Ένα καλό μάθημα από μια 20άδα startups

Και ιστορία οι παρέες… Γνωστά και ομολογημένα. Κυρίως δε, αποδεδειγμένα στη πράξη. Αν δεν ήταν η Έλενα – που αγαπά τον Τάσο- να συναντήσει τον Παναγιώτη και τον Γιάννη αλλά και τους ποδηλάτες, την Κατερίνα αλλά και τον Ανδρέα και τον Γιάννη και … (ο κατάλογος μακρύς) λίγα, πολύ λίγα πράγματα να είχαν γίνει. Μπορεί και τίποτα…

Και όμως οι νεοσσοί της επιχειρηματικότητας επέδειξαν ωριμότητα και έβαλαν τα γυαλιά σε πολλούς μεγαλύτερους και δυνατότερους στην αγορά. Τι έκαναν; Απλά πράγματα:

Άφησαν στο πλάι τους μικρούς ανόητους εταιρικούς εγωισμούς και επέλεξαν να συνεργαστούν προωθώντας

τα συμφέροντα τους μέσα από ένα συλλογικό όραμα, μια κοινή προσπάθεια.

Έτσι φτιάχτηκε ο Σύνδεσμος Νεοφυών Τουριστικών Επιχειρήσεων Ελλάδος που δεν έχει τα συνήθη χαρακτηριστικά ενός κλαδικού συνδέσμου αλλά ενός πρωτότυπου cluster που έχει ως στόχο του «την ενδυνάμωση του ελληνικού τουρισμού και τη σύζευξη των παραδοσιακών τουριστικών επιχειρήσεων με την καινοτομία».

Και εδώ είναι το σημείο- κλειδί: Οι startupers του τουρισμού δεν επέλεξαν να διεκδικήσουν ούτε βραβεία/ διακρίσεις σε αμφιλεγόμενους διαγωνισμούς του «χιλιάρικου» αλλά ούτε και μικρο-επιδοτήσεις κρατικής μορφής και κομματικής σκοπιμότητας αλλά κατευθύνθηκαν στην οδό της συνέπειας και της ευθύνης , στην οδό της συνάντησης την ώριμη επιχειρηματικότητα της ιδιωτικής πρωτοβουλίας. Βρέθηκαν δίπλα στους ανθρώπους της αγοράς, στο Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο και από κοινού σχεδίασαν τα επόμενα βήματα. Σε ένα memo διαβάζω τα εξής: «Η βοήθεια του Επιμελητηρίου στην πρόσβαση νεοφυών επιχειρήσεων στα μέλη του με στόχο τη σωστή ανάπτυξη προϊόντων και υπηρεσιών αλλά και την εισαγωγή καινοτομίας στην ελληνική τουριστική αγορά είναι επίσης ένα πολύ μεγάλο όφελος και για τις δύο πλευρές και θα οδηγήσει με βεβαιότητα στην άνοδο του επιπέδου παροχής τουριστικών υπηρεσιών στη χώρα μας. Ερχόμαστε λοιπόν και συνεχίζουμε, χτίζουμε πάνω στο εξαιρετικό έργο που γίνεται ήδη στις θερμοκοιτίδες που υπάρχουν στο ελληνικό οικοσύστημα, δημιουργώντας ένα επόμενο στάδιο σε εταιρείες που έχουν ένα έτοιμο προϊόν να παρουσιάσουν στις ελληνικές τουριστικές επιχειρήσεις, επιχειρώντας να δώσουμε νέες καινοτόμες λύσεις σε προκλήσεις και ευκαιρίες που προκύπτουν για τον τουριστικό κλάδο».

Εν τέλει, μια εικοσάδα και βάλε startups δείχνουν τον δρόμο… Συνένωση δυνάμεων, συμπράξεις με σαφές περιεχόμενο και στόχους, αξιοποίηση της εμπειρίας της ώριμης επιχειρηματικότητας της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, δικτύωση, άνοιγμα στην αγορά!

Keywords
Τυχαία Θέματα