και Δημόσιες Πολιτικές στη Σύγχρονη Ελλάδα (1914-1950): η ανάδυση ενός νεοτερικού φαινομένου, που χαρτογραφεί την πορεία του ελληνικού τουρισμού ως κεντρικού πολιτικού και οικονομικού εγχειρήματος για την εξέλιξη της χώρας. Δύσκολο και απαιτητικό εγχείρημα που προσφέρει απαντήσεις και για τις διαχρονικές παθογένειες της τουριστικής βιομηχανίας της χώρας. Πολλές από αυτές τις συναντά ή τις ανακαλύπτει ξανά και ξανά στη διαδρομή του στο ΤΑΙΠΕΔ. Στο Ταμείο είναι μη-εκτελεστικό μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του. Πεδίο ευθύνης του, ο τομέας της «γαλάζιας ανάπτυξης» (blue growth) των περιουσιακών στοιχείων του Ταμείου, δηλαδή λιμάνια, μαρίνες, κλπ, όντας παράλληλα μέλος του Δ.Σ. του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης (ΟΛΘ) όπου εκπροσωπεί τον βασικό μέτοχο. Επιπλέον, έχει αναλάβει αρμόδιος συντονιστής ενός νευραλγικού έργου όπως η αδειοδότηση και η ανάπτυξη του δικτύου υδατοδρομίων ανά την επικράτεια.

Η προσπάθεια στο σύνολο της είναι σίγουρο ότι θα λειτουργήσει ευεργετικά για την άρση της απομόνωσης των απομακρυσμένων νησιωτικών περιοχών, την σύσφιξη των σχέσεων των τοπικών κοινωνιών με τον εθνικό κορμό και την εμπορική και κοινωνική ανάπτυξη περιοχών (στη νησιωτική χώρα αλλά και στην ενδοχώρα) που σήμερα βρίσκονται στο περιθώριο. Επιπλέον, δε η ανάπτυξη ενός δικτύου υδατοδρομίων πανελλαδικά, μπορεί να δώσει σημαντική ώθηση στον τουριστικό κόσμο, να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας, αλλά και να χρησιμεύσει αποφασιστικά για κοινωνικούς σκοπούς (αεροδιακομιδές, πυρόσβεση, κα.).

Σε κάθε περίπτωση ο Βλάχος γνωρίζει και από πολιτική και από αγορά - απασχολήθηκε επαγγελματικά στο χώρο της τουριστικής αγοράς ως επιτελικό στέλεχος (σε tour operators στο εξωτερικό), ενώ από το 2007 εργάστηκε στο υπουργείο Τουρισμού, ως σύμβουλος σε θέματα δημόσιας τουριστικής πολιτικής. Στα θετικά του η εμπειρία της Κίνας. Ο ίδιος διετέλεσε κατά το 2010 διευθυντής των γραφείων ΕΟΤ στην Κίνα, (υπεύθυνος για το άνοιγμα των ασιατικών αγορών).

Keywords
Τυχαία Θέματα