Ένα hackathon για τους Δήμους

Μαραθώνιο Ανάπτυξης Εφαρμογών με θέμα την τεχνολογική και επιχειρησιακή καινοτομία στο ευρύτερο πεδίο των έξυπνων πόλεων smartcities διοργανώνει η Kεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚEΔΕ) στις 12-14 Μαϊου στην Αθήνα σε συνεργασία με την ελληνική εταιρεία καινοτομίας Crowdpolicy, η οποία θα αναλάβει την οργάνωση και την τεχνολογική υποστήριξη.

Η δράση

είναι μέρος της προσπάθειας της ΚΕΔΕ για να μείνουν οι νέοι επιστήμονες και επιχειρηματίες στην Ελλάδα και να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο "brain drain".

Στην όλη διαδικασία θα συμμετάσχουν επίσης οι δήμοι και τα στελέχη τους όπου για πρώτη φορά θα υποστηριχθεί διαδικασία ηλεκτρονικής διαβούλευσης για την υποβολή αναγκών, ιδεών και προτάσεων που αφορούν τις ηλεκτρονικές υποδομές τους και τη βελτίωση της λειτουργίας καθώς και την τοπική ανάπτυξη μέσα από καινοτόμες τεχνολογίες και πρακτικές.

Θεματικές ενότητες ενδιαφέροντος

Ηλεκτρονικές υπηρεσίες των Δήμων, ηλεκτρονική διακυβέρνηση, ανοικτά δεδομένα
Προώθηση της διαφάνειας και της λογοδοσίας
Προστασία του περιβάλλοντος και διαχείριση πόρων, αειφόρος ανάπτυξη
Ανάπτυξη τουρισμού
Υπηρεσίες προς τις επιχειρήσεις
Ανάπτυξη εφαρμογών για την τοπική οικονομία
Internet of Things, Mobile & Smart Grids, Τεχνολογίες ICT, τηλεματική, διαχείριση ενέργειας, φωτισμός, έξυπνα κτίρια, κτίρια χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης, δίκτυα μεταφορών, οδικά δίκτυα, θαλάσσιες μεταφορές, διαχείριση κυκλοφορίας, μεταφορές (ηλεκτροκίνηση, αεριοκίνηση, υβριδικά οχήματα), μέσα μαζικής μεταφοράς, διαχείριση νερού και αποβλήτων, υγεία και τηλεϊατρική
Ηλεκτρονικές πληρωμές, crowdfunding
Επιχειρηματικότητα και καινοτομία

Οι θεματικές θα εμπλουτίζονται με τη συμμετοχή όλων μέσω της ειδικής πλατφόρμας Διαβούλευσης (CrowdInnovation) http://hello.crowdapps.net/city-challenge/ .

Στόχοι

Συνοπτικά οι στόχοι της δράσης ΚΕΔΕ CITY CHALLENGE crowdhackathon #smartcity:

Δημιουργία καινοτομίας, στήριξη της νεανικής και καινοτόμου επιχειρηματικότητας, ευκαιρίες στους νέους, καταπολέμηση της ανεργίας.
Στήριξη της τοπικής οικονομίας, καθώς θα μπορούν να συμμετέχουν διαγωνιζόμενοι από όλους τους Δήμους, από όλη την Ελλάδα, οι οποίοι μπορεί στη συνέχεια να δημιουργήσουν τη δική τους τοπική επιχείρηση.
Ανάδειξη και δημιουργία έξυπνων και καινοτόμων λύσεων στα προβλήματα που απασχολούν δημότες και δήμους.
Ανάπτυξη και παρουσίαση πιλοτικών εφαρμογών χρήσιμες στους Δήμους κατά τη διάρκεια του τριημέρου και και βράβευση των ομάδων με τις καλύτερες εφαρμογές και ιδέες
Ανοικτή διάθεση αποτελεσμάτων των εφαρμογών

Χρονοδιάγραμμα

1 Φεβρουαρίου - 30 Απριλίου
Ανοιχτή διαβούλευση για την υποβολή ιδεών, προτάσεων, σχολιασμό και ψηφοφορία για τις ανάγκες των πολιτών σε τοπικό επίπεδο. Οι προτάσεις θα αξιοποιηθούν για την τελική επιλογή των ζητούμενων και των προδιαγραφών του διαγωνισμού. Έτσι, τα αποτελέσματα του city challenge crowdhackathon θα έρθουν να δώσουν λύσεις σε συγκεκριμένα ζητήματα που απασχολούν τους πολίτες και τους Δήμους.

Η διαβούλευση γίνεται online συνεχώς 24/7 μέσω της πλατφόρμας http://hello.crowdapps.net/city-challenge/ και καλούνται όλοι οι πολίτες και τα στελέχη των Δήμων να υποβάλουν τις προτάσεις τους και να σχολιάσουν τις ιδέες που έχουν δημοσιευθεί αναδεικνύοντας έτσι προβλήματα και λύσεις. Παράλληλα, θα διοργανωθούν διαβουλεύσεις στους Δήμους σε τοπικό επίπεδο.

Σάββατο 29 Απριλίου
Συζήτηση με τους υπεύθυνους καινοτομίας των Δήμων για τις ανάγκες τους και οριστικοποίηση των τελικών ζητούμενων και προδιαγραφών του μαραθωνίου. Στη συζήτηση θα συμμετέχουν οι επιτροπές υποστήριξης του city challenge crowdhackathon, όπως μέντορες και επιτροπή αξιολόγησης.

1 Μαΐου
Οριστική δημοσίευση των ζητούμενων και των προδιαγραφών για την προετοιμασία των συμμετεχόντων.

12 - 14 Μαΐου
Διεξαγωγή του city challenge crowdhackathon.

Για περισσότερες πληροφορίες ακολουθήστε το link

Keywords
Τυχαία Θέματα