Ελπίδες ανάσχεσης του ιού Ζίκα μέσω μεταλλαγμένου κουνουπιού

Σε όπλο κατά της νέας μάστιγας που ακούει στο όνομα Ζίκα θα μπορούσαν να αναδειχθούν γενετικά τροποποιημένα κουνούπια. Τουλάχιστον , αυτό υποστηρίζουν οι υγειονομικές αρχές των ΗΠΑ, την ίδια ώρα που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και οι εθνικές κυβερνήσεις κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την ανησυχητική εξάπλωση του ιού.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, o Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων βρίσκεται στα τελικά στάδια της αξιολόγησης

ενός πειράματος που πρόκειται να γίνει από την Oxitec η οποία ειδικεύεται στον έλεγχο επιδημιών που διασπείρονται από έντομα. Ωστόσο, ο CEO της εταιρείας, Hadyn Parry, δεν θέλησε να δώσει λεπτομέρειες για το πότε θα γίνει αυτό.

Η Oxitec τροποποιεί γενετικά τα αρσενικά κουνούπια της οικογένειας Aedes aegypti που θεωρούνται υπεύθυνα για την εξάπλωση του Ζίκα, αλλά και του δάγγειου και του κίτρινου πυρετού. Μέσω της τροποποίησης αυτής τα νέα κουνούπια θα πεθαίνουν νωρίς. Ο Ζίκα έχει εξαπλωθεί ραγδαία σε Νότια και Κεντρική Αμερική. Η δημιουργία εμβολίου μπορεί να πάρει χρόνια, κάτι που έχουν επισημάνει φαρμακευτικές και ειδικοί σε θέματα υγείας.

Όπως λέει ο Parry , μέχρι στιγμής, στις ΗΠΑ δεν υπάρχουν κρούσματα, αλλά κανείς δεν μπορεί να ξέρει πόσο θα κρατήσει αυτό. Κι αν συμβεί, τότε οι αρχές θα πρέπει να είναι έτοιμες για δράση.

Keywords
Τυχαία Θέματα