Μόλις στο 1,3% η ανάπτυξη στο γ' τρίμηνο

Κατά 1,3% αυξήθηκε το ΑΕΠ της χώρας το τρίτο τρίμηνο του έτους σε ετήσια βάση, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της ΕΛΣΑΤ. Σε τριμηνιαία βάση η άνοδος είναι 0,3% του ΑΕΠ.

Ο ρυθμός ανάπτυξης είναι χαμηλότερος των προσδοκιών δεδομένου ότι η επίτευξη ετήσιας ανάπτυξης, ακόμη και 1,6% του ΑΕΠ που προέβλεπε ο προϋπολογισμός,

θα απαιτούσε μια καλύτερη επίδοση κατά το τρίτο και «καλό» τρίμηνο της ελληνικής οικονομίας. Κι αυτό διότι την περίοδο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου καταγράφονται οι ευεργετικές επιπτώσεις από το τουριστικό κύμα.

Πλέον με βάση τα νέα δεδομένα απαιτείται ρυθμός ανάπτυξης 3,1% του ΑΕΠ στο Δ´ τρίμηνο του έτους για να πιαστεί ο στόχος του προϋπολογισμού για ετήσια ανάπτυξη 1,6% στο σύνολο του 2017. Ωστόσο, το τελευταίο τρίμηνο του έτους είναι κατά παράδοση ασθενέστερο τα χρόνια της κρίσης από το τρίτο τρίμηνο καθώς συσσωρεύονται οι φορολογικές υποχρεώσεις των πολιτών, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα να πλήττεται η κατανάλωση.

Σχολιάζοντας τα στοιχεία που ανακοίνωνωσε σήμερα η ΕΛΣΤΑΤ, κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών ανέφεραν τα εξής:

1. Είναι θετικό πως η ΕΛΣΤΑΤ αναθεωρεί την αρχική εκτίμηση για το δεύτερο τρίμηνο από 0,8% σε 1,6%.
2. Σχετικά με το τρίτο τρίμηνο, το 1,3% που ανακοινώθηκε είναι η αρχική εκτίμηση. Πρέπει να περιμένουμε το τελικό αποτέλεσμα για να βγάλουμε
ασφαλή συμπεράσματα για το 2017.
3. Πεποίθησή μας είναι πως θα επαληθευθεί η πρόβλεψη του προϋπολογισμού για ετήσιο ρυθμό 1,6%, το 2017.

Όπως λένε στο newmoney.gr στελέχη του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους και της Τραπέζης της Ελλάδος, το μετριοπαθές αποτέλεσμα του τρίτου τριμήνου οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις επιπτώσεις από την δημοσιονομική πολιτική και την υπερφορολόγηση.

Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση στην προσπάθειά της να αντισταθμίσει την υστέρηση των εσόδων μείωσε υπέρμετρα τις δαπάνες του κράτους για να πετύχει υπερπλεόνασμα και να μοιράσει κοινωνικό μέρισμα, κάτι που είχε αρνητικές επιπτώσεις για την πορεία του ΑΕΠ και περιόρισε το θετικό αποτύπωμα από το τουριστικό κύμα.

Σημειώνεται ότι από τον Νοέμβριο του 2016, όταν ανακοινώθηκε στον Προϋπολογισμό του 2017 η πρόβλεψη ανάπτυξης μέχρι σήμερα, το ποσοστό έχει αλλάξει από το 2,7% στο 1,4%, που είναι η πρόσφατη εκτίμηση του ΟΟΣΑ. Ακόμα και ο πρωθυπουργός μόλις τον περασμένο Οκτώβριο δήλωνε από τη Λάρισα πως το 2017 θα κλείσει με τον αριθμό «2» μπροστά.

Η ανάπτυξη της οικονομίας κατά 1,3% το γ’ τρίμηνο εφέτος σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2016, προέκυψε από τα εξής:

- Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη παρουσίασε μείωση 1% (η κατανάλωση των νοικοκυριών παρέμεινε αμετάβλητη, ενώ αυτή της Γενικής Κυβέρνησης μειώθηκε 2,2%)

- Οι ιδιωτικές επενδύσεις μειώθηκαν 8,5%

- Οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών αυξήθηκαν 7,8% (οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν 2,8%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν 12,6%)

- Οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών αυξήθηκαν 9,3% (οι εισαγωγές αγαθών αυξήθηκαν 9,2% και οι εισαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν 6,9%).

Σε σχέση με το β' τρίμηνο:

- Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη μειώθηκε κατά 0,1% σε σχέση με το β' τρίμηνο του 2017

- Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου μειώθηκαν κατά 6,1% σε σχέση με το β' τρίμηνο του 2017.

- Οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση κατά 5% σε σχέση με το β' τρίμηνο. Οι εξαγωγές αγαθών μειώθηκαν κατά 0,6% ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 9,8%.

- Οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση κατά 0,4% σε σχέση με το β' τρίμηνο του 2017 παρουσίασαν . Οι εισαγωγές αγαθών μειώθηκαν κατά 0,6% ενώ οι εισαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 3,3%.

Στα θετικά των ανακοινώσεων της ΕΛΣΤΑΤ συγκαταλέγεται πάντως η επί τα βελτίω αναθεώρηση του Β´ τριμήνου: καταγράφεται πλέον αύξηση του ΑΕΠ κατά 1,6% (από 0,8% που ανέφερε η ανακοίνωση της 1ης Σεπτεμβρίου από την ΕΛΣΤΑΤ) ενώ παραμένει στο 0,4% η ανάπτυξη το πρώτο τρίμηνο του 2017

Δείτε αναλυτικά τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ

Keywords
Τυχαία Θέματα