Ένα θέατρο για όλους: Η ομάδα ΙΔΕΑ υπογράφει την «Αριστοφανιάδα», που θα περιοδεύσει από 11 Ιουλίου

Η ομάδα ΙΔΕΑ υπογράφει την «Αριστοφανιάδα», που ξεκινά τη μεγάλη περιοδεία της στην Ελλάδα από το Ηρώδειο στις 11 Ιουλίου

«Νομίζω συμφωνήσαμε και οι τρεις ότι υπάρχει μία βαθιά ανάγκη για ένα ανθρώπινο, λαϊκό θέατρο», μου λέει ο Κώστας Γάκης για την ίδρυση της ομάδας ΙΔΕΑ, που γεννήθηκε το

2012 από τον ίδιο, τον Κωνσταντίνο Μπιμπή και την Αθηνά Μουστάκα. Αυτή την ανάγκη την έκαναν πράξη με την παράσταση «Ρωμαίος και Ιουλιέτα για δύο», που ενθουσίασε -και δικαιολογημένα- κοινό και κριτικούς και συνεχίζει εδώ και τέσσερα χρόνια το θεατρικό της ταξίδι.

Το 2012 ο Κώστας μετρούσε ήδη μία δημιουργική, αν και ολιγόχρονη, πορεία στον χώρο. Ο Κωνσταντίνος και η Αθηνά μόλις είχαν αποφοιτήσει από τις δραματικές σχολές τους. Ο πρώτος από το Θέατρο Τέχνης. «Ο "Οδυσσεβάχ" που έκανε ο Κώστας στη Θεσσαλονίκη ήταν η πρώτη ακρόαση που πήγα. Δεν έχω ξαναπάει σε άλλη ακρόαση στη ζωή μου», μου αποκαλύπτει ο Κωνσταντίνος, ενώ η Αθηνά, προκειμένου να γνωρίσει από κοντά τον Γάκη, κατέστρωσε ολόκληρο σχέδιο. «Είχα δει μια παράστασή του, τον "Διχοτομημένο υποκόμη"' και ήθελα να γίνω ηθοποιός. Σκέφτηκα, λοιπόν, να πάω να φοιτήσω στη Δραματική Σχολή του Γιώργου Αρμένη, όπου ήξερα ότι διδάσκει ο Κώστας. Ε, κι από εκεί και πέρα όλα ήταν πιο εύκολα», μου λέει γελώντας.

Η παράσταση του «Ρωμαίος και Ιουλιέτα για δύο», που πρωτοπαρουσιάστηκε το 2012 στο Low Budget Festival, αποκάλυψε με το καλημέρα μία τρομακτικά δεμένη ομάδα. Σαν αυτοί οι τρεις άνθρωποι να ανέπνεαν μαζί, ταυτόχρονα, στη σκηνή. «Ενιωσα με τα παιδιά μία αίσθηση αλληλοσυμπλήρωσης και ότι έχουν μια αξιοπρέπεια να μην κουβαλάνε τη ναρκισσιστική πλευρά του θεάτρου εκτός δουλειάς. Τους θεωρώ οικογένεια μου», παραδέχεται ο Κώστας.

Η εκρηκτική επιτυχία του «Ρωμαίου» τούς έδεσε ακόμα περισσότερο, φέρνοντας και μία ισοτιμία στη σχέση τους. «Οταν ένας προπονητής παίρνει έναν σέντερ φορ και για πέντε-έξι χρόνια αυτός παίζει μια μπάλα καλή, εκ των πραγμάτων υπάρχει ένα respect και από τις δύο πλευρές», μου εξηγεί ο Κωνσταντίνος, ομολογώντας ωστόσο ότι έμαθε πάρα πολλά πράγματα από τον Κώστα. Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η Αθηνά: «Για μένα είναι πολύ μεγάλη μου τιμή που με διάλεξε να είμαι μαζί του σε αυτή την ομάδα. Λίγοι άνθρωποι το κάνουν. Συνήθως καρπώνονται την επιτυχία μόνοι τους. Παρ' όλα αυτά τοποθετώ τον εαυτό μου κάτω από τον Κώστα. Δίνω τις ιδέες μου, αλλά θέλω να ηγείται του πράγματος. Είναι δάσκαλός μου. Δεν αλλάζει αυτό».

Για τον Κώστα όμως τα πράγματα είναι πιο απλά. «Κι εμένα είναι δάσκαλοί μου αυτά τα παιδιά, γιατί έχουν μία τρομερή καύλα γι' αυτό που κάνουν. Και είναι πάρα πολύ ωραίο όταν κάθεσαι σε μια καρέκλα και σηκώνεσαι να μπορεί να κάθεται ένας άλλος και να είσαι καλά και ήσυχος με αυτό. Αυτή η αλληλοσυμπλήρωση είναι πολύτιμη», παρατηρεί.

Τον περασμένο χειμώνα η ομάδα παρουσίασε τη δεύτερη δουλειά της μετά τον «Ρωμαίο», που ήταν, κατά κάποιο τρόπο, μια βουτιά στον κόσμο της αρχαίας τραγωδίας. Το «Δέντρο του Οιδίποδα», στο πρώτο του σχεδίασμα, ήταν μία σύνθεση πέντε τραγωδιών και μία διαφορετική σπουδή στο σύμπαν των τραγικών. Το ίδιο περίπου κάνουν και φέτος το καλοκαίρι, αλλά αυτή τη φορά στο επίκεντρο βρίσκεται το έργο του Αριστοφάνη. Η «Αριστοφανιάδα», που υπογράφει η ομάδα ΙΔΕΑ σε παραγωγή του ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης, θα παρουσιαστεί στις 11 Ιουλίου στο Ηρώδειο, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών, για να ακολουθήσει μία μεγάλη περιοδεία στην Ελλάδα.

Διαβάστε περισσότερα στο metropolispress.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα