«Εν χορδαίς και Οργάνω» ξεκίνησε το Φεστιβάλ Εκκλησιαστικού Οργάνου «ΑΝΩ» στην Άνω Σύρο

"ΑΝΩ ΠΡΟ" ονομάζεται από φέτος η προφεστιβαλική εκδήλωση του Φεστιβάλ Εκκλησιαστικού Οργάνου "ΑΝΩ" που διεξάγεται κάθε χρόνο από τον Ιούνιο έως τον Αύγουστο στο μεσαιωνικό οικισμό της Άνω Σύρου. Σχεδόν όλες οι εκδηλώσεις γίνονται στην καθολική εκκλησία, στην κορυφή του λόφου, τον "Σαν Τζώρτζη", όπου βρίσκεται, έχει επισκευαστεί και λειτουργεί μερίμνη του Επισκόπου Σύρου Πέτρου Στεφάνου, το αρχαιότερο εκκλησιαστικό όργανο της Ελλάδας.

Το εκκλησιαστικό όργανο κατασκευάστηκε στην Ιταλία το 1888 και προσφέρθηκε ως

δώρο από τον πάπα Λέοντα ΙΓ' στον ιερό ναό του Αγίου Διονυσίου των Αθηνών, όπου και ανήκε έως το 1951. Τότε, ο επίσκοπος Γεώργιος Ξενόπουλος το μετέφερε στη Σύρο και στον Σαν Τζώρτζη, την εκκλησία στην κορυφή του λόφου των καθολικών, στην Άνω Σύρο.

Η γενική επισκευή του ολοκληρώθηκε το 2016 κι η πρώτη του παρουσία στο κοινό πραγματοποιήθηκε τον Αύγουστο του ίδιου έτους μέσα στον κατάμεστο Καθεδρικό ναό του Αγίου Γεωργίου.

Η φετινή προφεστιβαλική συναυλία περιελάμβανε έργα των Χαίντελ, Μπαχ, Μότσαρτ και Μποκερίνι. Στο εκκλησιαστικό όργανο ήταν ο Χρήστος Παρασκευόπουλος, οργανίστας και Κάντωρ στη Γερμανκή Εκκλησία του Χριστού και καλλιτεχνικός διευθυντής τόσο του Φεστιβάλ "ΑΝΩ στη Σύρο, όσο και του Φεστιβάλ Εκκλησιαστικής Μουσικής του Αγίου Φραγκίσκου στη Ρόδο. Μαζί του ήταν και το κουαρτέτο εγχόρδων "Forte" αποτελούμενο από τους Ηλία Γυφτονικολό, Κωνσταντίνα Μπάλλα, Ιζαμπέλα Ελένη Χατζηιωάννου και Μυρτώ Ξηρουχάκη. Εκτελεστικός διευθυντής του Φεστιβάλ είναι ο Χάρης Βεκρής. Σχόλια πάνω στα έργα που ακούστηκαν έκανε ο γνωστός δημοσιογράφος και ραδιοφωνικός παραγωγός κλασικής μουσικής, Νίκος Κανελλόπουλος. Χορηγός επικοινωνίας, μεταξύ των άλλων, είναι το ΘΕΜΑ radio 104,6

Keywords
Τυχαία Θέματα