Εναλεία: Τρεις νέοι «ζωντανεύουν» την ελληνική αλιεία

Της Κατερίνας Καραμούτσου

Να «γεφυρώσει» το χάσμα ανάμεσα στους νέους και τον πρωτογενή τομέα, και συγκεκριμένα την αλιεία, δίνοντας μια εναλλακτική επαγγελματική διέξοδο, επιχειρεί Εναλεία, η πρώτη σχολή για την επαγγελματική αλιεία στην Ελλάδα που «άνοιξε τις πόρτες της» πριν έναν μήνα.

«Η Εναλεία καλύπτει μια διπλή ανάγκη. Από την µια, η ανάγκη της αλιείας για ανανέωση και εισαγωγή εκπαιδευµένου προσωπικού και από την άλλη η αντιµετώπιση της ανεργίας που µαστίζει τους νέους»

εξηγεί στο newmoney.gr ο Λευτέρης Αραπάκης, ένας εκ των ιδρυτών της σχολής.

«Τα τελευταία 20 χρόνια οι νέοι που απασχολούνται επαγγελματικά στον τοµέα της αλιείας είναι ελάχιστοι. Η αλιεία είναι ένα επάγγελµα στο οποίο η γνώση περνάει εμπειρικά, από πατέρα σε γιο. Τις τελευταίες δεκαετίες ωστόσο, υπήρχε έντονη έλλειψη ενδιαφέροντος των νέων στην Ελλάδα σε σχέση µε τα επαγγέλματα του πρωτογενή τομέα. Aυτό οδήγησε σε ένα generation gap στην αλιεία, σε έλλειψη βασικότατων πρακτικών γνώσεων σχετικά µε το επάγγελμα, καθώς επίσης και σε γήρανση του εργατικού δυναμικού» εξηγεί ο Λευτέρης για το πώς προέκυψε η ιδέα. Παρά το νεαρό της ηλικίας του - είναι μόλις 23 ετών και τελειόφοιτος στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών – γνωρίζει πολύ καλά τις προκλήσεις του κλάδου.

«Οι νεότεροι καπετάνιοι αλιευτικών αυτήν την περίοδο είναι 45-50 ετών, ενώ τα κατώτερα πληρώµατα καλύπτονται αποκλειστικά από ανειδίκευτο, προσωρινό προσωπικό, κυρίως από µετακλητούς εργαζόµενους από την Αίγυπτο. Συγκεκριµένα, υπάρχουν 2.000 θέσεις εργασίας που καλύπτονται από άτοµα µε µηδενική εκπαίδευση σε θέµατα αλιείας, προστασίας του περιβάλλοντος, αλλά και ασφάλειας. Όταν ο αρχικός "καθαρός" μισθός στο επάγγελμα είναι 1.000 ευρώ μηνιαίως για έναν απλό αλιεργάτη, ενώ µπορεί να φτάσει µέχρι και τις 4.000 ευρώ για έναν καπετάνιο αλιευτικού, γιατί οι νέοι να εργάζονται σε εποχιακές θέσεις εργασίας, part time θέσεις, µε "µαύρη" απασχόληση, µε µισθό που σπάνια ξεπερνάει τα 600 ευρώ;» αναρωτιέται.

Η διέξοδος που προσφέρει η Εναλεία φαίνεται να αποδίδει καρπούς καθώς η σχολή, που ξεκίνησε τα πρώτα μαθήματα τον Φεβρουάριο, μετρά ήδη δέκα σπουδαστές και τους έχει ήδη βρει δουλειά.

Το πρόγραμμα σπουδών διαρκεί πέντε μήνες και περιλαµβάνει έναν συνδυασμό γνώσεων και πρακτικών δεξιοτήτων που καλύπτουν τις ανάγκες του επαγγέλµατος. Μέσα από διαδραστικές διαλέξεις, αλλά και αρκετή µάθηση στην πράξη, οι σπουδαστές µαθαίνουν τα εξής αντικείµενα: Την τέχνη της αλιείας, σωστικά και ασφάλεια, πώς να χειριστούν τα αλιευτικά εργαλεία, ιχθυολογία, γνώσεις για το πώς µπορούν να συνεισφέρουν στη βιωσιµότητα του θαλάσσιου περιβάλλοντος, γνώσεις σχετικές µε την αλιευτική νοµοθεσία, καθώς επίσης και τεχνικές αποτελεσµατικής επικοινωνίας και διαχείρισης συγκρούσεων. Η διδασκαλία δεν περιορίζεται στις διαλέξεις και τις οµιλίες, αλλά περιλαμβάνει και πρακτικά μαθήματα (συρραφή διχτυών, χρήση σύρµατος και λοιπών αλιευτικών εργαλείων, ναυτικοί κόµποι, χρήση σωσίβιας λέµβου στη θάλασσα κ.α.).

Η οµάδα της «Εναλείας» αποτελείται τον Λευτέρη Αραπάκη, τον Σταµάτη Βόγλη, και οι δύο τελειόφοιτοι του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και τον Γιώργο Τσώλη, που σπουδάζει στο Γεωπονικό Πανεπιστήµιο. Μετά την έναρξη των προγραμμάτων, ο στόχος τους είναι η εκπαίδευση 1.000 ατόμων μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια.

Η Εναλεία έχει βραβευτεί σε εγχώριους και διεθνείς διαγωνισμούς νεανικής επιχειρηματικότητας, μεταξύ των οποίων του ιδρύματος «Angelopoulou-Clinton», του «Ιncubator Ace in» του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΟΠΑ) και υποστηρίζεται από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Πανεπιστήμιο Πειραιώς, τον διαγωνισμό για τη θαλάσσια επιχειρηματικότητα Bluegrowth, καθώς επίσης και από το Orange Groove της Ολλανδικής Πρεσβείας.

Keywords
Τυχαία Θέματα